kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Tubuh Jawatankuasa Aduan Pelajar IPT

PUTRAJAYA 2 Mei - Semua institusi pengajian tinggi awam (IPTA) diwajibkan menubuhkan Jawatankuasa Aduan Pelajar bagi mendengar serta menyiasat semua aduan yang dikemukakan oleh penuntut.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, jawatankuasa tersebut akan dipengerusikan sendiri oleh Naib Canselor dan fungsinya memudahkan penuntut menyalurkan aduan mereka.

Menurutnya, penubuhan itu sejajar dengan pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971 yang diluluskan bulan lalu dan dilihat menjadi ruang baru bagi mendengar suara penuntut.

Katanya, jawatankuasa itu akan menjadi saluran untuk pelajar membuat aduan berhubung rasa tidak puas hati dalam apa saja perkara membabitkan universiti.

"Sebelum ini tiada mekanisme seperti ini, justeru dengan pindaan AUKU ini, kita tidak boleh elak, Naib Canselor perlu mempengerusikannya dan meluangkan masa mendengar aduan pelajar," katanya selepas majlis taklimat media berhubung AUKU dan pembelajaran sepanjang hayat di sini hari ini.

Jawatankuasa itu turut dianggotai wakil alumni, Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) serta dua lagi panel yang boleh dicadangkan oleh pelajar sendiri.

Menerusi peruntukan Seksyen baru 21 A Jadual Pertama AUKU, Jawatankuasa Aduan Pelajar ditubuhkan bagi menjalankan siasatan atau inkuiri ke atas apa saja aduan pelajar.

Selaras dengan pindaan tersebut, katanya, semua penuntut baru bagi kemasukan September depan akan diwajibkan menandatangani kontrak antara pelajar dan universiti.

"Itu (kontrak) adalah antara mereka dan universiti yang mana universiti akan melindungi mereka dan mereka pula perlu menjaga reputasi universiti. Ia seperti kontrak biasa misalnya apabila kita membeli tiket wayang, pada tiket itu akan tertera syarat yang dianggap mengikat kedua-dua pihak," katanya.

Mohamed Khaled berkata, walaupun kontrak itu dirangka sendiri oleh pihak universiti namun kementerian akan menyediakan garis panduan secara umum untuk keseragaman di semua IPT.

"Garis panduan akan ditentukan sendiri oleh universiti mengenai apa yang boleh dilakukan dan apa yang tidak berasaskan kepada keadaan di universiti.

Katanya, kementerian akan memanggil pihak universiti untuk mendapatkan pandangan supaya sepakat menggunakan satu garis panduan namun perinciannya bergantung kepada pihak universiti.

Mengulas mengenai pembabitan penuntut IPT dalam perhimpunan Bersih 3.0, beliau berkata, terpulang kepada pihak berkuasa untuk mengambil tindakan sekiranya mereka didapati melanggar undang-undang.

"Terpulang juga kepada pihak universiti jika pada pandangan mereka, apa saja tindakan pelajar masing-masing yang menyertai BERSIH 3.0 boleh menjejaskan imej dan reputasi universiti," katanya.

Dalam pada itu, katanya, kementerian akan menganjurkan Karnival Kerjaya selama dua hari bermula 9 Jun ini di Presint 2 bagi memberi pendedahan kepada orang ramai tentang hasrat kerajaan menjadikan Malaysia negara yang ekonominya berasaskan kepada ilmu pengetahuan.

Sumber: Utusan Malaysia Online Dalam Negeri 03/05/2012

Tags: aduan, education, pendidikan
Subscribe

 • Teori asal usul nama Malaysia

  SEBELUM nama Malaysia, negara kita dikenali sebagai Persekutuan Tanah Melayu. Selepas merdeka pada tahun 1957, namanya berubah kepada Persekutuan…

 • Penubuhan Malaysia penuh liku dan cabaran

  TARIKH 16 September 1963 adalah detik bersejarah buat negara ini. Ia menjadi realiti kepada gagasan Malaysia yang dicadangkan oleh Tunku Abdul…

 • From Malaya to Malaysia

  Growth and evolution are natural and necessary in any federal set-up. AS we commemorate Malaysia Day, it is important to look back at the mileposts…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments