kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Pesakit ketumbuhan muka nekad cemerlang di UUM

KUBANG PASU 7 Sept. - Penyakit ketumbuhan pada muka yang dideritai oleh Hong Siew Hui, 23, nyata tidak memadamkan semangatnya untuk meneruskan pengajian di universiti.

Siew Hui yang berasal dari Simpang Empat, Alor Setar merupakan antara 4,089 pelajar yang mendaftar di 15 Dewan Penginapan Pelajar (DPP) Universiti Utara Malaysia (UUM) di sini bagi meneruskan pengajian peringkat ijazah pertama.

Malah dia yang akan mengikuti jurusan kewangan, yakin dapat bersaing dengan penuntut lain walaupun menghidap penyakit itu sejak lahir lagi.

Hong Siew Hui bersalaman dengan Naib Canselor Universiti Utara Malaysia, Prof. Dr. Mohamed Mustafa Ishak
pada majlis pendaftaran pelajar baru di Sintok, semalam.

Akibat penyakit itu Siew Hui menderita kerana mata kirinya tidak dapat berfungsi, manakala mulut dan hidung menjadi senget.

Katanya, dia tidak pernah menjadikan penyakit itu sebagai penghalang untuk meneruskan pengajian di menara gading bagi mencapai cita-citanya.

"Setelah menjejakkan kaki di universiti ini, saya nekad untuk menamatkan pengajian sama seperti pelajar lain.

''Saya sudah bersedia untuk bersaing dengan pelajar lain biarpun terpaksa menanggung penyakit ini," katanya ketika ditemui pemberita pada majlis pendaftaran pelajar baru bagi sesi 2011/2012 di sini.

Siew Hui yang merupakan anak bongsu dari empat beradik turut ditemani ibu bapanya, Goh Jit Yang, 62, dan Hong Wah, 66.

Menurut Siew Hui, dia pernah mendapatkan rawatan penyakit itu di China pada 2006, namun belum pulih sepenuhnya dan masih menerima rawatan di hospital di sini.

Katanya, penyakit itu boleh dipulihkan menerusi pembedahan plastik yang menelan kos sekitar RM30,000.

''Namun ketika ini, saya hanya mahu memberi tumpuan kepada pelajaran dan menamatkan pengajian di UUM sebelum memikirkan untuk membuat pembedahan," katanya.

Dalam pada itu, sebanyak 4,089 pelajar yang mendaftar hari ini akan mengambil pengajian di Kolej Sastera dan Sains, Kolej Perniagaan dan Kolej Undang-Undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa.

Sumber Utusan Malaysia Kampus Arkib 08/09/2011
Tags: cacat muka, education, oku
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments