kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Jadilah bangsa cerdik, tidak mudah terpedaya

Sama ada mitos atau hakikatnya, bangsa Yahudi zaman moden ini ternyata cerdik. Banyak pemenang Hadiah Nobel adalah dari kalangan mereka.

Betapa bangsa yang bilangannya kecil tetapi meraih pencapaian tinggi sememangnya suatu fenomena yang menarik untuk dikaji dan difahami.

Tetapi tidaklah pula boleh dikaitkan kecerdikan seseorang itu pada bangsa atau kaumnya. Atau agamanya. Ini kerana takrif sesuatu bangsa, kaum atau agama itu begitu pelbagai hingga ia tidak berkait pula dengan kecerdikan seseorang.

Malah dalam diri seseorang pun, ada kalanya ia cerdik dalam sesuatu perkara, tetapi kurang cerdik dalam perkara lain.

Usaha untuk mengaitkan kecerdikan dengan bangsa menimbulkan fahaman perkauman dan diskriminasi.

Tetapi apakah yang hendak dikatakan terhadap sesuatu bangsa yang majoritinya telah ditipu oleh sekumpulan pemimpinnya hingga membawa dunia kepada kehancuran?

Bangsa yang dimaksudkan di sini ialah Jerman. Bangsa ini juga hebat. Ia telah melahirkan banyak cendekiawan dan saintis yang mengubah dunia, di samping turut memenangi banyak Hadiah Nobel.

Bangsa ini sememangnya cerdik. Sama ada kecerdikannya setara dengan Yahudi atau tidak, maka itu perlukan perbahasan lain.

Tetapi pada tahun 1930-an, ketika naiknya Adolf Hitler, bangsa ini telah menganggap dirinya sebagai golongan unggul, iaitu paling cerdik. Bagi mereka, Yahudi adalah musuh yang perlu dimusnahkan.

Tetapi ternyata dalam tahun 1930-an dan 1940-an, bangsa Jerman telah ditipu oleh Hitler dan parti Nazi. Akibatnya Jerman menjadi bangsa hina yang bukan saja musnah tetapi juga kerana mereka sebuah negara Yahudi iaitu Israel ditubuhkan.

Melihat gelagat orang Jerman dan Yahudi ini kelihatan bahawa mereka bertindak seperti bangsa yang tidak cerdik. Mereka tertipu dan tidak mampu keluar daripada keadaan buruk yang menimpa mereka. Adakah mereka ini bangsa cerdik atau kurang cerdik?

Dari segi pencapaian intelektual dan bidang sains, memang orang Melayu tidak secerdik bangsa Yahudi atau Jerman.

Tetapi melihat nasib yang menimpa orang Melayu pada zaman sewaktu dengan mereka itu, bangsa ini tidaklah tertipu atau terpedaya seperti apa yang dialami oleh orang Jerman dan Yahudi.

Namun begitu, pada zaman ini, setelah negara mencapai kemerdekaan dan kini sedang pesat menuju kedudukan sebagai negara membangun, cuba lihat di sekeliling dan buat pemerhatian sama ada orang Melayu bangsa yang cerdik atau tidak?

Berapa banyak kisah yang dapat dikumpulkan tentang bagaimana orang Melayu ditipu, tertipu dan terpedaya.

Penipuan

Apabila ada segelintir orang Afrika yang datang ke sini melakukan penipuan dalam pelbagai bentuk melalui atas talian, berapa banyak orang Melayu sudah tertipu?

Sememangnya mereka yang menjadi mangsa penipuan ini tidak mengira bangsa, kaum dan agama. Sama ada Merlayu, Cina dan India, banyak di antara mereka juga menjadi mangsa penipuan.

Tentulah apabila ditipu, yang dipersalahkan adalah para pelaku jenayah itu. Tetapi cuba kesalahan itu dialihkan pula kepada mangsa penipuan? Mengapakah mereka tidak boleh cerdik sedikit dan mengelak daripada ditipu?

Mangsa penipuan ini terdiri bukan saja di kalangan orang biasa, tetapi juga cerdik pandai dan profesional.

Malah dalam kerja mereka juga, ada kalanya mereka turut tertipu yang mungkin melibatkan wang yang begitu banyak. Begitu juga apabila majikan menipu pekerja, dan sebaliknya.

Tetapi menjadi mengsa penipuan bukan saja berlaku dalam pekerjaan masing-masing. Dalam masyarakat, kisah pengguna ditipu oleh penjual dan peniaga adalah suatu yang lumrah.

Banyak kejadian penipuan ini tidak pun disedari. Mereka ditipu hidup-hidup. Antaranya ialah membeli barang yang tidak berguna, atau kurang kualiti, atau terpedaya dengan iklan.

Malah dalam perubatan alternatif, terutama secara MLM, atau skim cepat kaya tetapi disembunyikan secara perniagaan. Selama 10, 20 atau 30 tahun kejadian penipuan ini berlaku tanpa henti

Bukan itu saja, berapa banyak keluarga Melayu yang tertipu dengan pembantu rumahnya sendiri. Belum dikira lagi bagaimana keluarga-keluarga Melayu tertipu dengan pekerja-pekerja binaan ubah suai rumah.

Begitu juga keluarga-keluarga Melayu yang tertipu dengan para pemaju perumahan.

Tidakkah orang Melayu boleh cerdik sedikit dan celik terhadap hakikat penipuan ini?

Dalam hubungan peribadi, penipuan juga berlaku. Lelaki menipu perempuan. Begitu juga sebaliknya. Kalaulah cerdik sedikit dan beri prihatin kepada sesuatu perkara, mungkin penipuan ini dapat dikesan dan seseorang itu dapat mengelak diri daripada ditipu.

Atau adakah sifat kebanyakan orang Melayu yang mudah bersangka baik walaupun fakta di depan menunjukkan bahawa sesuatu penipuan sedang berlaku?

Atau orang Melayu kurang memiliki kesedaran sains dan matematik hingga mereka mudah ditipu? Umpamanya amalan khurafat dan ajaran sesat adalah kesemuanya merupakan penipuan.

Cuba tingkatkan perasaan syak wasangka sedidit serta memiliki pemikiran kritis bagi mengelak ditipu?

Dari dahulu dan berterusan sekarang, ada saja orang yang hidup atas penipuan, atau con man.

Antaranya yang berlagak hartawan atau menjadi ahli perniagaan memiliki modal yang banyak tetapi sebenarnya hanya berniaga atas angin.

Bagi mereka yang pernah ditipu dalam urusan perniagaan, terutama yang mengalaminya beberapa kali, mereka akan dapat kesan ciri-ciri para penipu.

Usahlah naif, cuba cuak sedikit dan elaklah daripada ditipu.

Untung Sambut Timbul

Sumber:
Utusan Malaysia Rencana 21/04/2012
Tags: education, jews, yahudi
Subscribe

 • The rules of royal succession

  The Federal Constitution provides the basis for choosing the King’s successor, aided by a rich tapestry of constitutional conventions or…

 • Promoting accord out of discord

  The Conference of Rulers can play a reconciliatory role and help to repair the frayed social fabric. NIK Raina Nik Abdul Aziz, the Borders…

 • For God, king and country

  AS we celebrate the 57th anniversary of Ma-laysia’s independence, we should also cerebrate about the foundation of our country. For…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments