kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Fahami, hayati maksud sebenar kemerdekaan

Penghayatan terhadap erti kemerdekaan menuntut kita mengenali sejarah negara. Ia penting supaya kita dapat memperkukuh jati diri serta mengetahui cabaran yang boleh merentap dan memusnahkan kemerdekaan dan kedaulatan negara tercinta ini.

Sejarawan negara, Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim pernah menyebut bahawa generasi muda hanya akan benar-benar dapat menghayati erti kemerdekaan apabila mereka faham mengenai sejarah negara, kedudukan diri sendiri, kedudukan negara, masyarakat, rantau dan dunia. Menurutnya, generasi muda tidak harus terlalu terikut arus pemodenan secara membuta tuli. Sebaliknya mereka perlu menyedari dan memahami bagaimana kita sampai kepada kedudukan sekarang. Jika ini dapat difahami secara jelas oleh generasi muda maka akan terbina semangat patriotisme yang membara di dalam sanubari mereka.

Pada hemat penulis, kealpaan dalam memahami sejarah negara boleh mengundang ‘malapetaka’ kerana generasi yang membesar tanpa pengetahuan dan pemahaman terhadap sejarah tanah airnya akan kehilangan jati diri dan semangat patriotisme.

Ini sekali gus boleh meletakkan pembinaan negara bangsa umpama ‘sarang labah-labah’ yang rapuh serta senang dimusnahkan oleh musuh.

Justeru, kita bimbang sekiranya kefahaman terhadap sejarah tanah air tidak dititikberatkan maka tidak mungkin semangat sayang dan cintakan negara itu dapat dibina dalam kalangan generasi muda hari ini.

Oleh itu, mata pelajaran sejarah harus diajar dan dihayati sejak peringkat sekolah rendah lagi.

Subjek sejarah harus dirangka dengan berkesan di peringkat sekolah menengah dan pengajian tinggi supaya setiap warga negara mengenali dan memahami sejarah tanah airnya secara mendalam.

Bayangkan apa akan terjadi kepada bangsa dan tanah air kita pada masa depan sekiranya generasi hari ini yang bakal memimpin negara suatu hari nanti tidak mengenali sejarah serta tidak memiliki jati diri yang teguh dan kukuh dalam mengemudi negara ini.

Justeru, sempena menyambut bulan kemerdekaan yang ke-55 ini, janganlah generasi muda hanya tahu berkumpul dan melaung kemerdekaan tanpa menghayati maknanya kerana ia tidak memberikan kesan kepada mereka.

Sambutan kemerdekaan itu hendaklah melambangkan jiwa yang merdeka. Oleh itu, kita tidak boleh menerima sikap sesetengah kumpulan anak muda yang menyambut hari merdeka dengan menjadikan hiburan dan pesta yang di luar batas moral hingga mencemarkan identiti diri serta tidak melambangkan jiwa yang merdeka. Sambutan yang sedemikian rupa adalah sambutan yang kontang daripada penghayatan kemerdekaan yang sebenarnya. Ia tidak termasuk dalam watak umat atau bangsa yang merdeka.

Apatah lagi remaja dan belia Islam yang sepatutnya menjadikan sambutan kemerdekaan sebagai lambang kecintaan yang jujur kepada negara, agama dan maruah bangsa.

Sebagai umat Islam, kita harus menghayati pesan Rasulullah SAW yang bermaksud, kasihkan watan itu sebahagian daripada iman. Daripada maksud hadis nabi itu, jelas kepada kita bahawa semangat patriotisme adalah elemen penting dalam mempertahankan kemerdekaan negara.

Demikian juga ulama besar alam Melayu dari Patani, Syeikh Daud Abdullah al-Fatani pernah mengingatkan kita bahawa mempertahankan negara daripada penjajahan ataupun tekanan kuasa asing adalah fardu ain hukumnya. Justeru, usaha menanamkan kefahaman kepada generasi muda bahawa hakikat kemerdekaan yang sepatutnya ada dalam sanubari mereka ialah ‘kemerdekaan jiwa’.

Maksud ‘kemerdekaan jiwa’ ialah kita bebas daripada belenggu serta anasir yang mengongkong pemikiran dan budaya hidup yang merosakkan sendi-sendi kehidupan dan peradaban bangsa. Jiwa yang merdeka adalah jiwa yang bebas daripada segala bentuk penjajahan budaya songsang yang boleh memusnahkan jati diri dan maruah bangsa.

Orang yang merdeka jiwanya adalah orang yang dapat mempergunakan akal fikiran atau minda secara positif, melaksanakan sesuatu tindakan mengikut tatasusila yang berlandaskan nilai budaya bangsa dan ajaran agama yang baik.


Penulis ialah Penganalisis Media di Bahagian Penerbitan Dasar Negara, Jabatan Penerangan. Mohd Ayob Abd Razid Sumber: Berita Harian Online Rencana Isnin , 03 September 2012, 16 Syawal 1433 H
Tags: merdeka, sejarah
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments