kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Guru Cemerlang wajar muhasabah diri, usah pertikai beban tugas

SAYA ingin menarik perhatian mengenai surat bertajuk 'Prestasi Guru Cemerlang dipertikai, tenaga diperah' yang disiarkan pada 15 April lalu. Persoalannya, benarkah tenaga Guru Cemerlang diperah?

Berdasarkan pemerhatian saya, sebenarnya tenaga guru biasa yang diperah, contohnya dalam program di sekolah membabitkan semua guru sama ada cemerlang ataupun tidak, begitu juga untuk menyiapkan modul, soalan dan bahan pengajaran dan pembelajaran.

Guru Cemerlang akan mengumpulkan guru mengikut opsyen untuk berbengkel. Hasil bengkel itu akan dihebohkan sebagai hasil kerja Guru Cemerlang, malah Guru Cemerlang menggunakan modul dan hasil bengkel itu sebagai bahan untuk memohon gred lebih tinggi. Justeru, jika Majlis Pengetua tidak meletakkan Logo Majlis Guru Cemerlang pada muka hadapan soalan adalah perkara biasa. Guru Cemerlang perlu sedar, pengetua mempunyai kuasa eksekutif di sekolah walaupun gred mereka lebih rendah.
Kementerian Pelajaran perlu melihat semula gred perjawatan bagi memastikan gred guru mestilah tidak mengatasi gred pengetua dan pengarah. Hal ini penting kerana mereka dilantik menjadi pengetua atau pengarah berdasarkan perkhidmatan cemerlang sebagai guru di sekolah.

Saya juga adalah Guru Cemerlang, jurulatih utama yang terbabit dengan Kementerian Pelajaran, Lembaga Peperiksaan, Panel soalan percubaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) peringkat negeri dan macam-macam lagi.

Apa yang saya hendak maklumkan, tidak dinafikan Guru Cemerlang memang cemerlang tetapi bukan semuanya cemerlang seperti label yang diberi. Mulai 2007, sebahagian besar mereka yang dilantik adalah untuk memenuhi kuota perjawatan yang diluluskan, malah ada yang tidak memohon tetapi menerima surat pelantikan.

Saya menyeru kepada semua Guru Cemerlang, bersyukurlah dengan gred yang kita dapat sekarang. Rutin kerja kita hanya fokus kepada pengajaran dan pembelajaran. Tugas yang kita laksanakan sekarang tidak seberapa jika dibandingkan dengan gred perjawatan yang diberikan oleh kerajaan.

GURU CEMERLANG INSAF,
Kuala Lumpur.


p.s. dokek tompek esei, guru cemerlang tak cemerlang pun, cuma 'memenuhi kuota' kekanan sajo .. kalau buek kojo hampeh  .. tu pun sanggup mengaku hebat .. 

Sumber: Berita Harian Online Surat Sabtu, 16 April 2011
Tags: pendidikan, perguruan, teachers
Subscribe

 • Semua akan hilang kerana politik dan berpolitik

  Politik dan bermain politik ( politicking) adalah merupakan definisi agak mudah sehingga sering digunakan secara longgar. Politik adalah cara…

 • Membaca Terlalu Banyak Berita Politik

  Mengamati dan taksub akan isu politik boleh membahayakan kesejahteraan, kebahagiaan dan hubungan anda Tak kira ketika musim pilihan raya atau…

 • Fitnah dan Memburukan

  Minta maaf atau sedia di saman , minta maaf atau jumpa di mahkamah sudah menjadi ‘bahasa pertuturan’ kegemaran masa kini baik kepada…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments