kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Pensyarah politeknik senior dianaktirikan?

Berdasarkan pekeliling Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) Bahagian Pengurusan Sumber Manusia bertarikh 6 0gos 2012 permohonan pemangkuan atau kenaikan pangkat Pegawai Perkhidmatan Pengajian Tinggi (Pensyarah) PPPT gred DH 43/44 ke DH 48 di KPT khususnya di politeknik-politeknik KPT adalah berdasarkan lapan kriteria:
1.Telah disahkan dalam perkhidmatan.
2.Mencapai tahap prestasi (markah LNPT) yang telah ditetapkan bagi tiga tahun gred semasa. Penilaian LNPT bagi tahun pertama di gred semasa hendaklah sekurang-kurangnya dalam tempoh enam bulan ke atas.
3.Melepasi tahap kecemerlangan perkhidmatan yang ditetapkan dalam skim perkhidmatan.
4.Diperakukan oleh Ketua Jabatan (Pengarah di politeknik).
5.Bebas daripada sebarang hukuman tatatertib.
6.Lulus tapisan keutuhan SPRM.
7.Telah membuat pengisytiharan harta.
8.Telah menandatangani Surat Akuan Pinjaman Pendidikan institusi/tabung pendidikan.

Jalinan Kerjasama Politeknik 
Sumber: http://politeknik.gov.my/webjpp2/index.php?pg=staf&sub=galeri


Apabila para pemohon warga KPT yang memenuhi  lapan kriteria di atas maka mereka bolehlah memohon secara talian/online dan mengemukakan kepada Ketua Jabatan (Pengarah politeknik/pengarah bahagian) dengan menyertakan dokumen-dokumen yang telah ditetapkan.

lsunya di sini ialah, alangkah malangnya PPPT senior yang 'berasal' dari Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) yang pada mulanya 'dijanjikan' peluang kenaikan pangkat yang lebih baik tetapi janji tidak ditepati! Sebagaimana yang kita sedia maklum KPM kini melaksanakan dasar tempoh berkhidmat (time-based) bagi urusan kenaikan pangkat secara automatik iaitu gred 44 setelah lapan tahun berada dalam PPPS gred 41 dan 12 tahun berada dalam PPPS berkhidmat dalam gred 41/44 untuk ke gred 48 dan begitulah seterusnya.

Bagaimana pula dengan PPPT di KPT yang memiliki ijazah lanjutan seperti sarjana dan PhD? Tetapi kelulusan itu tidak dinilai untuk kenaikan pangkat? Justeru,  apakah gunanya saranan Datuk Seri Khaled Nordin Menteri, Pengajian Tinggi mahu agar pensyarah KPT (termasuk di politeknik) memiliki ijazah lebih tinggi seperti PhD? Tidakkah ini kelakar maharaja lawak?

Adakah Bahagian Pengurusan Sumber Manusia KPT hanya 'copy & paste' sistem lama KPM yang telah ketinggalan zaman? Di manakah tranformasi dan globalisasi yang dilaung-laungkan itu?

Kedapatan para pensyarah senior sedih kerana KPT bagaikan mengundur ke belakang dalam menentukan kenaikan pangkat ini. Dan bagaikan tidak sehaluan dengan pemikiran PM Datuk Seri Mohd Najib yang mahukan adanya anjakan pardigma yang inovatif agar tranformasi pendidikan berjalan dengan lancar.

Yang Mengharap, Kuala Lumpur, Harakah Daily Surat Pembaca 3 Muharram 1434 H | 17 November 2012

Tags: guru, pensyarah, teachers
Subscribe

 • Masalah ekonomi: Beri alasan wajar

  SELASA lalu, masa makan tengah hari di sebuah restoran makanan Cina ala-Pulau Pinang di sebuah kompleks beli-belah di ibu negara, taukenya sembang…

 • Muflis: Dasar pelik bank?

  WAKTU ini dianggarkan nilai hartanah di negara ini yang hendak dilelong berjumlah RM28 juta. Kebanyakannya milik orang Melayu. Dalam satu insiden…

 • Akta baharu lindungi hak penjamin

  Usaha kerajaan menggubal akta baharu menggantikan Akta Kebankrapan 1967 (Akta 360) bertujuan melindungi penjamin tentunya melegakan pihak yang…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments