kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Keenakan sambal tahun kerang

SAMBAL tahun kerang selalu dimasak di musim perayaan atau kenduri-kendara yang sangat digemari masyarakat Jawa. Selain kerang, ada yang menggunakan ikan bilis ataupun perut lembu. Apa yang penting, kepedasannya yang menyengat kerana itu yang paling memikat tetamu.

Kenapa ia dipanggi sambal tahun? Rupa-rupanya kerana teknik masakannya yang lama berserta api sederhana, ia boleh tahan lama. Sambal ini boleh disimpan dan semakin lama semakin sedap rasanya.

TAHAN LAMA...sambal tahun kerang enak bersama nasi atau nasi himpit.
Teks dan gambar Kusyi Hirdan

SEDIAKAN...lengkuas, halia, bawang putih, bawang merah, serai, asam keping dan belacan.
Teks dan gambar Kusyi Hirdan

JANGAN LUPA...sediakan juga taucu, cili padi dan santan.
Teks dan gambar Kusyi Hirdan

LEBIH SEDAP...ditumbuk bahan dengan lesung batu lebih sedap rasanya.
Teks dan gambar Kusyi Hirdan

TUMIS...bahan ditumbuk itu ditumis hingga naik bau. Masukkan taucu dan kacau beberapa minit.
Teks dan gambar Kusyi Hirdan

DIDIHKAN...masukkan cili padi, lengkuas, santan dan asam keping. Biarkan mendidih dalam api sederhana.
Teks dan gambar Kusyi Hirdan

KERANG PULA...kemudian masukkan kerang dan masak hingga kering. Pastikan ia sentiasa dikacau supaya tidak hangus.
Teks dan gambar Kusyi Hirdan
Resipinya mungkin seperti rendang ataupun masak lemak cili api saja kerana menggunakan santan, halia, lengkuas dan serai tetapi kelainannya dirasai kerana tambahan taucu. 

Masak lemak ditambah taucu? Ternanti-nanti bagaimana rasanya tetapi setelah siap dan makan bersama nasi panas, baru tahu betapa sedap resipi ini. Terima kasih kepada Khamisah Mohd Nazri yang berkongsi resipi yang boleh dimakan bersama nasi mahupun dinikmati dengan nasi himpit ini.

Bahannya:

2 kilogram kerang
5 sudu minyak
4 inci lengkuas dihiris halus
Santan (sebiji kelapa, ambil patinya)
2 sudu taucu
Sekeping asam keping
20 biji cili padi (atau mengikut selera)
Garam, gula dan perasa secukup rasa


Bahan ditumbuk:

2 batang serai
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inci belacan 
2 inci halia


Sumber: myMetro Hati Rabu, 18 Januari 2012
Tags: food, sambal tahun
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments