kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kebahagiaan Hedonik dan Eudaimonik

Perbezaan Antara Kebahagiaan Eudaimonik dan Hedonik?

Kebahagiaan dapat didefinisikan dalam pelbagai cara. Dalam psikologi, terdapat dua konsep kebahagiaan yang popular iaitu: hedonik dan eudaimonik.

Kebahagiaan hedonik dicapai melalui pengalaman kesenangan atau keseronokan dan kenikmatan, sementara kebahagiaan eudaimonik dicapai melalui pengalaman makna dan tujuan.

Kedua-dua jenis kebahagiaan itu dicapai dan menyumbang kepada kesejahteraan keseluruhan dengan cara yang berbeza.

Mendefinisikan Kebahagiaan

Kita mengetahui bahawa kita sedang dalam ‘kebahagiaan’ kerana kita merasainya, namun kebahagiaan adalah sesuatu yang sangat sukar untuk ditentukan.

Kebahagiaan adalah apabila kita berada dalam keadaan emosi yang positif, tetapi pengalaman setiap individu mengenai keadaan emosi positif itu bersifat subjektif.

Bila  dan mengapa seseorang mengalami dan merasai kebahagiaan boleh menjadi hasil daripada beberapa faktor yang bekerjasama, termasuk budaya, nilai, dan sifat keperibadian.

Memandangkan kesukaran untuk mencapai kata sepakat tentang bagaimana menentukan kebahagiaan, ahli psikologi sering menahan diri untuk tidak menggunakan istilah tersebut dalam penyelidikan mereka.

Sebaliknya, ahli psikologi merujuk kepada kesejahteraan.

Walaupun akhirnya dapat dilihat sebagai sinonim untuk kebahagiaan, konsep kesejahteraan dalam penyelidikan psikologi telah memungkinkan para sarjana untuk menentukan dan mengukurnya dengan lebih baik.

Di sini sahaja, terdapat beberapa konsep kesejahteraan.

Sebagai contoh, Diener dan rakan-rakannya telah mendefinisikan kesejahteraan subjektif sebagai gabungan emosi positif dan sejauh mana seseorang menghargai dan berpuas hati dengan kehidupan mereka.


Sementara itu, Ryff dan rakannya mencabar perspektif kesejahteraan hedonik subjektif Diener dengan mengemukakan idea alternatif dalam kesejahteraan psikologi.

Berbeza dengan kesejahteraan subjektif, kesejahteraan psikologi diukur dengan enam konstruk yang berkaitan dengan aktualisasi diri: autonomi, pertumbuhan peribadi, tujuan hidup, penerimaan diri, penguasaan, dan hubungan positif dengan orang lain.

Asal-usul Konsep Kebahagiaan Hedonik

Idea kebahagiaan hedonik berasal dari abad keempat SM, ketika seorang ahli falsafah Yunani, Aristippus, mengajarkan pengikutnya bahawa tujuan utama dalam hidup adalah memaksimumkan kesenangan.

Sepanjang sejarah, sejumlah ahli falsafah berpegang teguh pada pandangan hedonik ini, termasuk Hobbes dan Bentham.

Ahli psikologi yang mempelajari dan mengkaji tentang kebahagiaan dari perspektif hedonis memperluaskan dan mengembangkan jaringan yang luas dengan mengkonseptualisasikan hedonia dari segi kesenangan minda dan tubuh badan.

Oleh itu, dalam isu ini, kebahagiaan melibatkan memaksimumkan kesenangan dan mengurangkan kesengsaraan.

Dalam budaya kehidupan Amerika, kebahagiaan hedonik sering diperjuangkan sebagai tujuan utama.

Populariti budaya cenderung menggambarkan tentang pandangan hidup, kehidupan sosial, kegembiraan, dan sebagai hasilnya, orang Amerika sering percaya bahawa hedonisme dalam pelbagai bentuknya adalah cara terbaik untuk mencapai kebahagiaan.

Asal-usul Konsep Kebahagiaan Eudaimonik

Kebahagiaan Eudaimonik kurang mendapat perhatian dalam budaya Amerika secara keseluruhan tetapi tidak kurang pentingnya dalam penyelidikan psikologi kebahagiaan dan kesejahteraan.

Seperti hedonia, konsep eudaimonia turut berasal dari abad keempat SM, ketika Aristotle pertama kali mengusulkannya dalam karyanya, Etika Nicomachean (Nicomachean Ethics).

Menurut Aristotle, untuk mencapai kebahagiaan, seseorang harus menjalani kehidupan mereka sesuai dengan kebajikan mereka.

Dia mendakwa orang sentiasa berusaha untuk memenuhi potensi mereka dan menjadi yang terbaik, yang membawa kepada tujuan dan makna yang lebih besar.

Seperti perspektif hedonik, sebilangan ahli falsafah menyesuaikan diri dengan perspektif eudaimonik, termasuk Plato, Marcus Aurelius, dan Kant.

Teori psikologi seperti hirarki keperluan Maslow, yang menunjukkan realisasi diri sebagai matlamat tertinggi dalam hidup, memperjuangkan perspektif eudaimonik mengenai kebahagiaan dan perkembangan manusia.

Penyelidikan mengenai Kebahagiaan Hedonik dan Eudaimonik

Walaupun beberapa orang penyelidik psikologi yang mempelajari kebahagiaan berasal dari sudut pandangan hedonik atau eudaimonik semata-mata, ramai yang bersetuju bahawa kedua-dua jenis kebahagiaan itu diperlukan untuk memaksimumkan kesejahteraan.

Sebagai contoh, dalam kajian tingkah laku hedonik dan eudaimonik, Henderson dan rakan-rakannya mendapati bahawa tingkah laku hedonik meningkatkan emosi positif dan kepuasan hidup dan membantu mengatur emosi, di samping mengurangkan emosi negatif, tekanan, dan kemurungan.

Sementara itu, tingkah laku eudaimonik membawa makna yang lebih besar dalam kehidupan dan lebih banyak peningkatan pengalaman, atau perasaan yang dialami seseorang ketika menyaksikan kebajikan moral.

Kajian ini menunjukkan bahawa tingkah laku hedonik dan eudaimonik menyumbang kepada kesejahteraan dengan cara yang berbeza dan oleh itu kedua-duanya diperlukan untuk memaksimumkan kebahagiaan.

Penyesuaian Hedonik

Walaupun kebahagiaan eudaimonik dan hedonik tampaknya berfungsi untuk kesejahteraan keseluruhan, penyesuaian hedonik, juga disebut sebagai "treadmill hedonik," mencatat bahawa, secara umum, manusia memiliki dasar kebahagiaan yang akan mereka gunakan  kembali , tidak kira apa pun yang terjadi dalam kehidupan mereka.

Oleh itu, walaupun terdapat kenikmatan dan kegembiraan yang melonjak ketika seseorang itu melalui  pengalaman hedonik, seperti pergi ke pesta, makan makanan yang lazat, atau memenangi anugerah, keadaan luar biasa ini akan segera tamat dan orang akan kembali ke tahap kebahagiaan mereka yang biasa.

Penyelidikan psikologi juga menunjukkan bahawa kita semua mempunyai titik kebahagiaan.

Pakar psikologi Sonya Lyubomirsky telah menggariskan tiga komponen yang menyumbang kepada titik tolak itu dan sejauh mana setiap perkara itu penting.

Menurut perhitungannya, 50% titik kebahagiaan seseorang ditentukan oleh genetik.

10% lagi adalah hasil keadaan yang berada di luar kawalan seseorang, seperti di mana mereka dilahirkan dan siapa ibu bapa mereka.

Akhirnya, 40% titik kebahagiaan seseorang berada di bawah kawalan mereka.

Oleh itu, sementara kita dapat menentukan betapa bahagia kita pada tahap tertentu, lebih dari separuh kebahagiaan kita ditentukan oleh perkara yang tidak dapat kita ubah.

Penyesuaian Hedonik kemungkinan besar terjadi ketika seseorang itu terlibat dengan kesenangan yang sekejap.

Keseronokan seperti ini dapat meningkatkan mood tetapi ini hanya sementara.

Salah satu cara untuk mengatasi pengembalian kebahagiaan anda adalah dengan melakukan lebih banyak aktiviti eudaimonik.

Kegiatan yang bermakna seperti melibatkan diri dalam hobi memerlukan pemikiran dan usaha yang lebih besar daripada aktiviti hedonik, yang memerlukan sedikit atau tanpa usaha untuk dinikmati.

Namun, sementara aktiviti hedonik menjadi kurang efektif untuk membangkitkan kebahagiaan dari masa ke masa, aktiviti eudaimonik menjadi lebih berkesan.

Walaupun ini mungkin kelihatan seperti jalan menuju kebahagiaan adalah eudaimonia, kadang-kadang tidak praktikal untuk terlibat dalam aktiviti yang membangkitkan kebahagiaan eudaimonik.

Sekiranya anda merasa sedih atau tertekan, sering kali memanjakan diri dengan keseronokan hedonik sederhana, seperti menikmati  pencuci mulut atau mendengar lagu kegemaran, ia boleh menjadi penambah mood cepat yang memerlukan usaha yang lebih sedikit daripada melakukan aktiviti eudaimonik.

Oleh itu, kedua-dua eudaimonia dan hedonia berperanan dalam kebahagiaan dan kesejahteraan seseorang. 942

Kata Kunci Utama: Kebahagiaan Hedonik dan Eudaimonik


Ahli psikologi memaksudkan kebahagiaan dengan dua cara yang berbeza: kebahagiaan hedonik, atau kesenangan dan kes kegembiraan, dan kebahagiaan eudaimonik, atau makna dan tujuan.

Sebilangan ahli psikologi memperjuangkan idea kebahagiaan hedonik atau eudaimonik. Namun, kebanyakan bersetuju bahawa manusia memerlukan hedonia dan eudaimonia untuk berkembang.

Penyesuaian Hedonik menyatakan bahawa orang mempunyai titik kebahagiaan yang mereka kembalikan tanpa mengira apa yang berlaku dalam hidup mereka. 68 (942, 68, 1011)
Tags: eudaimonik, hedonik, kebahagiaan
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments