kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Tiga tahun tanpa air, elektrik

SELEPAS berhempas-pulas membina sebuah penempatan daripada sekeping tanah lombong, penantian penduduk Kampung Malaysia Raya pada awal pembukaan kampung itu adalah untuk mendapatkan kemudahan asas.

Bagaimanapun penduduk ketika itu sedar bahawa impian dan harapan mereka untuk menikmati kemudahan tersebut tidak mungkin disempurnakan dalam masa yang singkat.

Dan apabila diimbas kembali, tempoh tiga tahun tanpa bekalan air bersih dan elektrik menjadi antara kenangan suka-duka yang masih kekal di ingatan penduduk-penduduk terawal kampung berkenaan.

Penduduk generasi pertama, Mohd. @ Razali Hassan, 81, berkata, disebabkan ketiadaan bekalan elektrik, kehidupan penduduk ketika itu amat bergantung kepada dua perkara paling penting iaitu lampu minyak tanah dan perigi.

"Saya masih ingat bagaimana susah anak-anak berhimpun mengelilingi lampu setiap malam untuk mengulang kaji pelajaran.

"Untuk mendapatkan bekalan minyak tanah dan barang keperluan harian saya terpaksa mengayuh basikal ke pekan Sungai Besi, kira-kira 10 kilometer dari sini," katanya ketika ditemui S2.

Seorang lagi penduduk generasi pertama, Abdul Samad Ibrahim berkata, ketiadaan bekalan air bersih menyebabkan penduduk terpaksa menggali perigi untuk kegunaan seharian.

Bagaimanapun katanya, tanah kampung yang berpaya memudahkan penduduk mencari punca mata air untuk menggali sebuah perigi berhampiran dengan pintu masuk kampung.

"Saya masih ingat bagaimana penduduk kampung bergilir-gilir setiap pagi dan petang untuk menimba air perigi. Air ketika itu keruh dan payau,'' katanya.

Selain kesusahan hidup tanpa kemudahan asas tersebut, Abdul Samad turut berkongsi penderitaan anak-anaknya ke sekolah yang terpaksa meredah laluan becak dan berselut setiap hari.

Katanya, kedudukan rumah yang terletak di tengah kampung memaksa beliau dan tiga orang anaknya mengusung beg dan kasut sebelum menaiki bas di tepi jalan.

"Jalan semua becak dan berselut, kasut hanya dibimbit sahaja. Bila sampai di tepi jalan, baru basuh kaki dan tunggu bas.

"Semua itu kini tinggal kenangan, saya rasa ia satu pengajaran dan pengalaman yang baik bagi anak-anak," katanya.

Abdul Samad berkata, selepas tiga tahun hidup 'bergelap', penderitaan penduduk akhirnya mendapat pembelaan kerajaan yang menyalurkan bekalan elektrik dan air kepada semua 70 keluarga di kampung tersebut.

Katanya, berita tersebut disambut dengan penuh kegembiraan sehingga ramai yang keluar ke Kuala Lumpur untuk membeli perkakas elektrik seperti radio dan televisyen.


TASIK tinggalan daripada aktiviti perlombongan bijih timah yang masih dapat dilihat di Kampung Malaysia Raya.Utusan Malaysia Online Rencana  09/02/2013

Tags: malaysia, raya
Subscribe

 • Education is a learning curve

  TERTIARY level students, especially those in their final year, are a step away from graduation and have one foot in the working world. I must admit…

 • Online education must continue

  Learning sessions and approaches through educational television will be taken to provide students without access to the internet but access to…

 • There are more things than PPSMI 2.0

  The PPSMI issue is back in the news. The BM Linguistic group is again against the proposal. It is seen as a one-man show by an obsessed man and…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments