kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Patriotisme penting demi kekalkan kedaulatan negara

Hormati bendera bukti kesetiaan

Sempena hari kemerdekaan yang ke-55 kita banyak mendengar dan meluahkan hal-hal berkaitan sejarah dan kenegaraan. Antara perkara yang tidak pernah lupa disebut ialah 'patriotisme' dan kita tidak mengambil mudah mengenainya, terutama dalam semangat menyambut kemerdekaan.

Perkataan patriotisme yang disandarkan kepada perkataan dasar ‘patriot’ biasanya dimaksudkan sebagai ‘perasaan cinta yang kuat terhadap tanah air.’ Maksud ini didapati dalam Kamus Dewan. Perkataan ‘patriot’ pula merujuk kepada ‘orang yang mencintai dan mempertahankan kedaulatan negaranya, pembela negara.’ Patriotik, satu lagi perkataan yang berkaitan, merujuk kepada sifat patriot.


Patriotisme adalah nilai universal menuntut perasaan cinta dan rela mati demi mempertahankan kedaulatan dan kemerdekaan negaranya”


Justeru, secara literal apa yang dapat difahami ialah patriotisme adalah perasaan cinta kepada tanah air yang didiami dan didirikan. Perasaan ‘cinta’ kepada ibu pertiwi, tanah tumpah darah itu bukanlah cinta yang biasa-biasa saja. Ia adalah cinta yang disertai dengan kesediaan untuk mempertahan dan menjadi pembela. Dalam erti kata lain, seseorang yang mempunyai semangat patriotik rela mati demi mempertahankan kemerdekaan dan kedaulatan negara.

Dalam arus sejarah, kita lihat ramai mahu dilihat sebagai seorang patriot. Oleh itu istilah pariotisme yang diuar-uarkan di Barat sudah diberikan pengertian berbeza berdasarkan masa dan keadaan berbeza. Agak menarik dalam era Revolusi Perancis, revolutioner atau penyokong revolusi digelar patriot.

Walau kepada siapa gelaran patriot diberikan, sifat dan sikap patriotik ini sangat penting. Kita dapati patriotisme adalah nilai universal yang menuntut perasaan cinta dan rela mati demi mempertahankan kedaulatan dan kemerdekaan negaranya. Walaupun begitu, tidak semua cara menampilkan patriotisme itu universal. Seperti juga dalam sejarah Eropah itu sendiri. Hatta, secara akademik, masih ada mereka yang mempersoalkan kedudukan dan kepentingan nilai patriotisme.

Bendera lambang kedaulatan

Walaupun begitu, apa yang pasti, sifat dan sikap patriotisme begitu penting dalam mengekalkan kedaulatan negara. Patriotisme juga perlu dipupuk. Antara cara menampilkan cinta terhadap negara ialah dengan menghormati bendera negara. Bendera adalah lambang kedaulatan negara. Kita mempunyai protokol tertentu berkaitan bendera. Bendera digunakan dalam keadaan negara berkabung. Bendera menjadi tanda menghormati perajurit yang terkorban demi negaranya. Ini adalah kefahaman dan budaya kita.

Walaupun mahkamah di Amerika pernah membuat keputusan bahawa perbuatan membakar bendera adalah sebahagian daripada hak kebebasan, kebebasan sebegitu tidak perlu dan tidak boleh diteladani. Kebebasan sebegini bukan penyelesai, bahkan ia mungkin menjadi pencetus kepada masalah.

Secara umum, sejarah memperlihatkan kepentingan bendera dalam peperangan, sama ada bagi orang Islam atau penganut agama lain. Ada yang menceritakan bahawa sejarah dinasti China mengumpamakan bendera itu seperti rajanya dan sesiapa yang menyentuhnya dianggap sebagai menyentuh rajanya sendiri. Begitu sekali kepentingan bendera untuk sesebuah kerajaan.

Tak boleh bercanggah ajaran Islam

Berbalik kepada patriotisme, Jean-Jacques Rousseau, dalam tulisannya yang terkenal, Social Contract, memberi perhatian mendalam kepada semangat patriotisme. Kita mengambil perhatian bahawa idea Rousseau ini berkaitan juga dengan revolusi di Perancis itu. Antara lain, Rousseau menyatakan peranan sistem pendidikan, sambutan umum, permainan kanak-kanak dan civil religion (beliau tidak merujuk kepada agama sebenar) dalam pemupukan semangat patriotisme.

Walaupun begitu pandangan Rousseau, Islam tidak menegah umatnya mempunyai semangat patriotisme. Islam menggariskan panduan khusus dalam hal ini. Umpamanya, patriotisme tidak boleh bercanggah dengan ajaran dan perintah agama Islam.

Disebabkan penampilan semangat patriotisme bergantung kepada individu negara, pastinya cara memupuk semangat patriotisme berbeza mengikut tempat dan keadaan. Walaupun begitu sistem pendidikan yang efektif sudah pasti menjadi mekanisme terpenting. Ramai yang mencadangkan pemahaman sejarah negara boleh mencetus patriotisme.

Perasaan dan semangat patriotisme mendambakan kesedaran warga negara secara peribadi, perasaan sukarela, sentimen dan emosi yang tersendiri. Warga negara perlu menyentuh hatinya sendiri untuk berasa cinta dan rela berkorban untuk negara.

Akhir kalam, dua soalan untuk kita menilai diri kita sendiri. Sejauh manakah cinta kita kepada negara ini? Adakah cinta kita itu boleh membuatkan kita rela mati demi mempertahan kedaulatannya?Penulis ialah Pensyarah Undang-undang, Kuliyyah Undang-undang Ahmad Ibrahim, UIAM Sumber: Berita Harian Online Rencana Jumaat , 07 September 2012, 20 Syawal 1433 H
Tags: bendera, patriotik
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments