kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Baik Buruk PKP Terhadap Kesihatan Mental – II

Untuk setiap kematian Covid-19, para penyelidik menganggarkan bahawa terdapat sembilan ahli keluarga dan rakan-rakan yang berkabung.

Kesedihan meningkatkan risiko masalah kesihatan mental. Sebilangan individu mengalami kesedihan yang berpanjangan atau rumit, di mana kesusahan mereka sangat teruk dan kronik.Sekiranya PKP tidak dilaksanakan, atau dihentikan lebih awal, peningkatan kematian yang tidak dapat dielakkan akan menyebabkan lebih banyak individu merasa sedih.

Terdapat juga pelaporan dari pekerja kesihatan, terutamanya doktor dan jururawat yang bekerja di wad Covid dan unit rawatan intensif, yang telah melaporkan peningkatan masalah kesihatan mental dalam beberapa bulan terakhir.

Ramai pekerja kesihatan dilaporkan berada didalam tekanan. Ketika wabak itu melanda, mereka harus mengatasi bukan hanya kekurangan PPE dan bahan lain, tetapi juga dengan ketakutan akan kesihatan fizikal mereka sendiri dan risiko membawa virus itu ke rumah mereka.

Ini disertai dengan waktu bekerja yang lebih lama, cuti lebih sedikit dan keletihan fizikal dan mental yang semakin meningkat.

Memang benar bahawa PKP telah menyebabkan kesihatan mental sesetengah orang merosot.

Walaupun sebahagian besar populasi umum bertahan terhadap psikologi semasa gelombang pertama jangkitan pada tahun 2020, ramai yang sebenarnya  yang rentan menderita.

Terdapat juga kebimbangan bahawa keadaan merosot dengan gelombang baru-baru ini dan pelaksanaan PKP Fasa 1, 2 dan 3 (mungkin?).

Sebagai contoh, gejala kegelisahan dan kemurungan warga emas  di Amerika Syarikat berubah-ubah antara April 2020 dan Mac 2021, namun mencapai puncaknya semasa gelombang kedua pada bulan Disember dan Januari, ketika kadar jangkitan harian tertinggi.

Ada kemungkinan bahawa seiring berjalannya waktu, orang ramai  menjadi semakin tidak senang dan kecewa, terutama pada musim panas-hujan yang tidak menentu dan ketika tidak ada petunjuk akan berakhirnya pandemik.

Di United Kingdom , terdapat laporan peningkatan permintaan untuk perkhidmatan kesihatan mental tahun ini.
Gangguan besar terhadap kehidupan orang ramai  yang disebabkan oleh PKP, termasuk kesan ekonomi dan kemerosotan sosial, pasti akan memberi kesan kepada sebilangan warga penduduk.

Tetapi kita tidak boleh mengabaikan kesan psikologi virus itu sendiri, bagi mereka  yang dijangkiti dan bagi yang mengambil berat dan menyayangi mereka.

Oleh itu, sejak dari bulan Mac 2020, belum ada pilihan yang mudah antara kadar jangkitan dan kesihatan mental penduduk.

Pelaksanaan PKP atau tidak kedua-duanya memberi kesan akibat yang serius untuk kesejahteraan insan, tetapi PKP sepenuhnya  kemungkinan besar adalah pilihan yang lebih baik daripada dua pilihan yang sangat buruk.

Apakah ada pilihan yang mungkin dapat mengawal kadar jangkitan dan kesihatan mental menjadi rendah?

Ya, memang ada: ia dipanggil  strategi penghapusan atau penindasan yang dilaksanakan segelintir negara, seperti Australia atau Korea Selatan.


Pendekatan  ‘Tiada Covid (no Covid) memungkinkan pembukaan semula (awal) kerana kes jangkitan sangat rendah sehingga risikonya dapat diatasi.

Negara-negara ini telah mencatatkan kadar kematian Covid yang lebih sedikit, pertumbuhan ekonomi lebih banyak dan menikmati lebih banyak kebebasan awam.

Strategi "Tiada Covid" juga berguna untuk kesihatan mental. Setelah sekatan sosial yang terbatas, ini akan memungkinkan lebih banyak perjumpaan sosial, sekolah dibuka dan lebih banyak lawatan ke rumah jagaan.
Ini bermaksud perkhidmatan kesihatan mental (dan fizikal) adalah terbuka.

Lebih sedikit jangkitan dan kematian akan menyebabkan lebih sedikit doktor dan jururawat yang keletihan, lebih sedikit anggota keluarga yang bersedih dan hanya sedikit kes Covid yang berpanjangan.


Kami tidak dapat kembali ke masa lalu untuk mengubah strategi yang sedia ada. Tetapi ketika perdebatan mengenai pembatasan larangan terus berlanjutan - dan ketika wabak seterusnya pasti tiba - kita harus ingat apa yang kita pelajari dari yang dibincangkan ini.

Diserang penyakit berjangkit mempunyai akibat yang serius bagi kesihatan mental kita, begitu juga jika membiarkannya terus merebak.


Lihat juga Baik Buruk PKP Terhadap Kesihatan Mental - I Solidaritas Kesihatan 07 Julai 2021

Azizi Ahmad Solidaritas Kesihatan 10 Julai 2021

Tags: covid, kesihatan mental, pkp, writings
Subscribe

Posts from This Journal “pkp” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments