kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Survival Melayu mesti dipelihara

PRU-13 penting untuk maruah bangsa

Judul buku The End Of Barisan Nasional? Diterbitkan oleh SUARAM Komunikasi (2012). Penulisnya 'Dr Kua Kia Soong is a director of SUARAM', pertubuhan yang beliau tubuhkan pada 1989. Kia Soong juga adalah salah seorang Ahli Lembaga Pengarah Suara Inisiatif Sdn Bhd. Jadi beliau memegang jawatan penting dalam SUARAM dan juga Suara Inisiatif Sdn Bhd. Justeru, dalam buku ini (halaman 198) penderma diminta menyalurkan sumbangan kepada ‘Suara Inisiatif Sdn Bhd...’

"Orang Melayu, kecuali penyokong pakatan pembangkang, menentang SUARAM dan DAP, bukan kerana pertubuhan orang Cina atau India. Perjuangan mereka hendak menukar kerajaan dan menegakkan kebebasan dan keadilan, tidak salah. Tetapi sikap mereka terhadap kedaulatan negara, bangsa Melayu dan agama Islam 'highly suspicious'"


Dalam senarai kejayaannya (halaman 198) dicatatkan: “SUARAM has facilitated several crucial coalitions of Malaysian civil society that have contributed to the political tsunami of 2008.” (Jelaslah sekarang, ‘tsunami politik 2008’ turut disokong dengan dana dan gerakan subversif dari luar negara. SUARAM adalah organisasi politik yang berselindung di sebalik pertubuhan sosial yang tak berdaftar). Pemimpin dan penyokong kuatnya pun orang politik, termasuk tokoh DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Dalam ‘Foreword’ buku ini, oleh Dr Ronald McCoy, ayat pertama menyebut: “Malaysia has been governed continously for almost fifty-five years by a Malay-dominated coalition, the Alliance, and later by a multiparty coalition the Barisan Nasional.” Dan ayat penutupnya: “We have to replace the Barisan Nasional with another government.” Siapa Dr Ronald McCoy? Bangsa apa dan di mana kesetiaannya?

Barang siapa membaca buku ini dengan matanya tidak mahu melihat realiti kehidupan masyarakat Malaysia, pastilah tergambar betapa zalimnya pemerintahan BN selama 54 tahun. Dikatakan ramai warga Malaysia tidak sedar bahawa masyarakat kita hidup lebih bebas sebelum merdeka dibandingkan dengan zaman sekarang kerana banyaknya ‘democratic institutions’ yang wujud pada 1957 telah dihancurkan oleh BN.

Buku ini merangsang rakyat agar memilih parti baru menggantikan BN yang didominasi orang Melayu. Maka penulisnya mengapi-apikan ungkapan ‘ketuanan Melayu’. Inilah matlamat SUARAM dan Kia Soong menerbitkan buku ini menjelang PRU Ke-13.


SUARAM sedang bekerja untuk sekali lagi mewujudkan apa yang disebut ‘political tsunami 2008’ dengan sokongan gerakan subversif dari luar negeri, yang memang tidak senang hati melihat ada sedikit lagi kuasa di tangan pribumi.

Kalau zaman perang dingin Amerika-Russia, benua Asia dikucar-kacirkan oleh CIA dan KGB, sekarang ada dana dan gerakan subversif daripada bermacam-macam organisasi, termasuk dari Amerika Syarikat, Finland, Kanada dan Kedutaan Jerman.

Maka tepat benarlah apabila Datuk Seri Najib Razak mengingatkan orang Melayu: “Pilihan Raya Umum Ke-13 ini bukan sekadar soal menang atau kalah tetapi soal survival orang Melayu, tanah air kita.”

Dalam ucapan penangguhan persidangan perwakilan UMNO Bahagian Pekan (15 September), beliau menegaskan: “Barisan Nasional, terasnya UMNO. Pembangkang siapa terasnya? PAS, DAP atau PKR? PKR lemah, kalau sekiranya mereka bergabung, DAP dapat banyak kerusi, adakah orang Melayu dapat bergantung kepada DAP? DAP tidak ada rasa senang hati terhadap kedudukan orang Melayu dan orang Islam.”

Maka sekiranya pembangkang menang ‘orang Melayu tidak lagi mempunyai tempat bergantung kerana pakatan itu tidak mempunyai parti Melayu untuk menjadi teras pemerintahan seperti UMNO dalam Barisan Nasional...DAP mungkin menjadi ‘king maker’ dalam pakatan berkenaan, bukan PAS, apatah lagi PKR.’

Orang Melayu , kecuali penyokong pakatan pembangkang, menentang SUARAM dan DAP, bukan kerana pertubuhan orang Cina atau India. Perjuangan mereka hendak menukar kerajaan dan menegakkan kebebasan dan keadilan, tidak salah. Tetapi sikap mereka terhadap kedaulatan negara, bangsa Melayu dan agama Islam amat diragui.

Di negara ini – sejarah jadi bukti – hanya Melayu yang bersedia berkongsi memerintah dan meladeni kehendak semua kaum dan agama. Orang Melayu memang suka bersenang-senang dan hendak menyenangkan hati siapa saja, walaupun terpaksa jadi emak Si Rendang: ‘Dagang lalu ditanakkan, kera di hutan disusui, anak sendiri mati kelaparan.’ Akhirnya, bangsa dan agama dihina, negara pun jadi milik orang. Sejarah akan berulang!

Sebaik saja menang PRU 2008, Lim Guan Eng dan Datuk Nik Aziz Nik Mat menyambut Lee Kuan Yew di Pulau Pinang dan Kota Bharu! Pesan nenek moyang kita: ‘Kalau tidak berada-ada masakan tempua bersarang rendah.’E-mel ke Anda boleh berkongsi pendapat di rencanabh@bharian.com.my  Noor Azam Sumber: Berita Harian Online Rencana Selasa , 25 September 2012, 9 Zulkaedah 1433 H
Tags: melayu, pru, sejarah
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments