kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Black Lives Matter: Mengapa mereka melutut?

Dari mana datangnya perlakuan simbolik sikap anti-perkauman dan mengapa penggunaannya pada acara sukan ditentang oleh beberapa orang, termasuk penganjur Olimpik Tokyo?

Pemain bola sepak Amerika Colin Kaepernick berlutut semasa lagu kebangsaan Amerika Syarikat dimainkan sebelum perlawanan pada tahun 2016.

Dia mengatakan bahawa dia tidak sanggup untuk menunjukkan kebanggaan terhadap bendera negara yang menindas orang kulit hitam.


Kenyataan anti-perkauman sejak itu menjadi simbol yang menonjol dalam sukan dan semasa tunjuk perasaan.

Ini adalah ciri protes Black Lives Matter, termasuk yang berlaku setelah pembunuhan George Floyd.

Ketika kejohanan Euro 2020 berlangsung , beberapa kali kelihatan pemain pasukan England melutut.

Pemain dan pegawai di Liga Perdana Inggeris mula berlutut untuk menonjolkan ketaksamaan dan diskriminasi kaum.

Pengurus England, Gareth Southgate mengatakan pemainnya memutuskan untuk meneruskannya pada Euro 2020 dan mengatakan "mereka merasa lebih bertekad daripada sebelumnya".

Beberapa peminat mengejek pemain yang berlutut sebelum perlawanan baru-baru ini, tetapi pemain mengatakan bahawa ianya dipadamkan oleh kumpulan peminat yang bersorak menyokong.

Sebilangan orang mengatakan bahawa mereka menentang perlakuan berlutut kerana mereka melihatnya sebagai pernyataan politik dan tidak mempunyai tempat dalam sukan.

Sebagai contoh, menteri pendidikan Gillian Keegan mengatakan bahawa melutut adalah "mewujudkan perpecahan".

Daripada menunjukkan penentangan terhadap perkauman dan sokongan terhadap gerakan Black Lives Matter, ia telah dikatakan bahawa berlutut sebenarnya menunjukkan sokongan untuk organisasi berkempen yang juga disebut Black Lives Matter.

Ahli Parlimen Konservatif Brendan Clarke-Smith, pengkritik organisasi Black Lives Matter, mengatakan bahawa dengan berlutut pemain England menunjukkan sokongan mereka terhadap tujuan politiknya.

Dia mengatakan ini termasuk "menghancurkan kapitalisme, memusnahkan dasar kepolisian, menghancurkan keluarga nuklear dan menyerang Israel".

Opal Tometi, salah seorang pengasas, mengatakan bahawa ramai yang  berusaha untuk mendiskreditkan Black Lives Matter "untuk mengalihkan perhatian, mengelirukan dan memberi alasan untuk tidak menyokong gerakan ini".

Pengurus pasukan England, Gareth Southgate pula mengatakan tindakan pasukan England itu bukan tanda sokongan kepada organisasi Black Lives Matter

Beliau berpandangan, bahawa: "terdapat situasi di mana beberapa orang menganggap ini adalah pendirian politik yang tidak mereka setujui. Itu bukan alasan para pemain melakukannya. Ia hanya tanda yang mereka saling menyokong."

Pemain pertahanan England, Tyrone Mings mengatakan: "Ia bukan mengenai menyokong Black Lives Matter sebagai organisasi. Itu adalah hujah murahan yang dilemparkan oleh mereka  terhadap gerakan itu."

Penganjur Euro 2020 UEFA pula didapati  berkata: "Kami mendesak penonton untuk menunjukkan rasa hormat terhadap pasukan dan pemain yang berlutut."

Ia mengatakan "mana-mana pemain yang ingin menuntut persamaan antara manusia dengan berlutut dibenarkan untuk melakukannya".

Welsh FA telah mengesahkan bahawa pasukan kebangsaannya berlutut semasa Euro 2020.

Scotland pula berdiri tegak sebelum  perlawanan berlangsung ditempat sendiri, tetapi berlutut dengan pemain England ketika kedua-duanya bertemu di Wembley.

Sementara itu Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) - yang menganjurkan Sukan Olimpik melarang atlet yang akan mengambil bahagian berlutut.

Pegawai IOC, Kirsty Coventry berkata, pihaknya "sangat prihatin terhadap risiko mempolitikkan atlet".

Dia merujuk pada Peraturan 50 Piagam Olimpik, yang melarang segala jenis "demonstrasi atau propaganda politik, agama atau ras."

Tetapi Katarina Johnson-Thompson dari kalangan heptathlete UK adalah antara yang mengatakan bahawa mereka mungkin akan berlutut. Dia berkata: "Saya tidak keberatan untuk mengambil pendirian di platform terbesar."

Azizi Ahmad Bebas News Minda Bebas Columnist 13 Julai 2021

Tags: black lives matter, diskriminasi, melutut, rasis
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments