kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Sukan Olimpik dan Acara Politik

Sukan Olimpik adalah masa ketika banyak negara berkumpul untuk meraikan atletisme dan kekuatan mental.

Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (International Olympic Committee) menganjurkan acara ini dengan tujuan untuk mempromosikan pertandingan sukan dan pendidikan bebas dari sebarang diskriminasi, "dalam semangat persahabatan, solidariti dan permainan yang adil."

Olimpik adalah masa di mana, kononnya, perseteruan politik diketepikan.

IOC bahkan mempromosikan konsep gencatan senjata Olimpik dalam piagamnya, sebuah usaha bijaksana yang dipatuhi semasa Olimpik kuno.

Walaupun matlamat IOC adalah untuk perdamaian antarabangsa semasa sukan, politik telah mengganggu Sukan Olimpik sepanjang sejarahnya, sama ada melalui boikot, propaganda, atau protes (Ke).

Sungguh pun keamanan sejagat dituntut sepanjang masa , Sukan Olimpik  turut tidak terlepas dari kegelisahan dan gangguan berasaskan politik yang menyusup ke temasya Sukan Olimpik.

Berlin 1936: Olimpik Nazi

Berlin terpilih menjadi tuan rumah Sukan Olimpik 1936 pada tahun 1931. Namun, ketika tahun 1933 muncul, Parti Nazi berkuasa di Jerman.

Cadangan memboikot Olimpik Berlin muncul di banyak negara Barat, yang terkejut dengan dasar perkauman Jerman dan pelanggaran hak asasi manusia.

Namun, 49 negara telah menghadiri temasya di Berlin, yang merupakan negara yang paling banyak menghadiri Sukan Olimpik setakat ini.

Pemerintah Jerman menggunakan sorotan antarabangsa sebagai kesempatan untuk menggambarkan negara itu sebagai bangsa yang jinak dan progresif sambil menyerapkan dan  menyediakan bahan bakar untuk propaganda keungggulan Arya, perkara terakhir dilarang oleh IOC.

IOC juga meminta agar kerajaan Jerman menerima atlet Yahudi yang berkelayakan dalam pasukan mereka.

Hasilnya, Helene Mayer dibenarkan untuk mewakili Jerman dalam acara lawan pedang wanita.

Pelari pecut Amerika dan pelompat jauh, Jesse Owens, seorang Afrika Amerika, memenangi empat pingat emas dalam temasya ini.

Ramai yang menganggap bahawa Owens dengan sendiri menghancurkan percubaan Jerman untuk membuktikan keunggulan bangsa Aryan.

London 1948: Jerman dan Jepun Diharamkan

Jerman dan Jepun tidak diundang untuk mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik pertama selepas Perang Dunia ke II, yang berlangsung pada tahun 1948 di London. (Kesatuan Soviet dijemput tetapi enggan menghantar pasukan.)

London, seperti kebanyakan bandar Eropah, masih dalam proses pemulihan dari perang dunia.

Bandaraya ini mempunyai waktu yang terhad untuk mempersiapkan temasya tersebut dan akhirnya terus menggunakan kemudahan sukan dan kemudahan  perumahan sedia ada yang telah dibina untuk pertandingan ini.

Stadium Wembley adalah pusat acara temasya, menjadi tuan rumah upacara pembukaan, acara atletik, dan banyak lagi.

Adalah dikhabarkan bahawa, tawanan perang Jerman yang ditahan di United Kingdom digunakan unruk  membina Laluan Wembley (Wembley Way) , laluan bawah tanah atau London Underground ke stadium.

Melbourne 1956: Dua Kejadian Protes (Tunjuk Perasaan)

Dua kejadian tunjuk perasaan (protes) telah menyebabkan kurang dari 67 negara mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik Melbourne 1956.

Krisis Suez di Timur Tengah menjadi buntu ketika briged Israel menyerang Semenanjung Sinai pada bulan Oktober 1956.

Mesir, Lebanon, dan Iraq memboikot temasya sukan tersebut untuk memprotes pencerobohan dari Israel dan sokongan sekutunya.

Sementara itu, tentera Soviet menyerang Budapest, Hungary, beberapa minggu sebelum upacara pembukaan.

Untuk membantah pencerobohan ini, Belanda, Sepanyol, dan Switzerland menarik diri dari sukan 1956.

Hungary bagaimana pun kekal dalam temasya itu, dan perlawanan polo air sengit berlaku antara pasukannya dan Kesatuan Republik Sosialis Soviet (KRSS/USSR).

Mexico City 1968: Kejadian Menembak Kejam dan Protes Hak Sivil

Sukan Olimpik Musim Panas 1968 di Mexico City menyaksikan dua acara politik utama.

Sepuluh hari sebelum upacara pembukaan temasya sukan, pelajar Mexico mengadakan tunjuk perasaan di Plaza of Three Cultures (Plaza de las Tres Culturas) di kawasan Tlatelolco, Bandaraya Mexico.

Mereka menentang penggunaan dana kerajaan untuk Sukan Olimpik dan bukan untuk program sosial.

Tentera Mexico mengepung plaza tersebut dan melepaskan tembakan, yang turut membunuh lebih dari 200 orang penunjuk perasaan dan mencederakan lebih dari 1.000, kekejaman yang kemudian dikenali sebagai pembunuhan beramai-ramai di Tlatelolco.

Selain itu, politik Amerika menyusuri pertandingan atletik. Pelari pecut Amerika Syarikat, Tommie Smith dan John Carlos memprotes perlakuan negara mereka terhadap warga kulit hitam semasa upacara penganugerahan pingat 200 meter lelaki.

Mereka mengambil podium tempat pertama dan ketiga berkaki ayam dan, semasa lagu kebangsaan Amerika Syarikat ‘The Star-Spangled Banner’ dimainkan, mereka mengangkat sarung tangan hitam tunggal sambil menundukkan kepala.

Pelari pecut Amerika dan pemenang tempat kedua Peter Norman dari Australia memakai lencana hak asasi manusia. Smith dan Carlos kemudiannya digantung penyertaan oleh IOC dan Jawatankuasa Olimpik Amerika Syarikat.

Munich 1972: Pembunuhan di Munich

Sukan 1972 dirosakkan oleh serangan pengganas Palestin terhadap pasukan Israel.
Pada 5 September 1972, lapan pengganas yang bergabung dengan organisasi Black September menyelinap ke perkampungan olimpik (Village Olympic) dan membunuh dua anggota pasukan Israel.

Mereka turut menculik sembilan atlet Israel yang lain, dalam berusaha menawar pembebasan 200 tahanan Palestin.

Setelah berlaku kebuntuan dengan pasukan polis Jerman yang tidak mencukupi, para pengganas dapat mengatur pengangkutan untuk mereka dan tebusan ke lapangan terbang berhampiran.

Ketika pasukan polis Jerman gagal dalam usaha penyergapan mereka, para pengganas membunuh tebusan Israel.

Polis kemudian berjaya membunuh lima daripada lapan pengganas Palestin; sementara seorang pegawai polis Jerman turut terbunuh.

Montreal 1976: Boikot Olimpik oleh Negara Afrika

Dua belas negara, kebanyakan dari Afrika, memboikot Sukan Olimpik 1976 di Montreal setelah IOC menolak untuk melarang New Zealand dari menyertai  temasya tersebut.

Ini adalah kerana pasukan ragbi kebangsaan New Zealand telah mengadakan lawatan ke Afrika Selatan, sebuah negara yang telah dilarang dari menyertai Olimpik sejak tahun 1964 kerana dasar apartheid negara Afrika Selatan.
Walaupun boikot tersebut tidak berjaya melarang New Zealand dari menyertai temasya tersebut, namun tindakan tersebut memberi kesan kewangan dan atletik yang signifikan pada temasya tersebut.

Yang paling penting, ia menarik perhatian seluruh dunia terhadap dasar-dasar apartheid di Afrika Selatan.

Sebenarnya, ketika Springboks Afrika Selatan melakukan lawatan ragbi mereka di New Zealand pada tahun 1981, mereka juga  disambut dengan protes anti-apartheid.


Rio de Janeiro 2016: Pasukan Olimpik (Pelarian)

Sepuluh atlet pelarian dipilih untuk bertanding dalam Pasukan Olimpik Pelarian (Refugee Olympic Team) yang pertama untuk Olimpik Musim Panas Rio de Janeiro.
IOC mencipta pasukan ini untuk membawa krisis pelarian ke barisan hadapan antarabangsa.

Atlet yang berasal dari Syria, Sudan Selatan, Ethiopia, dan Republik Demokratik Kongo dipilih untuk mewakili skuad, dan setiap atlet berlatih di negara tuan rumah (Kenya, Belgium, Luxembourg, Brazil, atau Jerman).

Para atlet judokas, pelari jarak jauh, pelari pecut, dan perenang turut menyertai dan  memasuki upacara pembukaan sebelum negara tuan rumah Brazil, membawa bendera Olimpik.

Azizi Ahmad adalah pembaca dan juga mantan USSA Master Trainer

Azizi Ahmad Jendela DBP Dewan Kosmik Fenomena 31 Julai 2021
Tags: dbp, olimpik, politik, sukan, writings
Subscribe

Posts from This Journal “olimpik” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments