kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Sesuatu perkara harus berubah agar tetap sama

Di ambang keputusan memilih siapa senarai kabinet Menteri pilihan PM ke-9, dan kini senarai ‘kitar semula’ telah pun diketahui, sempat saya menyaksikan salah satu filem terbaik Luchino Visconti, "Il Gattopardo" (Leopard, berdasarkan novel dengan judul yang sama oleh Tomasi di Lampedusa).di Netflix.


Tidak ada filem lain yang dapat menafsirkan secara intim jiwa masyarakat Itali.

Tetapi ia juga memberitahu banyak kecenderungan semula jadi semua manusia untuk menghindari sebarang bentuk perubahan.

Perubahan itu menakutkan, dan membuat kita gugup. Namun kita nampaknya tidak pernah dapat mengelakkan perubahan.

Jadi, perubahan telah menjadi salah satu kata yang paling banyak digunakan dalam perbincangan urusan kini.

Semuanya berubah, kelajuan perubahan, mengurus perubahan ... memimpin perubahan ... semua ungkapan yang kita baca dan dengar setiap hari dalam sebarang perbincangan organisasi.

Sekiranya benar bahawa beberapa bahagian di dunia turut berubah dengan kecepatan yang lebih cepat (teknologi berubah dengan kecepatan manusia tidak mampu mengejarnya dan digunakan ...), kebanyakan organisasi tidak berubah secepat yang seharusnya (atau boleh). Jadi bagaimana dengan kehendak "perubahan" di semua garis lintang di mana-mana organisasi?

Masalahnya ialah setiap aanusia merasakan bahawa perubahan pasti berlaku, tetapi yang sebenarnya dan luarannya, ia adalah positif dan baik jika tidak menyentuh kita.

Oleh itu, kita akan berasa baik dan senang dengan teknologi baru, selagi mereka tidak mengubah cara kita bekerja.

Kita mahu menaiki kereta api yang lebih cepat, selagi ia tidak berada di halaman belakang rumah kita.

Kita sering meminta orang lain mengubah tingkah laku mereka, tetapi kita sendiri tidak menuntut hal ini kepada diri kita sendiri.

Oleh itu, apabila anda merupakan seorang pengurus atau pentadbir, bercakap mengenai perubahan sebenarnya adalah kaedah terbaik untuk memastikan fokus akan menjadi perhatian orang lain.

Ini adalah kerana ramai di antara kita (saya meletakkan diri saya dengan jelas dalam kumpulan ini) sering kali gagal melihat bahawa perubahan harus bermula dari diri kita sendiri.

Walaupun dalam situasi sukar, isu perubahan selalu menjadi masalah orang lain. Ini adalah masalah pelanggan, masalah pesaing, masalah rakan sekerja, masalah kepimpinan. Yang kerap dilakukan adalah menyalahkan orang lain.

Mereka tidak pernah mahu memperbaiki diri. Mereka menganggap diri mereka sempurna. Kesombongan dan keangkuhan mereka lebih besar daripada kesengsaraan mereka.

Saya terkesan dengan salah satu petikan dari Putera Don Fabrizio Salina, watak utama Gattopardo, yang benar-benar menyoroti sikap manusia yang sangat normal ini.

Tetapi jika kita semua sangat berbeza fahaman mengenai perubahan, mengapa kita begitu peduli?

Petikan itu berbunyi, “Sesuatu perkara harus berubah agar ia tetap sama.( Things will have to change in order that they remain the same)”.


Kerana bagaimanapun, apakah kaedah terbaik untuk memastikan anda tidak akan terkesan dengan  perubahan? Adakah untuk memastikan bahawa segala-galanya, di sekitar anda, berubah.

Pelajaran yang sering dialami oleh banyak organisasi. Dan bahawa (malangnya) orang Itali mengalami lebih banyak lagi dalam senario politik mereka.

Sama dengan satu petikan yang saya baca ‘kapal sama, hanya bertukar nakhoda’.

Azizi Ahmad adalah pembaca yang tidak berubah dan tetap sama

Azizi Ahmad Harakah Fikrah Memo Pembaca Bil 2679 06 September 2021
Tags: change, perubahan, tukar, writings
Subscribe

Posts from This Journal “perubahan” Tag

 • Pemimpin pemangkin perubahan

  J. C. Penney Company, Inc. adalah rangkaian kedai serbaneka Amerika dengan 840 lokasi di 49 negeri A.S. dan Puerto Rico. Pada tahun 2011, di tengah…

 • Bersedia pada perubahan tanpa noktah

  Kita umum mengetahui dan diminta untuk bersedia pada ‘perubahan’ dan tahap kelajuan perubahan yang dimaksudkan tidak ada ‘titik…

 • Persediaan kerja masa depan

  Pekerjaan untuk masa hadapan dikatakan berkemungkinan akan menimbulkan banyak pekerjaan baru. Bilangan yang tidak dapat dipastikan namun turut…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments