kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Masa skrin

Kanak-kanak dan remaja hari ini menghabiskan lebih banyak masa menatal dan menatap skrin daripada generasi yang lebih tua.

Ramai yang percaya bahawa masa saringan tambahan tidak memberikan kelebihan kepada pemimpin hari esok , tetapi kajian baru yang mengejutkan sebenarnya sebaliknya.

Penyelidik University of Colorado-Boulder melaporkan peningkatan masa skrin di kalangan remaja hanya mengakibatkan risiko gangguan perhatian, tidur terganggu, atau gred yang lebih rendah.

Sementara itu, tampaknya tidak ada peningkatan risiko kemurungan atau kegelisahan.

Lebih-lebih lagi, kanak-kanak yang bersekolah yang menghabiskan banyak masa untuk menatap skrin digital cenderung mempunyai lebih ramai rakan rapat, menurut kajian itu.

"Penemuan ini menunjukkan bahawa kita harus berhati-hati terhadap masa skrin, tetapi waktu tayangan itu mungkin tidak berbahaya bagi remaja kita," kata penulis kajian utama Katie Paulich, seorang pelajar PhD di Jabatan Psikologi dan Neurosains, dalam siaran universiti.

Menguatkan penemuan ini adalah hakikat bahawa ini adalah antara kajian terbesar sehingga kini yang memfokuskan pada topik masa skrin dan remaja.

Pasukan ini menggunakan data keatas 11,800 kanak-kanak berusia sembilan dan 10 tahun yang pada awalnya dikumpulkan untuk kajian Pembangunan Otak dan Kognitif Remaja yang sedang berlangsung.

Ini adalah kajian jangka panjang terbesar yang menyiasat kesihatan anak dan perkembangan otak di Amerika Syarikat.

Setiap kanak-kanak tersebut melengkapkan tinjauan mengenai kebiasaan masa skrin mereka yang biasa, menjalani ujian kesihatan mental, dan meminta ibu bapa mereka menyampaikan laporan mengenai masalah tingkah laku dan nilai anak mereka.

Terdapat pengaruh yang lebih besar keatas kanak-kanak daripada masa tayangan

Secara amnya, kanak-kanak lelaki cenderung menghabiskan 45 minit lebih banyak masa menatap skrin setiap hari daripada kanak-kanak perempuan.

Anak lelaki Amerika rata-rata menghabiskan hampir lima jam menatap skrin pada hujung minggu dan empat jam pada hari kerja.

Data juga menunjukkan bahawa lelaki dan perempuan menggunakan masa skrin mereka dengan cara yang berbeza.

Kanak-kanak lelaki cenderung bermain lebih banyak permainan video, sementara kanak-kanak perempuan cenderung melayari media sosial.

Perlu diperhatikan bahawa penyelidik mengumpulkan data ini sebelum COVID-19, dan oleh itu kajian ini tidak memperhitungkan masa skrin pembelajaran jarak jauh.

Malangnya, tidak semua penemuan mengenai masa skrin adalah positif.

Sejajar dengan penyelidikan sebelumnya, kajian ini menyimpulkan bahawa anak-anak yang menghabiskan banyak masa di depan skrin sering kurang tidur, mempunyai gred yang lebih rendah, dan menunjukkan lebih banyak tingkah laku yang berkaitan dengan keadaan termasuk ADHD (Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder).

Walau bagaimanapun, penulis kajian menjelaskan bahawa jika dibandingkan dengan "faktor pembentuk kehidupan" yang lain, pengaruh keseluruhan masa skrin pada isu-isu ini adalah paling minimum.

Sebagai contoh, hasil menunjukkan status sosioekonomi adalah 2.5 kali lebih berpengaruh pada corak tidur dan gred sekolah daripada waktu skrin.

Secara keseluruhan, waktu skrin hanya menyumbang sekitar dua peratus variasi hasil ini di kalangan anak-anak.

"Sejumlah makalah dalam beberapa tahun kebelakangan ini menunjukkan bahawa waktu tayangan mungkin berbahaya bagi kanak-kanak, tetapi ada juga beberapa tinjauan yang menunjukkan bahawa kesan negatif tersebut sengaja di warwarkan berlebihan ," tambah penulis kajian senior John Hewitt, pengarah Institut Genetik Tingkah Laku .
"Dengan menggunakan set data yang luas ini, kami mendapati bahawa ya, ada hubungan antara waktu layar dan hasil negatif, tetapi tidak besar dan tidak mengerikan."

Beberapa bentuk masa skrin lain mungkin lebih baik daripada yang lain

Hubungan yang diperhatikan antara peningkatan masa skrin dan masalah tingkah laku juga sukar, kata para penyelidik.

Mereka menjelaskan bahawa tidak ada petunjuk bahawa masa skrin menyebabkan masalah seperti itu.

Sekiranya ada, mungkin sebaliknya. Ibu bapa kanak-kanak yang mempunyai masalah tingkah laku mungkin lebih cenderung untuk duduk bersama mereka dengan permainan telefon atau video.

Faktor besar lain adalah jenis masa skrin. Bermain permainan video mendorong lebih banyak tingkah laku sosial daripada menonton TV bersendirian.

Pada akhirnya, pasukan penyelidik menyimpulkan lebih banyak kajian yang diperlukan untuk topik ini, tetapi kepercayaan umum bahawa "waktu tayangan tidak baik untuk anak-anak" mungkin menyederhanakan masalah ini.
"Gambaran sebenar adalah tidak jelas dan bergantung pada alat jenis apa, aktiviti apa, apa yang dipindahkan, dan, mungkin ciri-ciri kanak-kanak itu sendiri" Hewitt menyimpulkan.

Azizi Ahmad adalah mantan pendidik
Tags: masa skrin
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments