kheru2006

Bersaing secara sihat elak mentaliti ketam

Istilah mentaliti ketam merujuk kepada tingkah laku ketam dalam baldi atau periuk yang cuba keluar mencari kebebasan.                   

Ketam-ketam didalam baldi atau periuk boleh melarikan diri dengan mudah satu demi satu tetapi mereka menarik satu sama lain dan menghalang sesiapa daripada melarikan diri dan dalam proses itu secara kolektif mengalami sesak nafas dan kematian.

Metafora ini apabila digunakan pada situasi manusia merujuk kepada mentaliti individu atau kumpulan yang berusaha untuk menarik ke bawah secara literal, mana-mana orang yang mencapai ketinggian kejayaan.

Individu yang kurang berjaya dengan pemikiran yang mementingkan diri sendiri dan sempit secara sedar cuba menjatuhkan mereka yang berada pada skala yang lebih tinggi.

Pendekatan mentaliti ketam pada asasnya menggunakan idea "Jika saya tidak boleh memilikinya jadi saya tidak akan membenarkan anda untuk mendapatkannya."

Mentaliti ketam adalah sesuatu yang boleh di lihat dalam semua lapisan masyarakat.

Malah institusi kebajikan dan agama turut menjadi mangsa penyakit mentaliti ketam yang boleh merosakkan reputasinya dalam masyarakat.

Masyarakat Malaysia juga memanggilnya sebagai mentaliti ketam. 

Ramai orang kita turut didapati tidak suka apabila melihat seseorang mempunyai kehidupan yang lebih baik terutamanya jika mereka tinggal bersebelahan dengan rumah mereka yang sering mereka lihat.

Dalam kehidupan seharian , kita tentunya dapat melihat dan bertemu dengan ramai orang yang seperti sebuah lubang hitam yang cuba menarik semua orang seboleh-bolehnya ke tempat gelap yang mewakili; kesedihan, kemurungan dan drama walaupun bukan semuanya berasa begitu dan tidak seperti lubang hitam.

Apabila seseorang mula bercakap dan menarik semua orang ke bawah dengan membuat gambaran buruk tentang sesiapa sahaja yang mereka benci (hanya kerana hakikat bahawa mereka sangat cemburu dengan cara hidup atau cara mereka) kita harus membalas dan memberitahu mereka bahawa kita bukan ke dalam permainan mereka dan kita harus menolak mereka keluar dari hidup.

“Mentaliti ketam” telah menjadi kebiasaan dalam masyarakat kita sehinggakan kita hampir tidak melihatnya sebagai perkara yang buruk lagi dan mereka yang menentangnya dianggap tidak bersosial dan tidak mesra.

Mereka yang mempunyai mentaliti ketam sentiasa cuba menjatuhkan lawannya. 

Mereka ini adalah orang yang tidak boleh berbuat banyak untuk meningkatkan status atau pencapaian mereka sendiri. 

Sebaliknya mereka cuba menggagalkan percubaan orang lain yang bercita-cita untuk menaiki tangga kejayaan.

Berdasarkan kajian, mentaliti ketam biasanya berlaku dimana penduduknya tidak berpendidikan tinggi , tidak cukup berpendidikan untuk hidup harmoni dengan orang lain dengan cara yang kurang merosakkan.

Seperti yang kita lihat , ia memerlukan pendidikan yang baik dan tahap mental untuk seseorang mengetahui cara menganalisis dan mengkritik secara realistik budaya dan tradisi yang dialami dan dihayati sepanjang hayatnya.

Terdapat petikan yang mengatakan, "Menarik seseorang ke bawah tidak akan membantu anda mencapai puncak." 

Jadi, hentikan mentaliti ketam, bergembira dan bersyukurlah dengan apa yang ada sekarang dan fokus pada diri sendiri supaya anda boleh berjaya seperti mereka, jangan bersaing dengan orang lain sebaliknya bantulah satu sama lain untuk mencapai puncak. 

Azizi Ahmad Berita Harian Minda Pembaca 20 November 2021

Error

default userpic

Your reply will be screened

Your IP address will be recorded 

When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.