kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kerajaan Atau Swasta

Apabila kita berfikir tentang pemerintahan kerajaan , apa yang muncul di kepala kita?

Bagi kebanyak orang, gambar Agong, PM, bangunan parlimen , Putrajaya muka keluarga abah, pak long, pak Menteri mungkin terlintas di fikiran.

Itu adalah gambaran kekal dari pemerintah kerajaan , tetapi gambaran ini  tidak sepenuhnya mewakili fungsi sehari-hari bagaimana urusan aktiviti rakyat dilakukan.

Bagi pegawai dan kakitangan kerajaan biasa, gambaran yang lebih biasa adalah bahagian dalam bilik pejabat, bahagian belakang van dan lori sampah, atau penjara daerah dan lokap.

Sebilangan pekerjaan memberi pekerjaan kepada urusan kerajaan: pegawai polis, anggota bomba, pekerja sosial, dan sebagainya.

Yang lain, seperti akauntan, pengaturcara komputer, dan pakar sumber manusia, wujud di sektor swasta dan awam.

Jadi, bagaimana anda memilih sama ada bekerja di sektor swasta atau awam?

Seperti mana-mana pilihan, ada perkara positif dan negatif yang perlu dipertimbangkan.

Ramai juga yang bercita-cita bekerja dengan kerajaan dan ada juga yang mahu bekerja dengan swasta atau kerja sendiri.

Aspek terbaik dalam berkhidmat atau bekerja dengan perkhidmatan kerajaan termasuk:

Kestabilan: Tidak seperti sektor swasta di mana syarikat boleh menjadi ‘terlingkup’ atau gagal dalam urusan perniagaan, tetapi tidak  dalam perkhidmatan kerajaan (kecuali seseorang kakitangan itu sengaja ‘memperlingkupkan’ diri.

Agensi atau jabatan boleh ditutup atau berubah menjadi bentuk baru, tetapi akan selalu ada pekerjaan dalam kerajaan.

Pekerja akan selalu diperlukan untuk menyelesaikan tugas yang hanya dilakukan oleh kuasa pemerintah, dan pekerja tambahan akan selalu diperlukan untuk menyokongnya termasuklah mencipta jabatan seperti JASA dan sebagainya,

Fleksibiliti: Dalam sebilangan besar kedudukan, pekerja dapat dengan mudah mengekalkan keseimbangan kerja-kehidupan yang sihat.

Selain itu, jadual kerja telekomunikasi dan alternatif adalah perkara biasa di agensi kerajaan.

Untuk pekerjaan yang memerlukan pekerja menjalankan sebahagian besar urusan mereka di luar pejabat, organisasi kerajaan telah mula menyediakan peralatan untuk memudahkan tenaga kerja bergerak.

Faedah dan Kemudahan: Manfaat dalam perkhidmatan kerajaan hampir selalu melebihi pakej faedah sektor swasta.

Pekerja sering mempunyai rancangan penjagaan kesihatan yang unggul dengan kos yang lebih rendah dan rancangan persaraan yang baik.

Dalam kemelesetan yang berpanjangan, kedua-dua pakej faedah sektor kerajaan dan swasta semakin teruk. Namun, faedah kerajaan tetap lebih baik.

Waktu cut rihati: Akrual masa cuti adalah sangat memuaskan (bagi pegawai tinggi) , dan pengurus pentadbiran cenderung untuk membenarkan masa percutian. Cuti persekutuan diambilkira. Kerajaan negeri dan tempatan kadang-kadang mempunyai cuti tambahan mereka.

Namun begitu ada juga aspek yang terkurang  dalam perkhidmatan pekerjaan kerajaan termasuk:

Pertumbuhan dan kenaikan gaji yang mengambil masa : Penyesuaian kos sara hidup yang dibenarkan untuk kakitangan kerajaan jarang mengikuti inflasi, dan kenaikan merit hanya diberikan kepada peratusan kecil yang berprestasi tinggi (terutama yang mampu ‘akur perintah’).

Untuk kenaikan gaji yang besar, kakitangan kerajaan harus bersaing untuk mendapatkan jawatan kosong dengan gaji yang lebih tinggi.

Mengekalkan pekerjaan yang sama dalam organisasi yang sama tidak mungkin dilakukan sekiranya anda ingin memperoleh gaji tertinggi.

Potensi penghasilan terhad: Eksekutif kerajaan dibayar lebih rendah daripada rakan sektor swasta mereka. Untuk mencapai gaji yang besar, kakitangan kerajaan peringkat tinggi akan melompat ke sektor swasta.

Tahap kawalan yang rendah: Birokrasi tidak hanya membuat rakyat kecewa. Ini juga mengganggu pegawai kerajaan yang mahu menyelesaikan sesuatu dengan cepat. Jangkakan semua keputusan besar dan kecil akan melalui proses kelulusan formal.

Tidak kira apa yang anda mahu lakukan, kemungkinan anda dapat melakukannya dengan akur akan arahan perkhidmatan kerajaan.

Anda hanya perlu memastikan bahawa anda bersedia menghadapi aspek negatif sebagai ganti yang positif.

Azizi Ahmad adalah pembaca yang pernah bekerja dengan perkhidmatan awam dan swasta
Tags: kerajaan, kerja, swasta
Subscribe

Posts from This Journal “kerja” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments