kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Semangat I

Fakta Buruk Semangat kesukanan

Sukan dan budaya hidup manusia,  kedua-duanya secara praktikal tidak dapat dipisahkan.

Anak-anak yang masih muda di usia gemilang mereka mendapat keseronokan dari semangat bersaing dan sukan aktiviti fizikal yang menarik.

Sama ada kerap menyertai sukan, suka bersorak dan memberi sokongan kepada pasukan kegemaran, atau berkecimpung dalam sukan yang dimanati apabila berpeluang, kebanyakan dari kita pastinya mempunyai beberapa interaksi berkaitan dengan sukan permainan.

Malangnya, ungkapan semangat untuk sukan yang ditunjukkan oleh kebanyakan orang sering kali bersifat negatif.

Semangat berdaya saing yang memacu adrenalin dan membawa kegembiraan dengan harapan untuk melihat pasukan yang diinginkan berjaya menang adalah terlalu jauh.

Bukan kejadian yang luar biasa untuk menyaksikan peminat menjerit, memaki hamun secara tidak senonoh di luar sana, atlet dan jurulatih mempamirkan sikap buruk, atau melihat liputan di media mengenai pertengkaran antara ibu bapa dalam pertandingan belia.

Di tengah desakan terlalu ingin  mahu menang yang begitu teruk, ada yang percaya bahawa mesti ada yang harus dipersalahkan sekiranya pasukan mereka tidak menang.

Ini mungkin kesalahan atlet, jurulatih, atau terlalu sering, pegawai sendiri.

"Pelakunya" menjadi sasaran penganiayaan secara lisan, dan kadang-kadang bahkan fizikal.

Dalam keadaan lain, keinginan untuk meminimumkan risiko kalah begitu besar sehingga peraturan dimanfaatkan dan percubaan dilakukan untuk mencari jalan keluar daripada bermain dalam semangat persaingan dan kesukanan.

Bagaimanakah arena sukan bergerak  jauh sehingga membenarkan tingkah laku ini berlaku?

Bagaimana sukan dan permainan yang sepatutnya menjadi acara yang menyeronokkan untuk mempromosikan penglibatan sosial, persaingan yang sihat dan aktiviti fizikal bertukar menjadi medan pertempuran yang digunakan untuk membuktikan keunggulan?

Tidak ada keraguan bahawa sikap ‘mesti menang dengan apa acara sekali pun’ telah muncul dalam banyak acara sukan.

Dan sementara persaingan,  pasti dapat menjadi bahagian yang sihat dan diinginkan dalam kehidupan kita, banyak perkara harus dilakukan untuk mentakrifkan kembali bagaimana semangat untuk sukan dinyatakan dengan baik dan melindungi semua orang yang kini menderita menjadi sasaran penyalahgunaan.

Masalah tingkah laku dan perlakuan bersukan yang buruk memberi kesan dalaman yang luar biasa yang memerlukan usaha yang luar biasa untuk diselesaikan.

Walau bagaimanapun, dengan memberi tumpuan kepada sukan belia dan sekolah menengah, yang melibatkan jumlah pegawai terbanyak, kita akan terus memahami dengan lebih mendalam tentang faedah dan ancaman terhadap sukan, mengapa pegawai penting, yang paling bertanggungjawab untuk masalah kesukanan dan bagaimana mencari jalan penyelesaian.

364
Tags: semangat kesukanan, sukan
Subscribe

Posts from This Journal “semangat kesukanan” Tag

 • Semangat Kesukanan: Iktibar Dari Finalis Euro 2020

  Sebilangan besar pemain England dilihat tidak gembira meraih pingat naib juara dan tidak mahu mengalungkannya setelah menerimanya dari wakil EUFA…

 • Semangat II

  Walaupun mengalami kekalahan yang mengecewakan, England mencipta sejarah pada 12 Julai 2021, dan untuk itu, mereka harusnya berasa bangga. Tetapi…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments