kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Ketetapan gaji minimum untungkan pekerja, majikan

POLEMIK yang melingkari isu penetapan kadar gaji minimum pekerja swasta sejak lebih 10 tahun lalu akhirnya terungkai selepas kerajaan bersetuju menetapkannya pada kadar RM900 bagi Semenanjung dan RM800 di Sabah, Sarawak serta Labuan. Jika diteliti rasional keputusan yang dibuat kerajaan kelmarin, ternyata kadar gaji minimum yang ditetapkan ini dianggap paling munasabah dan satu opsyen yang memberikan situasi ‘sama-sama menang’ kepada majikan dan pekerja.

Apa yang pasti, dasar baru ini berupaya mengubah taraf hidup kira-kira 3.2 juta pekerja swasta di seluruh negara untuk menikmati gaji pokok lebih tinggi berbanding sebelum ini, iaitu sekitar RM400 hingga RM500 sebulan. Dengan kadar gaji baru ini juga, secara prinsipnya kerajaan berjaya membantu mengeluarkan golongan ini daripada kepompong kemiskinan, iaitu berpendapatan di bawah RM750 sebulan ( ada laporan berkata RM763) dan kemiskinan tegar, iaitu pendapatan di bawah RM440 sebulan serta mengurangkan beban pekerja swasta yang sering terhimpit dengan kenaikan semasa harga barangan. Secara tidak langsung, ia juga akan mengangkat maruah pekerja swasta yang selama ini dipandang rendah oleh sesetengah pihak.

Dalam hal ini, nasib pekerja swasta akan dilindungi menerusi Akta Perundingan Gaji Negara 2011 yang memastikan majikan mematuhi Perintah Gaji Minimum. Jika dikaji, dasar baru ini juga tidak menekan majikan kerana gaji minimum akan disemak setiap dua tahun untuk pengubahsuaian. 


Oleh itu majikan perlu bersikap optimis terhadap dasar baru ini kerana ia diputuskan menerusi rundingan dan persetujuan pihak berkepentingan, khasnya Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dan Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) yang menjadi anggota Jawatankuasa Teknikal Majlis Perundingan Gaji Negara (MPGN) serta disesuaikan dengan garis panduan dikeluarkan Bank Dunia dalam penentuan kadar gaji minimum.

Besar kemungkinan, akan ada pihak mempertikai dasar baru ini atau mengaitkannya sebagai muslihat politik kerajaan bagi menarik undi rakyat menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 akan datang. Sepatutnya, dalam hal seperti ini, kita perlu merujuk kajian Bank Dunia yang menyatakan kadar gaji di Malaysia hanya meningkat secara purata sebanyak 2.6 peratus setahun sejak 10 tahun lalu, jauh lebih rendah berbanding peningkatan Indeks Harga Pengguna.

Keadaan ini akan menyebabkan kuasa beli pekerja menurun kerana kos sara hidup meningkat berlipat kali ganda. Justeru, apabila kerajaan melaksanakan dasar ini, ia sebenarnya menjadi persiapan ke arah menjadi negara berpendapatan tinggi seperti yang digariskan dalam Model Baru Ekonomi (MBE) dan Program Transformasi Ekonomi (ETP). Sebagai komuniti penting dalam sistem ekonomi, majikan dan pekerja swasta mempunyai peranan dan tanggungjawab yang besar dalam membantu kerajaan menjayakan setiap dasar dan program yang bermatlamat memberi kesejahteraan kepada rakyat dan negara.


Sumber: Berita Harian Online Rencana Minda Pengarang Rabu, 02 Mei 2012
Tags: gaji, pekerja
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments