kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Olimpik Tokyo 2020: Apa yang sebenar anda pelajari?

Musim Olimpik sudah pun tamat pada 08 Ogos 202.

Walaupun ahli sukan terbaik dari setiap negara berusaha dan bekerja keras untuk membawa pulang kemenangan dan pingat, Sukan Olimpik Tokyo 2020 juga merupakan bukti banyak pelajaran kehidupan yang berharga.

LEE Zii Jia membawa Jalur Gemilang dan di sebelahnya, Goh Liu Ying ketika perarakan kontinjen Malaysia dalam upacara pembukaan rasmi Sukan Olimpik Tokyo di Stadium Olimpik, Tokyo, Jepun. - Foto MSN


Hikmah dari PKP juga membolehkan kita dan anak-anak dapat bersama duduk dengan kagum dan mungkin terinspirasi untuk memilih sukan yang kita sukai, menyaksikan atlet dari seluruh dunia terlibat secara kompetitif di Sukan Olimpik Musim Panas yang juga sangat berbeza.

Dari atlet yang telah memilih untuk menyatakan kekesalan dan berkongsi mengenai masalah kesihatan mental yang buruk, hinggalah persembahan semangat kesukanan yang menjadikan pesaing bersama berkongsi pingat.

Ini membolehkan kita mempelajari beberapa pelajaran kehidupan dari acara sukan empat tahun sekali ini.


Bukan semua kegagalan itu buruk

Ahli sukan gimnastik dan pemenang pingat Simone Biles mendapat banyak pujian walaupun telah menarik diri dari beberapa acara tersebut pada saat-saat terakhir, kerana masalah kesihatan mental yang dia lalui.

Seperti Biles, ada juga sebilangan ahli sukan lain yang telah berbicara tentang atletisme, atau cabaran hidup yang dapat dikongsikan kepada anda.

Ramai yang berbicara tentang bagaimana kalah dalam pertandingan, dan pastinya ada pelajaran yang boleh dipelajari.

Ini adalah pelajaran penting untuk diserapkan kepada anak-anak di usia awal bahawa tidak semua kekalahan dan kegagalan bermaksud berita buruk.

Walaupun kita sering mengajar anak-anak untuk menjadi yang terbaik dalam apa sahaja yang mereka lakukan, anak-anak juga harus diajar bahawa kegagalan juga sering berlaku.

Ia merupakan batu loncatan menuju kejayaan, dan seperti peserta Olimpik, mereka juga seharusnya dapat bangkit kembali.

Kemenangan bermakna bukanlah mudah

Acara sukan seperti Olimpik, yang berlaku setiap empat tahun sekali memerlukan banyak perkara untuk mengatasinya.

Kehormatan dan maruah negara yang dipertaruhkan, persaingan dari banyak kumpulan berbakat;  atlet yang terbaik dalam bidangnya, dan yang paling penting, tekanan dan pengorbanan yang tinggi.

Walaupun kita sering bersorak gembira bagi setiap atlet yang memenangi pingat (Gangsa, Perak atau Emas), ia membuktikan bahawa pertandingan dan kemenangan hebat tidaklah mudah, dan ada banyak kerja keras yang perlu dilakukan.

Para atlet, berlatih dalam keadaan yang sangat sukar, tidak berputus asa dan tidak melupakan sasaran.

Ini adalah pelajaran pembelajaran yang baik untuk kanak-kanak dari segala usia untuk belajar dan untuk menunjukkan betapa mereka mampu cemerlang dalam apa sahaja yang mereka lakukan sekiranya mereka menetapkan minda pemikiran.

Ketahanan dan tekad adalah perkara penting yang harus diajar kepada anak-anak dari usia awal untuk menghasilkan kejayaan.

Nilai kerja berpasukan

Bagi mereka yang terlibat dalam cabaran berpasukan, atau sukan boleh belajar banyak pelajaran penting.

Begitu juga dengan mereka yang menonton Sukan Olimpik, kerana atlet yang mengambil bahagian dalam acara ini adalah sebahagian daripada sesuatu yang lebih hebat daripada mereka.

Untuk membawa pulang kejayaan memerlukan komunikasi, sinkronisasi yang baik, saling menyokong antara satu sama lain dan seperti yang telah kita lihat dalam beberapa acara sukan akhir-akhir ini, bagaimana setiap orang mempunyai peranan unik mereka ketika bekerja bersama untuk kebaikan yang lebih besar.

Pengenalan kepada acara sukan baru

Manfaat lain yang unik untuk memperkenalkan anak-anak ke Sukan Olimpik adalah sebilangan besar acara sukan unik yang ditawarkan, dan kepelbagaian orang yang melibatkan diri dalam acara tersebut.

Kelebihan bagi anak-anak yang gemar bersukan, tetapi tidak menyerlah dengan baik dalam sukan tertentu, pendedahan kepada sukan atletik di Sukan Olimpik boleh menjadi contoh aktiviti baru dan sukan yang boleh mereka coba.

Lebih-lebih lagi, ketika anak-anak yang mengikuti Olimpik, mereka juga mempelajari lebih banyak nilai budaya. Ini dapat mengajar mereka bahawa tidak setiap orang memiliki kemampuan unik , dan cegukan tidak bermaksud akhir jalan.

Perjalanan paling penting

Semua atlet yang mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik bekerja keras, berlatih selama bertahun-tahun, menghadapi tekanan dan cabaran untuk memberikan yang terbaik.

Namun, tidak setiap atlet pulang dengan pingat. Walaupun begitu, setiap usaha penglibatan menunjukkan dan menandakan sesuatu dan itu adalah perjalanannya, dan kerja keras yang dilakukan adalah yang paling penting, dan bukan hanya jumlah pingat.

Ini adalah peringatan penting untuk mengajar anak-anak bahawa apa pun yang berlaku, hidup adalah perjalanan panjang yang tidak hanya bergantung pada hasil akhirnya.

Terdapat banyak batu loncatan - pertumbuhan, pembelajaran, keberanian, tekad dan integriti yang dapat memberi pengajaran yang lebih berharga daripada pingat.

Oleh itu, semasa anda dan keluarga memberi sokongan kepada acara Olimpik kegemaran anda dan menyokong negara anda, pastikan bahawa anda juga mengajar anak anda beberapa pelajaran kehidupan penting untuk menjadikan acara sukan menjadi lebih menarik!

Tags: olimpik, sukan, writings
Subscribe

Posts from This Journal “olimpik” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments