kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Biar jujur tulis semula sejarah kemerdekaan


SHAH ALAM 9 Sept. - Anak kepada Allahyarham Dato’ Onn Jaafar, Lt. Jen. (B) Datuk Ja‘afar Onn,72, bersetuju sekiranya sejarah kemerdekaan negara ini ditulis semula tetapi dalam masa yang sama mahu ia dilakukan secara jujur tanpa menyembunyi fakta-fakta sebenar.Jaafar Onn menunjukkan cerita mengenai perjuangan Mat Indera dan Tragedi Serangan Komunis di Balai Polis Bukit Kepong di Shah Alam, semalam.Beliau berkata, langkah tersebut perlu dipastikan tidak membabitkan kepentingan politik atau berasa bimbang sekiranya ia menyinggung perasaan mana-mana pihak.


Jangan main politik, sekarang ini kita tidak boleh bercakap banyak perkara kerana takut menyinggung perasaan pihak tertentu. Sepatutnya kita mesti memberitahu apa yang benar, sejarah dan kepentingan politik perlu diletakkan berasingan,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.


Bekas Timbalan Panglima Tentera Darat itu berkata, penulisan sejarah itu perlu jujur mendedahkan bagaimana usaha orang Melayu di bawah pimpinan Onn Jaafar dalam menentang Malayan Union.


Selain itu juga kata beliau ia harus memaparkan fakta sebenar membabitkan usaha nasionalis kiri, pemimpin-pemimpin bukan Melayu termasuk pergerakan Parti Komunis Malaya (PKM) yang menentang penubuhan Persekutuan Tanah Melayu pada 1948 setelah British membatalkan Malayan Union.


Kata beliau, fakta sebenar siapakah yang sebenarnya menyokong Malayan Union serta bentuk tuntutan yang mereka buat termasuk sikap rasa tidak senang tentang peruntukan hak-hak istimewa orang Melayu, soal bahasa Melayu, Raja-Raja Melayu dan kewarganegaraan harus didedahkan.


Sekarang ini orang tidak tahu apa yang pernah dicuba (melalui tuntutan) sekarang ini hendak dibawa semula,” katanya.


Namun kata beliau, dengan tertubuhnya Persekutuan Tanah Melayu pada 1 Februari 1948, maka orang Melayu telah berjaya memulihkan kedaulatan tanah air, maruah dan martabat bangsa, kedaulatan raja-raja, mengembalikan kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi dan agama Islam sebagai agama utama di negaranya.


Sumber Utusan Malaysia Dalam Negeri 10/09/2011
Tags: education, history, sejarah
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments