kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Memerang, sotong dan Super Mario

PENULIS bukan peminat bola. Sebab itu sepanjang Euro 2012 yang berlangsung tak pernah sekali pun penulis bersengkang mata untuk menyaksikan mana-mana perlawanan (bukan macam kebanyakan staf lelaki di pejabat penulis).

Penulis tidak faham kenapa peminat bola sanggup korbankan tidur semata-mata hendak menonton secara live perlawanan yang berlangsung antara negara-negara Eropah itu.

Bukannya melibatkan negara kita pun. Tak bolehkah mereka rakam saja perlawanan itu dan tonton pada siang hari esok atau awal malam? Yang pasti tak payah berjaga sampai awal pagi.

Tetapi menurut rakan penulis yang cukup fanatik dengan pasukan bola dari Portugal (sebab ada Christiano Ronaldo yang kacak), tengok live lain debarannya. Betul juga. Mana ada suspennya menonton rakaman sebab keputusan perlawanan sudah pun diketahui.


MEMERANg yang dikenali sebagai Ferret yang diangkat sebagai penilik nasib pasukan yang bertanding dalam kejohanan Euro 2012

Kalau itulah hujahnya penulis boleh fahamlah kenapa peminat bola perlu berjaga dan bersengkang mata sampai awal pagi.

Penulis juga boleh faham orang sanggup berkorban apa sahaja kalau sudah minat dan jadi hobi.

Macam seorang kawan penulis si Frangie yang cukup minat dengan drama Korea.

Tahan dia bersengkang mata menghabiskan set kotak 16 siri sampai dinihari.

Penulis percaya ramai lagi yang macam itu.

Jadi penulis boleh terimalah ketaksuban peminat bola Euro ini.

Cuma satu yang penulis tidak boleh terima adalah ketaksuban peminat bola mencari benda-benda karut untuk menghangatkan suasana atau kata lain bertaruh meramalkan keputusan perlawanan.

Kalau semasa Piala Dunia, si sotong Paul menjadi perhatian, kini si memerang pula jadi taruhan dan hendak dipopularkan.

Hanya kerana si memerang memeluk replika kereta Jerman, rata-rata bersetuju dan seia-sekata yang Jerman bakal menundukkan Itali. Memang tak masuk akal.

Namun malam Jumaat lalu tentu ramai yang tepuk dahi.

Keputusan perlawanan Jerman-Itali sudah pun diketahui - dan tidak seperti yang 'diramalkan' si memerang - Jerman tewas 2-1.

Mario Balotelli atau popular dengan gelaran Super Mario menidakkan ramalan si memerang apabila menjadi hero menyempurnakan kedua-dua gol kemenangan Itali.

Nampaknya memerang tak berjaya menandingi Paul si sotong.

Mujurlah Itali menang. Kalau tidak tentu sahaja peminat bola lebih percayakan ramalan si memerang daripada kehebatan Balotelli.

Penulis tak pasti sama ada si memerang masih diberi peluang meramalkan pemenang perlawanan akhir di antara Sepanyol dan Itali awal pagi Isnin.

Untuk Sukan Olimpik akhir bulan ini, binatang apalah pula agaknya yang menjadi 'mangsa'?


Coretan Marhaen Sumber: Utusan Malaysia Online Rencana 01/07/2012
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments