kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Cacat fizikal tak patah semangat

KUALA LUMPUR 7 Sept. - Kecacatan fizikal tidak pernah mematahkan semangat Suhazli Muhamad, 19, untuk bersaing dengan pelajar normal lain malah menganggap kekurangan yang dimiliki itu sebagai pemangkin dalam mencapai cita-citanya.

Pelajar yang dilahirkan tanpa kaki dan tangan dari Ketereh, Kelantan itu berhasrat untuk menerbitkan filem animasi tiga dimensi (3D) dan menjadikan impiannya itu sebagai pembakar semangat untuk realisasikannya.

Mohd. Fauzi Ramlan (dua dari kanan) bermesra dengan Suhazli Muhamad (tiga dari kanan)
dan M. Hanif Hafizuddin (kiri) di Serdang, semalam

"Saya tidak pernah menyesal dilahirkan begini malah kecacatan ini menjadi pencabar kepada pelajar normal lain untuk bersaing dengan saya.

"Saya amat meminati animasi 3D dan jurusan Sains Komputer adalah pilihan utama saya untuk meneruskan pengajian di peringkat ijazah sarjana muda," ujar anak bongsu lapan beradik itu.

Sebelum ini, bekas pelajar jurusan Sains Fizikal, Matrikulasi Tangkak, Johor itu memperolehi purata nilai gred keseluruhan (CGPA) 3.68 dan 7A, 4B dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ketika belajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Ketereh, Kelantan.

"Saya akan belajar bersungguh-sungguh supaya dapat menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi dan sekali gus mencapai cita-cita saya," katanya ketika ditemui pada Majlis Pendaftaran Pelajar Baru 2011/2012 Universiti Putra Malaysia (UPM) dekat sini, hari ini.

Tujuh tahun lalu, Utusan Malaysia turut melaporkan kesulitan Suhazli yang terpaksa didukung oleh ibunya setiap hari untuk ke sekolah.

Sementara itu, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UPM, Prof. Dr. Mohd. Fauzi Ramlan berkata, kemasukan pelajar program Ijazah Sarjana Muda ke UPM tahun ini menyaksikan penurunan sebanyak 695 pelajar.

"Tahun lalu, seramai 4,326 pelajar baru mendaftar masuk berbanding 3,631 pelajar tahun ini.

"Bagaimanapun penurunan itu berlaku kerana kami memberi tumpuan kepada program pascasiswazah yang bersesuaian dengan status UPM sebagai universiti penyelidikan," katanya.

Sumber Utusan Malaysia Kampus 08/09/2011


Tags: cacat fizikal, education, oku
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments