kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Menyambut pencapaian 40 tahun MRSM Seremban

MAKTAB Rendah Sains Mara (MRSM) adalah sistem sekolah berasrama penuh yang pertama ditubuhkan oleh Majlis Amanah Rakyat (Mara) pada 1972.

Bermula dengan MRSM Seremban yang ditubuhkan pada 1972, diikuti oleh MRSM Pengkalan Chepa (1973) dan MRSM Kuantan (1974), kini 49 MRSM beroperasi dengan enam daripadanya dikenal pasti sebagai institusi yang menjalankan Program Khas Pendidikan (PKP).

MRSM Seremban pula kini telah berkembang daripada menjalankan pendidikan menengah kepada Program Matrikulasi seperti Matrikulasi UKM, "A" Levels dan International Baccalaureate.

Pada tahun 1974, calon-calon dari MRSM Seremban menduduki Sijil Rendah Pelajaran (SRP) buat kali pertama tetapi Lembaga Peperiksaan menganggap MRSM sebagai pusat peperiksaan persendirian kerana beroperasi secara berasingan daripada sistem Kementerian Pelajaran.

Keyakinan yang diberikan oleh Mara berhasil apabila kumpulan pertama pelajar MRSM itu mendapat keputusan yang amat cemerlang dalam peperiksaan tersebut.

Persatuan Bekas Pelajar MRSM (Ansara) kini terus berusaha mengumpulkan alumni MRSM sejak penubuhannya 40 tahun lalu dalam menggerakkan pelbagai program dan aktiviti.

Ansara Seremban mewakili 1,800 pelajar daripada sejumlah 10 pengambilan tetapi tidak seperti MRSM lain, alumni ini tidak akan ada ahli baharu lagi memandangkan tiada pengambilan pelajar pada peringkat menengah untuk MRSM Seremban selepas ini.

Ansara Seremban kini merancang untuk meneruskan projek-projek sosial tersebut dan menjadikannya program yang berterusan dengan diterajui oleh golongan wanita Batch 80.

Untuk meraikan genap 40 tahun penubuhan MRSM, Ansara Seremban akan mengadakan majlis Makan Malam BIG 40 untuk meraikan detik kehidupan singkat di MRSM Seremban dan mengekalkan silaturrahim antara 1,800 bekas pelajar di sana.

Akan diadakan hari ini di Klana Resort, Seremban antara 8.30 malam dan 12.30 tengah malam, majlis akan diserikan dengan acara bowling sebelah pagi, 'College Homecoming' di MRSM Seremban pada tengah hari dan pameran di Klana Resort pada sebelah petang.

Bekas pelajar MRSM Seremban boleh melayari laman web http://ansaraseremban.wordpress.com atau menghubungi Pengerusi Jawatankuasanya, Dr. Zaidi Mahda di talian 019-3317485 untuk maklumat lanjut.


Utusan Rencana Online Rencana 10/11/2012
Tags: mrsm
Subscribe

Posts from This Journal “mrsm” Tag

 • Homeroom Jaguar ~ MRSMPC 73

  Homeroom Jaguar (10) Advisor: Michael Churton Members: Tengku Mohd Ariff Raja Husin, Zulkifli Abd Ghani, Shamsuriee Sulaiman, Selamat Mingan,…

 • MRSM tidak gempar

  20 Julai 2018, tajuk ‘ Sivarasa nafi cadang Mara buka kepada semua kaum’ menjadi perhatian. Mungkin ini satu lagi usaha sesuatu…

 • Kenangan MRSM Pengkalan Chepa 1973

  Tidak dinafikan iaitu aset terbesar negara adalah sumber intelektualnya yang ditanam melalui proses pendidikan. Sistem pendidikan berkualiti…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments