kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Lebih atau kurang masa sehari beri tekanan

Persaraan mungkin menjadi cahaya di hujung terowong bagi berjuta-juta pekerja, tetapi beberapa kajian mendapati bahawa persaraan mungkin sebenarnya tidak baik untuk kesihatan.

Satu penyelidikan baru memberi penerangan mengapa ini berlaku.


Ternyata terlalu banyak masa terluang boleh jadi sama buruknya dengan mereka yang mempunyai masa terlalu sedikit terhadap kesihatan kita .

Para penyelidik mengatakan bahawa apabila masa lapang seseorang meningkat, begitu juga rasa kesejahteraan mereka tetapi hanya sampai pada titik tertentu sahaja.

Ramai yang  sering mengeluh dan merungut  kerana terlalu sibuk dan menyatakan mahu lebih banyak ruang masa.

Tetapi adakah lebih banyak masa terluang sebenarnya dikaitkan dengan kebahagiaan yang lebih besar?

Penyelidik mendapati bahawa kekurangan masa diskresioner (budi bicara) dalam satu hari menghasilkan tekanan yang lebih besar dan kesejahteraan subjektif yang lebih rendah.

Namun, walaupun masa yang terlalu sedikit adalah tidak baik, mempunyai lebih banyak masa juga tidak selalu lebih baik,

Pasukan penyelidik menganalisis angka dari lebih dari 21,700 warga Amerika Syarikat yang mengambil bahagian dalam Kajian Masa Penggunaan Amerika (American Time Use Survey) antara tahun 2012 dan 2013.

Hasil menunjukkan bahawa ketika waktu lapang meningkat, begitu juga kesejahteraan, namun, kadar itu menurun pada sekitar dua jam berikutnya dan mulai menurun lagi setelah lima jam.

Pasukan ini juga melihat data dari lebih 13,600 orang Amerika yang bekerja yang mengambil bahagian dalam Kajian Nasional Tenaga Kerja (National Study of the Changing Workforce) yang berubah antara tahun 1992 dan 2008.

Sekali lagi, data menunjukkan bahawa tahap masa lapang yang lebih tinggi "dikaitkan secara signifikan" dengan tahap kesejahteraan yang lebih tinggi, tetapi hanya sampai pada titik tertentu. Selepas itu, lebihan masa lapang tidak dikaitkan dengan kesejahteraan yang lebih besar.

Untuk mengkaji lebih lanjut fenomena tersebut, para penyelidik melakukan dua eksperimen dalam talian yang melibatkan lebih daripada 6,000 peserta.

Dalam eksperimen pertama, para peserta diminta untuk membayangkan mempunyai masa yang ditentukan setiap hari selama sekurang-kurangnya enam bulan.

Peserta diminta untuk melaporkan sejauh mana mereka akan mengalami kenikmatan, kebahagiaan, dan kepuasan.

Mereka yang berada dalam kumpulan masa diskresioner (budi bicara) rendah dan tinggi melaporkan kesejahteraan lebih rendah daripada kumpulan masa diskresioner (budi bicara) sederhana.

Para penyelidik mengatakan bahawa mereka yang mempunyai masa budi bicara rendah merasa lebih tertekan daripada mereka dengan jumlah yang sederhana, menyumbang kepada kesejahteraan yang lebih rendah.

Namun, mereka yang mempunyai masa lapang yang tinggi merasa kurang produktif daripada kumpulan sederhana, menyebabkan mereka juga mempunyai tahap kesejahteraan yang lebih rendah.

Dalam eksperimen kedua, penyelidik melihat potensi peranan produktiviti.

Peserta diminta untuk membayangkan mempunyai masa lapang sederhana (3.5 jam) atau tinggi (tujuh jam) setiap hari.

Mereka juga diberitahu untuk membayangkan menghabiskan masa itu dalam aktiviti yang produktif seperti bersenam, hobi, atau berlari  atau aktiviti yang tidak produktif, seperti menonton tv.

Peserta dengan lebih banyak masa lapang melaporkan tahap kesejahteraan yang lebih rendah ketika melakukan aktiviti yang tidak produktif.

Namun, ketika melakukan aktiviti yang produktif, mereka yang mempunyai lebih banyak masa lapang merasa serupa dengan yang mempunyai masa lapang yang sederhana.

Walaupun penyelidikan tersebut berpusat pada hubungan antara jumlah masa budi bicara dan kesejahteraan subjektif, penerokaan tambahan yang dijalankan tentang bagaimana individu menghabiskan masa budi bicara mereka terbukti mendedahkan.

Penemuan penyelidikan  menunjukkan bahawa tidak berbuat apa-apa dalam satu hari yang bebas untuk memenuhi budi bicara seseorang boleh menyebabkan seseorang tidak senang.


Sebaliknya kita seharusnya berusaha untuk memiliki sedikit masa lapang untuk menghabiskan apa yang diinginkan.

Dalam kes-kes ketika kita mendapati diri mempunyai banyak masa budi bicara, persaraan atau telah meninggalkan pekerjaan, hasil menunjukkan bahawa individu-individu ini akan mendapat keuntungan daripada menghabiskan masa baru mereka dengan tujuan dan matlamat.


Azizi Ahmad adalah pembaca yang cuba tidak mahu berasa bosan

Azizi Ahmad Harakah Fikrah Memo Pembaca Bil 2682 17 September 2021

Tags: bosan, masa, writings
Subscribe

Posts from This Journal “bosan” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments