kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Utamakan rezeki halal daripada rezeki yang banyak

Setiap umat Islam haruslah mengetahui bahawa Allah Taala telah mengarahkan kita semua untuk menjaga segala bentuk amanah yang diberikan kepada kita.

Allah berfirman (Surah al-Nisa' ayat 58) yang bermaksud "Sesungguhnya Allah menyuruh kamu menyampaikan amanat kepada yang berhak menerimanya, dan (menyuruh kamu) apabila menetapkan hukum di antara manusia supaya kamu menetapkan dengan adil. Sesungguhnya Allah memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepadamu. Sesungguhnya Allah adalah Maha mendengar lagi Maha melihat."

Menjaga amanah dan menyampaikannya kepada mereka yang berhak menerimanya adalah satu ciri utama mukmin sejati. Allah berfirman (Surah al-Mukminun ayat 8) yang bermaksud, "Dan orang yang memelihara amanat-amanat (yang dipikulnya) dan janjinya."

Seterusnya, kita dapati Rasulullah SAW telah mensifatkan pengkhianatan terhadap amanah sebagai salah satu daripada sifat-sifat orang munafik.

Sabda Rasulullah SAW. "Terdapat empat sifat, jika semuanya terkumpul pada seseorang, dia menjadi munafik penuh. Jika terdapat salah satu sifat itu, maka dia mempunyai secebis sifat munafik hinggalah dia meninggalkannya. Bila diberi amanah dia khianat, bila bercakap dia menipu, bila dia berjanji dia memungkiri dan bila dia bergaduh dia melampau." (Hadis riwayat Al-Imam Al-Bukhari, no. 34).

Berdasarkan kepada dalil-dalil seperti ini, umat Islam haruslah mendidik jiwa agar sentiasa beramanah dan sentiasa menjauhi khianat. Janganlah dilihat habuan dunia sahaja. Hendaklah habuan akhirat dijadikan sebagai keutamaan umat Islam.

Seterusnya, kita dapati Rasulullah SAW telah menjelaskan bahawa segala pekerjaan hendaklah diberikan kepada orang yang berkelayakan. Inilah erti amanah. Ini adalah untuk menjamin kesejahteraan dan kelangsungan tamadun insan di muka bumi ini. Sabda Rasulullah SAW, "Sekiranya amanah diabaikan maka tunggulah Hari Kiamat." Apabila ditanya, "Bagaimanakah berlaku pengabaian amanah?" Rasulullah menjawab, "Apabila diberikan sesuatu urusan kepada yang tidak berkelayakan, maka tunggulah Hari Kiamat." (Hadis riwayat Al-Imam Al-Bukhari no. 59).

Hadis ini jelas menunjukkan bahawa bibit-bibit kehancuran adalah apabila urusan-urusan itu mula diberikan kepada orang yang tidak mahir dan tidak berkelayakan. Pastinya orang yang tidak mahir dan tidak berkelayakan ini akan menjalankan tugasnya tidak mengikut peraturan dan undang-undang. Inilah kerosakan yang dikhuatiri dalam hadis di atas.

Al-Shaikh Ibn Baz rahimahullah, mantan Mufti Arab Saudi telah mengatakan bahawa wang yang diterima secara tidak sah adalah haram diambil. Jika telah diambil, maka hendaklah orang yang mengambil itu segera bertaubat. Dia juga perlu mengembalikan semula duit itu kepada organisasi atau pihak berwajib. Jika tidak dapat dikembalikan, maka hendaklah dia nafkahkan duit itu kepada orang fakir miskin atau menafkahkannya untuk projek kebajikan.

Seterusnya, berkenaan dengan pegawai yang meluluskan sesuatu yang bukan di dalam bidang kuasanya, maka dia telah melakukan suatu dosa besar yang menuntutnya agar bertaubat.

Hendaklah pegawai ini berhenti daripada melakukan perbuatan mungkar tersebut kerana dia akan menanggung dosanya dan juga dosa orang lain yang mendapat manfaat itu.

Salah laku ini merupakan satu bentuk kezaliman. Apabila diberikan wang atau manfaat kepada orang yang tidak layak, ertinya dia telah mengambil hak orang lain dan diberikan kepada orang yang tidak berhak.

Rasulullah SAW bersabda, "Sesiapa yang telah menzalimi saudaranya pada maruah atau apa sahaja, maka hendaklah dia minta dihalalkan sekarang. Sebelum tibanya satu hari yang tiada urusan dinar mahupun dirham. Sebaliknya jika dia mempunyai pahala maka akan digantikan kezaliman itu dengannya. Jika dia tidak mempunyai pahala maka akan diambil dosa orang yang dizalimi dan diletak padanya." (Hadis riwayat Al-Imam Al-Bukhari no 2449).

Kakitangan yang mengetahui tentang berlakunya salah laku ini pula, haruslah menyampaikan maklumat kepada pihak berkuasa. Jika tidak mampu, setidak-tidaknya mesti membenci kemungkaran ini dengan hatinya.

Rasulullah SAW bersabda, "Sesiapa di kalangan kamu yang melihat kemungkaran, hendaklah dia ubah dengan tangannya. Jika tidak mampu, maka hendaklah dia ubah dengan lisannya. Jika tidak mampu, maka hendaklah dia ubah dengan hatinya dan ini adalah peringkat iman yang paling lemah." (Hadis sahih riwayat Al-Imam Al-Tirmizi no. 2172).

Akhir kata, hendaklah kita semua yakin bahawa keutamaan hendaklah diberikan kepada rezeki yang halal dan bukannya rezeki yang banyak.

Tiada gunanya rezeki yang banyak jika tidak halal. Kita seringkali berdoa meminta agar Allah Taala memberkati rezeki kita, namun adakah kita telah berusaha mencari rezeki yang halal?

Justeru, kita perlu memastikan usaha kita dalam mencari rezeki itu benar-benar diredai oleh Allah Taala.

Jangan terpedaya dengan kemewahan dunia yang sementara. Carilah kemewahan akhirat yang kekal abadi. Ingatlah, biar sedikit, asal halal dan barakah.Utusan Malaysia Online Rencana 10/02/2013 
Tags: berkat, halal, rezeki
Subscribe

 • Tidak ada cara yang betul untuk melakukan perkara yang salah

  Idea yang salah dan betul dalam perspektif setiap orang hari ini sangat berbeza antara satu sama lain. Begitu juga dengan isu ‘Timah’ ,…

 • Anda kebencian

  Kebencian telah menjadi perkataan dan tindakan kegemaran dibawa secara politik dulu. kini dan mungkin selamanya. Yang menarik perhatian adalah…

 • Bersihkan

  ‘Anda mesti membersihkan rumah anda terlebih dahulu sebelum anda memberitahu orang lain bahawa mereka tidak melakukannya dengan betul’ - Dan Webster…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments