kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Manfaat disediakan sektor kerajaan, swasta makin teruk

RAMAI bercita-cita hendak bekerja dengan kerajaan dan ada juga yang mahu bekerja dengan syarikat swasta atau bekerja sendiri.

Sebenarnya, setiap sektor pekerjaan mempunyai kelebihan tersendiri. Aspek kestabilan adalah punca utama seseorang itu memilih untuk bekerja dengan kerajaan.


ASPEK kestabilan menjadi punca utama seseorang memilih untuk bekerja dengan kerajaan. - IHSAN JPA
Oleh Mohd Nizam Mohamad Yatim 12 Ogos 2021, 8:30 am

Tidak seperti sektor swasta di mana syarikat boleh menjadi terlingkup atau gagal dalam urusan perniagaan, ia tidak akan terjadi dalam perkhidmatan kerajaan kecuali penjawat awam sengaja memperlingkupkan diri.

Agensi atau jabatan boleh ditutup atau berubah menjadi bentuk baharu, tetapi selalunya kakitangan kerajaan tidak akan dibuang sebaliknya diserap ke agensi atau jabatan lain.

Selain itu, faktor daya penarik lain adalah manfaat yang disediakan perkhidmatan kerajaan selalunya melebihi faedah yang ditawarkan sektor swasta. Penjawat awam sering ditawarkan penjagaan kesihatan yang unggul dengan kos lebih rendah dan rancangan persaraan yang baik.

Dalam situasi kemelesetan ekonomi berpanjangan, manfaat yang disediakan sektor kerajaan dan swasta semakin teruk. Namun, faedah kerajaan tetap lebih baik.

Namun, apa juga kekurangan dalam perkhidmatan kerajaan termasuk kadar kenaikan gaji yang mengambil masa.

Penyesuaian kos sara hidup yang dibenarkan untuk kakitangan kerajaan jarang mengikut inflasi semasa dan kenaikan merit hanya diberikan kepada peratusan kecil yang berprestasi tinggi terutama yang mampu ‘akur perintah.’

Penjawat awam yang terbabit dalam pentadbiran peringkat tinggi dibayar lebih rendah daripada rakan sektor swasta mereka. Untuk meraih gaji lebih besar, pegawai kerajaan perlu melompat ke sektor swasta.

Kerenah birokrasi yang perlu dipatuhi penjawat awam tidak hanya membuat rakyat kecewa tetapi turut mengganggu pegawai kerajaan yang mahu menyelesaikan sesuatu tugas dengan cepat. Semua keputusan besar dan kecil perlu melalui proses kelulusan formal.

AZIZI AHMAD, Segambut Luar, Kuala Lumpur.

Azizi Ahmad Utusan Malaysia Forum Rencana Surat Pembaca 12 Ogos 2021
Tags: kerajaan, kerja, swasta, writings
Subscribe

Posts from This Journal “kerja” Tag

 • Kerja Kontrak atau Tetap

  Isu terkini di Malaysia selain politik, Covid-19 dan wabak yang semakin berleluasa adalah kakitangan ‘kontrak’ bergelar ‘pegawai…

 • Kerajaan Atau Swasta

  Apabila kita berfikir tentang pemerintahan kerajaan , apa yang muncul di kepala kita? Bagi kebanyak orang, gambar Agong, PM, bangunan parlimen ,…

 • Ada Yang Mahu Kembali Ke Pejabat, Ada Yang Tidak – II

  Oleh kerana bilangan yang akan hadir bekerja di pejabat adalah sedikit pada hari tertentu, akan terasa seperti sesuatu suasanan yang sedikit…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments