kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bahasa

Baru-baru ini, tersiar satu video tular yang dikongsikan mengenai seorang ‘menteri’ memberi ucapan langsung dalam Bahasa Inggeris yang kelihatan mengecewakan memandangkan penyampaian dan pertuturan yang disampaikan tidak memenuhi ‘piawai’ seorang bekas pendidik yang juga peguam lepasan luar negara.

Ada yang ‘menganjing’ dan memberi kenyataan yang agak menjatuhkan aib penyampai tersebut.  Bagaimana seorang bertaraf tinggi , berpendidikan dinegara penjajah , pernah menjadi atau bertaraf peguam tidak mampu menyampai petikan ucapan ‘forum antarabangsa’.

Gagalkah sistem pendidikan bahasa kita? Adakah pelatih guru Bahasa Inggeris atau pun yang sudah bergelar guru Bahasa Inggeris mempunyai status kedudukan yang sama?


Mereka yang percaya bahawa penutur bukan bahasa Inggeris harus malu adalah mereka yang semestinya malu terhadap diri mereka sendiri.


Ketidakupayaan untuk bertutur dalam bahasa yang asing bagi sesuatu kaum atau bangsa adalah sesuatu yang dikongsi oleh masyarakat di seluruh dunia.


Sebilangan orang boleh bertutur dalam bahasa Sepanyol. Sebilangan orang boleh bertutur dalam bahasa Perancis. Ada yang boleh bertutur dalam bahasa Thailand, Vietnam, Mandarin, Jerman, atau bahasa lain di dunia. Sebilangannya hanya dapat bertutur dalam bahasa ibunda mereka, dan itu betul-betul dikira baik.


Hanya kerana seseorang tidak boleh berbahasa Inggeris tidak bermaksud seseorang itu harus malu pada diri sendiri. Banyak penutur asli Inggeris sendiri bergelut dengan tatabahasa atau ejaan bahasa Inggeris.


Mengkritik penutur bahasa Inggeris yang tidak fasih adalah tindakan rasis yang agak etnosentrik dan jahil.


Walaupun bahasa Mandarin adalah bahasa yang paling banyak dituturkan di dunia, anda tidak melihat orang Cina metertawakan seluruh dunia.


Penutur bahasa Inggeris harus mempunyai budi bahasa yang sama (walaupun mereka tidak selalu melakukannya!). Bahasa Inggeris adalah bahasa kedua yang paling banyak digunakan di dunia dan merupakan bahasa kedua bagi kebanyakan penuturnya.


Bahasa Inggeris boleh menjadi kemahiran. Walaupun seseorang tidak memiliki kemahiran itu, seseorang mungkin memiliki kemahiran dan bakat lain.

Tidak, jangan merasa malu atau sedih jika tidak mampu bertutur dalam Bahasa kedua itu. Sudah tentu, menguasai bahasa Inggeris adalah kemahiran yang berguna, tetapi itu bukan prasyarat untuk nilai intrinsik sebagai manusia!


Sebagai penutur asli yang menjalani kehidupan sehari-hari terutamanya dalam bahasa kedua (Inggeris), secara semula jadi kita harus tumpeng  gembira setiap kali orang berusaha untuk belajar bahasa Inggeris dan menghargai sastera dan budaya negara lain  dan yang lain dalam apa yang disebut "Anglosfera."


Namun demikian, elok jika dinyatakan dengan tegas bahawa kita sangat menyedari bahawa sebahagian besar penduduk dunia terdiri daripada orang-orang yang bukan penutur bahasa Inggeris, orang asli atau sebaliknya, dan mereka tidak berkewajiban apa pun untuk mewajibkan kita dengan mempelajarinya.


Sekiranya kita mempunyai anak , rakan atau keluarga di Jerman atau Perancis, tentunya dengan alasan yang jelas, kita mendorong mereka untuk bertutur dalam bahasa Inggeris, tetapi itu adalah perkara yang berbeza.


Di samping itu, adalah sangat terlalu kesat dan kejam bagi sesiapa sahaja untuk memamerkan kemahiran berbahasa unggulnya dalam persekitaran sosial untuk membuat orang lain merasa kecil atau rendah diri.


Bertutur dalam pelbagai bahasa adalah sesuatu yang luar biasa, tetapi tidak ada seorangpun yang harus dengan berat memikirkannya.


Walaupun anda fasih bertutur dalam empat, lima, atau enam Bahasa (ada kita perlu kisah) , atau sepuluh,  kerana ia hanya baru umpama air setitik didalam baldi; terdapat lebih dari 1,000 bahasa di dunia.


Oleh itu, jangan merasa bahawa anda harus menghadapi penderaan atau penghinaan yang datang dari orang lain.
Tidak dapat bertutur dalam bahasa Inggeris dengan baik mungkin menyusahkan, tetapi tidak memalukan.

Saya sendiri suka berbahasa Jawa, Mandarin, Tamil atau Bahasa lain , tetapi saya ragu bahawa saya akan melepasi lapan atau sepuluh perkataan yang tidak betul yang saya tahu sekarang.


Sekiranya belajar bahasa Inggeris penting bagi anda, luangkan satu atau dua jam sehari untuk itu, menggunakan sebilangan kaedah seperti  rakan, pembelajaran rasmi, video YouTube, dan lain-lain  dan anda akan membuat kemajuan. Sekiranya anda tidak berminat, tidak mengapa; hanya berehat dan melupakannya.

Azizi Ahmad adalah pembaca yang gembira dengan bahasa ibunda sendiri dan bahasa kampungan

Tags: bahasa
Subscribe

Posts from This Journal “bahasa” Tag

 • Pemimpin belum ‘merdeka’ jika malu menggunakan bahasa ibunda?

  Piawaian bahasa Inggeris yang merosot di Malaysia sekali lagi menarik perhatian orang ramai, kali ini setelah satu siaran video yang membabitkan…

 • Bahasa

  Bahasa berfungsi sebagai pintu masuk ke dalam minda, kata ahli psikologi. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa cara kita bercakap dapat…

 • Kuasai bahasa ibunda

  Celik atau kenal huruf ( literasi) ditakrifkan sebagai kemampuan membaca dan menulis dalam bahasa. (Kamus Dewan) Literasi sering dilihat sebagai…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments