kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Atlet Serumpun: Jangan kehilangan momentum

Ahli Angkat Berat Wanita Filipina, Hidilyn Diaz tentunya memberikan inspirasi dan momentum, dengan merangkul pingat emas Olimpik pertama Filipina setelah penantian 97 tahun, pada hari keempat Sukan Tokyo.

Peninju Nesthy Petecio pula menyumbang perak dalam kategori kelas featherweight wanita sementara Eumir Marcial meraih gangsa di kelas middleweight lelaki.

Carlo Paalam meraih satu lagi perak di bahagian flyweight, kekurangan emas yang diinginkan, tetapi masih merupakan prestasi yang mengagumkan.

Pemain golf Yuka Saso melonjak dari tempat ke-47 pada pusingan pembukaan hingga ke kedudukan ke-9.

Secara keseluruhan, ia adalah prestasi terbaik kontinjen Filipina sejak menyertai  Olimpik, memandangkan negara itu hanya memperoleh dua perak dan tiga gangsa dalam lima edisi Olimpik sebelumnya.

Pingat-pingat yang dimenangi ternyata lebih mengagumkan kerana atlet berlatih dalam persekitaran yang tidak menentu, dengan sekatan yang dikenakan kerana wabak COVID, penangguhan jadual asal tahun lalu, dan kemungkinan bahawa Olimpik XXXII akan ditunda untuk kali kedua .

Cabaran dan tantangan pada tahap ini adalah untuk mengekalkan momentum, dan untuk membantu mereka yang menginginkan lebih banyak penghargaan di Olimpik Musim Panas 2024 di Paris.

Peninju Petecio sudah menetapkan sasaran emasnya di ibu negara Perancis 2024.

Diaz pula tidak pasti akan menyertai Olimpik seterusnya, di mana acara sukannya mungkin dihapuskan di tengah-tengah laporan mengenai penyalahgunaan dadah (doping), rasuah dan penyelewengan undi. Tetapi dia pasti akan bertanding dalam Sukan Asia Tenggara.

Diaz memperoleh emas pertama untuk negara itu tanpa ucapan terima kasih kepada pemerintah kerajaan Filipina, yang telah melabelkan beliau  sebagai musuh pentadbiran - satu tuduhan yang telah dia tolak sekerasnya.

Pengalamannya menyoroti pentingnya menjaga garis antara politik dan pembangunan sukan.

Anggota pasukan Filipina yang lain juga sangat bergantung pada sokongan dari sektor swasta untuk latihan mereka.

Secara hormatnya, penghargaan berbentuk ganjaran kewangan menanti pemenang pingat Olimpik. Ganjaran tambahan adalah sumbangan  oleh sektor swasta.

Tentunya semua  berharap agar komitmen dihormati. Pihak berkuasa meneliti laporan bahawa beberapa penghargaan yang diberikan kepada petinju Mansueto "Onyok" Velasco Jr., yang memenangi pingat emas di Sukan Asia 1994 dan perak di Olimpik Musim Panas 1996 di Atlanta, tidak pernah diberikan.

Selain daripada ganjaran, perkembangan sukan paling baik bermula pada awal usia dini. Prestasi negara Filipina di Sukan Tokyo menunjukkan bahawa atlet Filipina dapat menonjol dan bersaing dengan yang terbaik di dunia. Momentum tidak boleh hilang.

Bil Negara Emas Perak Gangsa Jumlah Pingat Ranking mengikut jumlah pingat
1 Philippines 1 2 1 4 47
2 Indonesia 1 1 3 5 42
3 Thailand 1 0 1 2 66
4 Malaysia 0 1 1 2 66
Sumber: Olympic Medal Count dimuat-turun dari https://olympics.com/tokyo-2020/olympic-games/en/results/all-sports/medal-standings.htm

Azizi Ahmad adalah mantan USSA Master Trainer
Tags: momentum, olimpik, sukan
Subscribe

Posts from This Journal “olimpik” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments