kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Baik Buruk PKP Terhadap Kesihatan Mental – I

Ketika PKP pertama diumumkan pada bulan Mac tahun lalu, terdapat kebimbangan langsung dari para profesional dan orang awam: ia adalah sesuatu yang buruk dan memberi kesan kepada kesihatan mental.

Ketika PKP berlarutan tahun ini, dan beberapa data yang muncul menyokong kebimbangan awal,dan kerisauan menjadi semakin kuat.

Kesan kesihatan mental menjadi bahan bakar bagi skeptis PKP di seluruh dunia, termasuk di UK dan AS.

Ahli dan pakar perubatan telah mula menyuarakan mengenai masalah kesihatan mental sebagai alasan mengapa negara perlu dibuka semula .

Melaksanakan sekatan, tidak setimpal dengan kos psikologi.

Dari sudut pandangan pertama, langkah pelaksanaan yang tidak membebankan rakyat selama 16 bulan terakhir tentu lebih baik untuk kesihatan mental kolektif kita.

Sekolah harus dibuka semulanya (secara terkawal) semestinya memberi peluang pendidikan yang lebih baik dan lebih banyak masa untuk anak-anak menghabiskan masa muda dengan rakan mereka.

Lebih sedikit sekatan akan memberikan lebih banyak masa bagi kita semua untuk menghabiskan masa bersama orang tersayang – terutamanya bermanfaat bagi individu yang rentan seperti orang tua yang tinggal di rumah jagaan.

Lebih sedikit masa yang dikurangkan untuk #dudukdirumah akan bermakna lebih banyak masa untuk kita mengikuti beberapa aktiviti yang membawa kesenangan dan makna kepada orang lain. Tidak diragukan lagi: kebebasan yang lebih besar akan mencegah banyak kesan bahaya psikologi.

Namun, ini tidak semestinya ‘perintah kawalan pergerakan’ adalah idea yang tidak baik, atau bahawa skeptis itu betul.

Sebenarnya, langkah-langkah PKP yang longgar dan tidak adil mungkin menyebabkan sama banyak masalah kesihatan mental, dan mungkin juga lebih banyak lagi.

Sekiranya PKP tidak dilaksanakan, lebih ramai orang akan dijangkiti virus – yang bermaksud lebih banyak orang yang hidup dengan akibat penyakit mental akibat penyakit ini.

Pertimbangkan individu yang dijangkiti Covid-19 tetapi masih bertahan.

Kita mengetahui dari penyelidikan mengenai wabak virus lain, seperti Ebola, bahawa mangsa yang terselamat biasanya mempunyai masalah kesihatan mental yang lebih tinggi daripada orang lain, baik semasa dan selepas wabak ini.

Ini termasuk peningkatan kadar kemurungan, kegelisahan dan tekanan selepas trauma.

Terdapat beberapa bukti bahawa ini juga berlaku untuk Covid, dan terdapat banyak sebab mengapa ini berlaku.

Pengalaman dirawat di hospital, terutama semasa pandemik, boleh menjadi trauma.

Sebilangan mangsa yang selamat mengalami situasi yang mengancam nyawa, seperti berada dalam keadaan koma yang disebabkan oleh perubatan.

Terdapat juga akibat langsung dari jangkitan pada otak, seperti radang saraf, yang dapat memicu atau memperburuk masalah kesihatan mental.

Kemudian ada ‘long Covid’. Di UK sahaja, dianggarkan berjuta-juta orang menderita simptom yang berkaitan dengan jangkitan selama beberapa minggu atau bulan.

Sehingga satu pertiga dari mereka yang dimasukkan ke hospital dengan Covid melaporkan gejala kemurungan dan kegelisahan berikutnya.

Gejala “fizikal” long Covid juga mempengaruhi kesihatan mental. Sekiranya seseorang mengalami keletihan, sakit otot dan masalah pernafasan selama berbulan-bulan, tanpa mengetahui sama ada perkara ini akan hilang, masuk akal bahawa mereka mungkin mula mengalami masalah kesihatan mental seperti kemurungan.

Lebih banyak jangkitan juga bererti lebih banyak kematian, dan itu akan menyebabkan lebih banyak penderitaan.

Lihat juga Baik Buruk PKP Terhadap Kesihatan Mental - II  Solidaritas Kesihatan 10 Julai 2021

Lihat juga PKP dan Kesihatan Mental Malaysia Dateline Kolumnis 07 Julai 2021


Azizi Ahmad Solidaritas Kesihatan 07 Julai 2021

Tags: #dudukdirumah, covid, kesihatan mental, pkp, writings
Subscribe

Posts from This Journal “pkp” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments