kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Erti kemerdekaan

Kelmarin tanggal 31 Ogos 2012, negara menyambut ulang tahun kemerdekaan ke-55. Ulang tahun kemerdekaan negara diadakan setiap tahun sejak negara bebas daripada pemerintahan penjajah pada 31 Ogos 1957. Hanya mereka yang pernah hidup dijajah saja benar-benar dapat menghayati erti kebebasan atau dalam bahasa akademik dan politik disebut kemerdekaan. Sebagaimana perasaan hamba abdi yang dibebaskan daripada tuannya, begitulah perasaan rakyat yang bebas daripada cengkaman penjajah.

Hari kemerdekaan negara adalah hari istimewa untuk setiap rakyat, tanpa mengira status, jantina, warna kulit dan agama. Tidak ada seseorang pun boleh mengatakan mereka dilarang merayakan ulang tahun kemerdekaan. Jika ada sesiapa mengatakan ulang tahun kemerdekaan ini bukan untuk mereka, sewajarnya mereka melihat sejarah keturunan dan asal-usul mereka. Sekali pun berbeza ideologi, mungkin datuk nenek mereka adalah antara pejuang kemerdekaan negara akibat tuntutan semasa ketika itu.

Bagi golongan yang tidak mengendahkan erti kebebasan, hari kemerdekaan tidak bermakna bagi mereka. Mereka mungkin belajar sejarah di sekolah, tetapi sekadar untuk menjawab soalan peperiksaan. Mereka gagal menghayati erti pengorbanan nenek moyang mereka selepas menikmati kesenangan hidup. Kemerdekaan negara hanya bermakna kepada rakyat yang tahu erti berhutang budi dan bersyukur atas kemakmuran hidup serta kesejahteraan. Jasa kerajaan paling nyata ialah kejayaan mewujudkan keamanan negara dan kestabilan politik. Walaupun pelbagai gerakan dan cubaan dilakukan untuk menimbulkan huru-hara dan menggugat kestabilan politik, kerajaan berjaya mematahkan segala percubaan mereka.

Jika ada sesiapa mengatakan ulang tahun kemerdekaan ini bukan untuk mereka, sewajarnya mereka melihat sejarah keturunan dan asal-usul mereka. Sekali pun berbeza ideologi, mungkin datuk nenek mereka adalah antara pejuang kemerdekaan negara akibat tuntutan semasa ketika itu.

Kerajaan bukan saja sebelum ini berjaya mematahkan percubaan komunis yang menyerap ke dalam masyarakat dan menghadapi huru-hara sewaktu rusuhan 13 Mei 1969, malah kerajaan Barisan Nasional (BN) mampu membangunkan negara dan kini dalam proses menempa nama sebagai negara maju pada 2020. Beberapa percubaan juga dilakukan menerusi perhimpunan dan demonstrasi yang seterusnya mencetuskan rusuhan bagi menguji ketahanan kerajaan. Pemikiran rakyat cuba dirasuk dengan idea songsang semata-mata untuk mengurangkan kepercayaan rakyat kepada kerajaan. Atas nama demokrasi dan disemai dengan idea Barat, rakyat diajak untuk menimbulkan kucar-kacir seterusnya memberi ruang kepada anasir asing untuk menunjukkan, siapa yang mereka mahu untuk mentadbir negara ini. Keadaan ini sudah berlaku di beberapa negara lain yang mana pemikiran rakyatnya dikawal kuasa asing sering menghadapi masalah dalaman. Apabila berlaku huru-hara, mereka muncul untuk mengawal keadaan dengan syarat berunsur penjajahan.

Rakyat yang tidak menghargai kemerdekaan biasanya dipengaruhi oleh pihak tertentu khasnya mereka yang bercita-cita tinggi mahu mengambil alih pemerintahan negara. Di dunia ini ada ratusan, malah ribuan idea yang mengubah dunia ini untuk kebaikan. Pada masa sama, banyak idea yang boleh menghancurkan dunia. Di Malaysia keadaannya juga sama. Begitu banyak idea diperkenal dan dilaksanakan di negara ini untuk kemakmuran rakyat, ada juga yang ingin menghancurkan negara ini. Mereka tidak peduli apa akan berlaku kepada rakyat dan negara, malah generasi akan datang asalkan mereka dapat mentadbir negara ini. Mereka gunakan pelbagai cara, termasuk memperalatkan Islam.

Atas nama ulama, mereka mencipta fatwa untuk mengkafirkan orang lain dan pelbagai idea karut-marut. Ketaksuban mereka kepada pemimpin menyebabkan mereka percaya apa saja dikatakan oleh pemimpin. Jika pemimpin mereka mempertahan tingkah laku seseorang walaupun lengkap dengan bukti keruntuhan moralnya, mereka tetap akur keputusan ketua mereka. Jika ketua mereka kata ia fitnah, maka semua pengikut mereka akan mengatakan itu fitnah. Jika ketua mereka mengatakan kerajaan hari ini adalah kerajaan assabiah, maka mereka juga menganggukkan kepala.

Mereka tahu Malaysia adalah negara yang pernah dijajah Inggeris, sebelum itu Belanda dan pernah berada dalam zaman pendudukan Jepun dan asalnya Melaka ditawan Portugis. Selepas menempuh pelbagai ranjau dan duri, akhirnya pada 31 Ogos 1957, negara ini mencapai kemerdekaan. Setiap tahun rakyat memperingati hari ini kerana ia adalah lambang kebebasan. Di negara ini rakyat bebas melakukan apa juga selagi mereka tidak melanggar undang-undang. Mereka bebas pergi ke mana saja tanpa perlu bimbang keselamatan diri melainkan jika mereka mendampingi kegiatan jenayah, mereka boleh menjalankan perniagaan yang dibenarkan, kebebasan beragama dan beribadat, kebebasan mengumpul harta dan kebebasan berpolitik. Bagaimanapun, kebebasan ini disalahertikan oleh mereka yang ingin berkuasa atas nama demokrasi.


Mior Kamarul Shahid Sumber: Berita Harian Online Rencana Isnin , 03 September 2012, 16 Syawal 1433 H
Tags: merdeka
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments