kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Pensyarah IPG tidak dapat perhatian untuk naik pangkat?

PENGUMUMAN Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada sambutan Hari Guru baru lalu disambut meriah oleh kebanyakan guru di sekolah.

Namun keceriaan tersebut tidak dirasai oleh pensyarah-pensyarah di Institut Pendidikan Guru (IPG). Pensyarah-pensyarah di IPG bagaikan tidak mendapat perhatian. Ini kerana, pada 16 Mei 2011 sempena Sambutan Hari Guru, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengumumkan bahawa semua pengetua akan menikmati kenaikan daripada DG 48 kepada DG 52. Penolong Kanan DG 44 akan diberi kenaikan DG 48.

Sebelum itu semua guru yang mengajar Tingkatan Enam Satu dinaik pangkat sebagai Penyelia Tingkatan Enam Satu dan diberi kenaikan DG 48.

Persoalannya di sini, di manakah kedudukan pensyarah IPG? Adakah pensyarah IPG hanya setaraf guru-guru mata pelajaran biasa sahaja? Jika dilihat beban tugas dan tanggungjawab, pensyarah IPG melahirkan pelajar tahap diploma dan ijazah.

Bukan bermaksud mempersoalkan rakan-rakan yang mengajar di Tingkatan Enam. Tetapi dalam aspek memperkasakan Tingkatan Enam, kerajaan memberikan suatu anugerah yang baik kepada rakan-rakan kami yang mengajar di Tingkatan Enam. Tetapi perkara sama tidak berlaku di IPG.

Dalam usaha kerajaan memperkasakan IPG menjadi 'The New IPG', para pensyarah tidak mendapat apa-apa kenaikan, malah 'dianugerahkan' dengan tempoh waktu kerja 8 pagi hingga 5 petang.

Kami pensyarah IPG memohon agar pihak kerajaan 'menjengah' sedikit dan mengiktiraf pensyarah-pensyarah yang bertugas di IPG. Pengiktirafan terhadap pensyarah IPG harus sekurang-kurangnya setaraf dengan Penyelia Tingkatan Enam dengan diberi kenaikan DG 48 apabila seseorang itu dilantik sebagai pensyarah.

Ini kerana proses permohonan menjadi pensyarah itu sendiri amat ketat berdasarkan temuduga. Dari segi tahap akademik, hampir 90 peratus pensyarah IPG memiliki Sarjana dan hampir 30 peratus mempunyai Ph.D. Tahap kelulusan akademik yang tinggi ini secara tidak langsung dapat menaikkan imej IPGM setanding dengan institusi pendidikan tinggi lain.PENSYARAH TERKILAN Perak
Sumber: Utusan Malaysia Online Forum 23/05/2012

Tags: teachers
Subscribe

 • Raja, British, pemimpin dan rakyat

  ORANG yang berminat tentang sejarah Tanah Melayu tentu tahu atau sekurang-kurangnya maklum bahawa Perjanjian Pangkor merupakan satu-satunya…

 • Raja, rakyat dan perlembagaan

  TIDAK berapa lama dulu seorang diplomat Thai memberitahu bahawa saya tidak perlu menunjukkan pembesar dan pemimpin Thai berinsut di lantai ketika…

 • Kedaulatan watan berpaksi ajaran Islam

  Dua unsur utama watan iaitu Perlembagaan Tanah Melayu dan undang-undang watan (law of the land) dari sudut legitimasi semakin menarik perhatian ramai…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments