kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Rahsia nama Malaysia Raya

SEBUAH pintu gerbang yang bertulis Kampung Malaysia Raya pasti mencuri tumpuan pengguna yang melalui kilometer empat Lebuh Raya Sungai Besi (Besraya).

Perkataan 'Malaysia' pada gerbang yang dihias penuh dengan Jalur Gemilang itu bukan sahaja mencetuskan perasaan ingin tahu mengenai keunikan nama yang digunakan bahkan mampu membuatkan ramai teruja untuk memandu masuk ke kampung berkenaan.

Kampung Malaysia Raya merupakan penempatan Melayu terakhir yang mendapat kelulusan berstatus kampung melalui pentadbiran Pejabat Tanah Mukim Petaling pada 1969 yang ketika itu berada di bawah Kerajaan Negeri Selangor.
KAPAL Malaysia Raya yang namanya diambil menjadi nama Kampung Malaysia Raya, Sungai Besi Kuala Lumpur.


Pembukaan kampung di kawasan yang dahulunya lombong bijih itu merupakan sebahagian daripada proses penempatan semula ekoran rancangan pembangunan kerajaan di beberapa kawasan di sekitar Sungai Besi.

Penghuni terawal kampung seluas kira-kira 10 hektar itu terdiri daripada penduduk asal dari empat penempatan iaitu pekan Sungai Besi, Kampung Ampera (berhampiran Lapangan Terbang Tentera Udara Diraja Malaysia Sungai Besi), kuaters Lombong Sungai Besi dan flat Razak Mansion, Sungai Besi.

Kira-kira setahun selepas penghijrahan 70 buah keluarga pertama ke kawasan itu, tanah paya yang terletak bersebelahan dengan pusat perlombongan bijih itu kemudian mendapat nama.

Meskipun terdapat pelbagai andaian mengenai keunikan namanya, rahsia nama Malaysia Raya sebenarnya diangkat sempena nama kapal milik syarikat Great Malaysia Line yang digunakan untuk mengangkut jemaah haji sekitar awal 70-an.

Pengabadian nama itu dibuat sebagai mengenang nama kapal yang banyak berjasa kepada umat Islam di negara ini sebelum ia musnah dalam kebakaran di Pelabuhan Klang pada 23 Ogos 1976.

Diceritakan juga, insiden kemusnahan kapal Malaysia Raya itu menjadi permulaan kepada perkhidmatan kapal terbang oleh kerajaan bagi menghantar jemaah haji dari negara ini ke Mekah.

Penulis sebagai salah seorang pengguna harian Besraya tidak terkecuali daripada keinginan untuk mengetahui rahsia dan keistimewaan yang ada pada kampung berkenaan.

Pengalaman menyusuri jalan-jalan sempit dengan susunan rumah yang berhalaman kemas di kampung itu baru-baru ini mengembalikan nostalgia berada di dalam suasana kampung yang jauh dari kota. Suasana seumpama itu sememangnya sesuatu yang sudah lama lenyap ditelan pembangunan.

Walaupun bukan 100 peratus tradisional, imbasan sepintas lalu ketika menjenguk kampung yang terletak bersebelahan dengan Terminal Bersepadu Selatan (TBS) itu memperlihatkan banyak ciri-ciri yang tidak lagi dipelihara di kampung-kampung di Kuala Lumpur.

Pada hari ini Kampung Malaysia Raya masih bertahan sebagai salah satu daripada beberapa kampung tradisional di dalam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur walaupun semakin dihimpit kemodenan.Utusan Malaysia Online Rencana 09/02/2013 

Tags: malaysia, raya
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments