kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Tesis gagal

 Oleh Khairina Yasin kayrina@bharian.com.my 2011/05/05

Panduan beri impak positif

BERBANDING penulisan karya biasa yang ditulis mengikut selera dan perspektif penulis, tesis atau disertasi lebih kompleks kerana ia memerlukan perincian kritikal dan mendalam terhadap sesuatu bidang kajian yang ingin diketengahkan.

Bukan sesuatu yang mengejutkan jika ada berlaku kes kegagalan mahasiswa menyiapkan tesis berikutan kesukaran mengenal pasti aspek yang perlu difokuskan selain cetek dalam penggalian maklumat serta kurang pemahaman dalam bidang kajian yang dipilih.

Lebih membimbangkan, ada segelintir mahasiswa mengambil jalan mudah mengubah suai mana-mana kajian sebelum ini dan mengadaptasikannya sebagai satu hasil kajian baru. Perbuatan itu jelas tidak beretika dan menjejaskan kredibiliti dan integriti dunia akademik.

Berkongsi pengalaman dalam isu itu, penyelidik Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Shah Alam, Prof Madya Dr Teoh Sian Hoon, mengakui antara kelemahan ketara yang membawa kepada kegagalan mahasiswa menyiapkan tesis ialah sukar menghasilkan kajian literasi dan kerangka konseptual yang bersifat komprehensif serta sintesis.

Katanya, ia berlaku akibat pemahaman cetek dan kurang bijak menganalisa data atau maklumat bagi merungkai skop kajian baru menyebabkan ada penulisan tesis mahasiswa tersangkut di tengah jalan.

“Kajian literasi ialah inti pati utama dalam penulisan tesis dan ia menuntut pembacaan dan pemahaman tinggi mahasiswa mengenai bidang atau topik yang ingin diterokai sebelum memulakan penulisan.

“Daya analitikal yang tinggi juga penting bagi meneliti dan menganalisa kajian sebelum ini sekali gus mengenal pasti skop kajian baru atau ‘lompang’ yang perlu diisi dalam sesuatu bidang kajian yang dipilih,” katanya.

Dr Teoh berkata, lebih menyukarkan ialah kelemahan itu turut sama membebankan kebanyakan penyelia kalangan tenaga akademik universiti apabila terpaksa mengambil masa lama membimbing mahasiswa menghasilkan kajian literasi terbaik.

Kesannya, kata Dr Teoh, tesis yang sepatutnya siap pada tempoh ditetapkan akan terus berlarutan dan dikhuatiri akan melemahkan semangat mahasiswa untuk terus menyiapkan tesis mereka.

“Sesuatu penulisan tesis tidak akan sempurna tanpa kajian literasi dan kerangka konseptual yang kukuh kerana idea akan berselerak dan tidak konkrit. Jangan samakan tesis dengan kerja penyelidikan di makmal yang dianggap sesetengah penyelidik sebagai ‘kacang’. Ia bukannya mudah dan jika gagal diatasi, dikhuatiri terus menjadi punca utama kenapa mahasiswa gagal menyiapkan tesis.

“Justeru itu, gambaran jelas apa yang perlu ada dalam bab kajian literasi amat penting kerana ia akan memandu mereka meneruskan bab kajian seterusnya,” katanya.

Pengalaman dan kepakaran tenaga pensyarah dalam menyelia mahasiswa pascasiswazah menyiapkan tesis atau disertasi juga amat penting bagi memastikan mereka dapat menjalankan tugas penyeliaan lebih berkesan.

Dalam konteks ini, peranan pensyarah dalam memastikan mahasiswa di bawah seliaannya benar-benar mengetahui bidang kajian tesisnya dituntut bagi membantu mereka menghasilkan tesis yang mampu memberi impak signifikan.

Dekan Penyelidikan dan Penyelidik Bersekutu Bahan dan Pembuatan Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Prof Dr Ahmad Fauzi Ismail, berkata sesuatu tesis tidak akan dianggap sempurna dan baik jika ia sekadar menjadi hiasan almari atau rak buku dan hanya dibaca beberapa individu seperti penyelia, pemeriksa dalaman dan luaran universiti.

Tesis yang sempurna, katanya, mampu berfungsi sebagai sumber percambahan dan penyebaran ilmu, bukan saja kepada universiti, malah masyarakat sejagat.

“Justeru, kepakaran dan pengalaman pensyarah amat dituntut untuk sama-sama memandu mahasiswa seliaannya dalam menghasilkan tesis yang baik.

“Berdasarkan pengalaman menyelia menyelia kira-kira 30 pelajar PhD dan 20 sarjana, saya akui ramai mahasiswa berdepan kesukaran menyiapkan bab kajian literasi sehingga ada yang ‘angkat kaki’, enggan meneruskan kajian.

“Di sini, kewibawaan pensyarah pasacasiswazah menjadi faktor utama dalam penghasilan graduan berkualiti yang mana mereka perlu menjadi penyelia dan pembimbing bagi memastikan siswazah dapat menghasilkan tesis yang memenuhi tahap ditetapkan,” katanya.

Bagaimanapun, beliau tidak menolak kepentingan faktor komitmen mahasiswa itu sendiri dalam menyiapkan sesuatu tesis kerana ia bukannya satu proses yang singkat.

“Untuk berjaya menamatkan pengajian dalam tempoh yang telah ditetapkan contohnya, PhD antara tiga hingga empat tahun, mahasiswa perlu melakukan kerja penyelidikan secara konsisten termasuk pembacaan, penelitian, penulisan dan analisis data.

“Sikap rajin juga perlu ada pada calon jika ingin beroleh kejayaan. Calon perlu rajin membaca, rajin mencari bahan, rajin menganalisis dan menulis tesis, di samping rajin berbincang dan bertukar pandangan dengan penyelia, dengan rakan calon lain atau dengan ahli akademik yang pakar dalam bidang yang sama,” katanya.

Bangunkan perisian bantu penulisan lebih tersusun

Beliau yang mengakui berdepan masalah sama ketika menyiapkan tesis Ijazah Doktor Falsafah (PhD) sebelum ini akhirnya tampil dengan penyelesaian terbaik bagi menangani masalah itu apabila berjaya membangunkan perisian Integrative Literature Review.

Katanya, perisian itu berfungsi membimbing mahasiswa merekodkan pembacaan kajian terdahulu secara lebih sistematik dan tersusun.

“Mahasiswa ada kalanya terlupa kajian atau artikel yang pernah dibaca sedangkan ia penting dan berkait rapat dengan skop kajian tesis yang akan dibuat. Biarpun ada yang bertindak menyalin semula input penting dalam sesuatu kajian itu, ada yang hilang akibat kecuaian mahasiswa itu sendiri dan ia merumitkan.

“Dengan perisian ini, setiap kajian atau artikel yang dibaca atau dirujuk boleh direkodkan dalam templat disediakan mencakupi maklumat berkaitan tajuk artikel, pengisian, penulis dan jurnal artikel itu diterbitkan.

“Ia boleh disamakan sebagai satu pangkalan data yang boleh dijadikan rujukan untuk menghasilkan satu kajian literasi yang sempurna selain memudahkan mahasiswa melakukan penelitian dan penganalisaan penyelidikan terdahulu bagi merungkaikan kerangka konseptual dan kajian literasi yang lebih kukuh,” katanya.

Perisian fasa pertama itu dibangunkan bersama rakan penyelidik, Dr Kor Liew Kee daripada Jabatan Komputer dan Sains Matematik, UiTM Kedah dan pembangunan fasa kedua dijangka akan diteruskan tidak lama lagi di bawah pembiayaan dana e-Sains.

Katanya, pembangunan perisian itu rentetan kejayaan penerbitan buku karya mereka sebelum ini bertajuk From Literature Review to Developing a Conceptual Framework and to Journal Writing.

“Kami mendapat maklum balas cukup baik dari pelbagai pihak termasuk universiti dan mahasiswa terhadap buku ini, malah ia dijadikan rujukan utama kebanyakan mahasiswa institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di negara ini sebelum memulakan penulisan tesis atau disertasi.

“Terdorong dengan perkembangan itu, kami memutuskan untuk membangunkan perisian Integrative Literature Review sebagai pelengkap kepada buku terbabit dan ternyata ia diterima baik banyak pihak,” katanya.

Merancang untuk menerbitkan buku sama dalam edisi Bahasa Melayu, Dr Kor berkata, pengisian lebih mantap dan tersusun juga akan diketengahkan dalam penerbitan buku baru itu dengan sasaran dua aliran pengajian iaitu sains sosial dan sains tulen.


Sumber: Berita Harian Online Varsiti Tesis Gagal 2011/05/05
Tags: pendidikan
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments