kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bina rumah dengan modal RM500

MESKIPUN berita pemberian lot-lot tanah oleh kerajaan diterima dengan penuh kesyukuran, keperitan memulakan kehidupan di tempat baharu menjadi antara kenangan yang tidak mungkin dilupakan oleh penduduk Kampung Malaysia Raya.

Antara susah payah yang terpaksa dilalui penduduk terawal kampung berkenaan adalah untuk mengumpul modal bagi membina sebuah rumah.

Salah seorang penduduk generasi pertama, Abdul Samad Ibrahim berkata, kesempitan hidup sebagai pekerja buruh ketika itu memaksa beliau membina rumah dengan wang simpanan sebanyak RM500.

"Sebenarnya bukan 'rumah' tapi sekadar sebuah pondok dua bilik dengan keluasannya lebih kurang 10 kali lima meter. Sempit untuk kami lima beranak.

"Rumah itu saya bina sendiri dengan sedikit pertolongan kawan-kawan yang sama-sama berpindah ke sini. Harga membeli kayu dan atap masa itu lebih kurang RM500," katanya kepada S2, baru-baru ini.

Beliau yang kini berusia 78 tahun berkata, selain kesempitan wang untuk mendirikan rumah, kerisauan penduduk ketika itu ditambah dengan keadaan tanah berpaya yang sentiasa becak dan berair.

Ujarnya, masalah itu turut menyebabkan sebahagian daripada bakal penduduk keberatan untuk berpindah walaupun sudah menerima pemberian tanah daripada kerajaan ketika itu.

Bagaimanapun Abdul Samad berkata, satu pertemuan diadakan bagi menyelesaikan masalah tersebut dan akhirnya penduduk bersetuju mengumpul modal untuk meratakan tanah bagi membolehkan kawasan itu didiami.

"Hasil daripada perbincangan di antara penduduk, setiap seorang bersetuju membayar RM100 untuk mengupah kontraktor menyodok dan meratakan tanah.

"Selepas ditimbus bolehlah kami memacak tiang tetapi tanah masih lembek terutama ketika musim hujan," katanya yang berpindah dari Kampung Ampera yang dahulu terletak berhampiran dengan Lapangan Terbang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Bekas pekerja syarikat rokok Malayan Tobacco Company itu merupakan salah seorang daripada 15 keluarga pertama yang menyahut saranan perpindahan oleh Datuk Harun Idris, Menteri Besar Selangor ketika itu.

Seorang lagi penduduk generasi pertama, Mohd. @ Razali Hassan, 81, turut berkongsi kesusahan mendapatkan modal bagi mendirikan rumah ketika pembukaan kampung itu pada 1970.

Beliau yang sebelum itu tinggal di kuaters Lombong Sungai Besi terpaksa mendapatkan pinjaman daripada Majlis Amanah Rakyat (Mara) untuk menampung kos pembinaan rumahnya kerana kesempitan wang.

Mohd. berkata, berbekalkan modal sebanyak RM2,600 dan sedikit duit simpanan beliau membina sebuah rumah tanpa bilik sebagai kediaman bersama isteri dan lima orang anaknya.

"Duit ketika itu sekadar cukup untuk menampung perbelanjaan harian kami sekeluarga. Bayaran pinjaman RM30 setiap bulan dibayar selama enam tahun.

"Ketika itu gaji saya sebagai pemandu jentolak hanya RM25.70 sehari," ujar beliau yang berasal dari Sungai Choh, Rawang.

Sebahagian daripada kediaman asal Mohd. yang didirikan di atas tanah seluas 4,500 kaki persegi di Kampung Malaysia Raya masih kekal sehingga hari ini.


RUMAH kayu yang dibina pada awal tahun 70-an masih terdapat di kampung Malaysia Raya,
manakala di sebelahnya rumah moden zaman sekarang.Utusan Malaysia Online Rencana 09/02/2013 
Tags: malaysia, raya
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments