kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kurikulum tetap dipertahankan

Putrajaya: Kemasukan Sekolah Agama Rakyat (SAR) sebagai Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) tidak akan menjejaskan operasi dan pelaksanaan kurikulum sedia ada, malah Kementerian Pelajaran memberi jaminan mempertahankan kurikulum agama di sekolah berkenaan.

Ketua Setiausaha Kementerian Pelajaran Datuk Dr Rosli Mohamed berkata, kemasukan SAR sebagai SABK akan memantapkan kualiti guru, pengurusan dan kepimpinan sekolah, kecemerlangan akademik serta sahsiah pelajar seperti yang dituntut Falsafah Pendidikan Negara. “Selain itu, guru SABK akan diberi latihan bersesuaian, mendapat gaji lebih kompetetif, layak menerima pelbagai kemudahan seperti kenaikan pangkat, pencen dan pinjaman perumahan. “Dengan kemasukan tiga sekolah SAR dari Pahang dan Pulau Pinang sebagai SABK (semalam), guru serta kakitangan sokongan akan diberi peluang menjawat jawatan tetap dan berpencen di bawah kementerian,” katanya ketika berucap pada majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) pendaftaran tiga SAR sebagai SABK, di sini, semalam. Hadir sama, Pengarah Bahagian Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Abdullah Md Din.


Tiga sekolah berkenaan ialah Madrasah Tarbiah Islamiah Mentakab, Temerloh, Pahang; Sekolah Agama Maahad Tahfiz Wa Ta’limil Al-Quran, Jerantut, Pahang dan Sekolah Menengah Agama Al-Maahadul Islami, Tasek Junjung, Pulau Pinang. Rosli berkata, pelajar di SABK akan mendapat pendidikan lebih berkualiti serta menikmati kemudahan seperti Bantuan Perkapita, Bantuan Makan Asrama serta Bantuan Buku Teks seperti sekolah arus perdana. “Pelajar juga mempunyai akses bagi mengikuti pelbagai aktiviti kurikulum dan kokurikulum yang lebih meluas sama ada di peringkat negeri dan kebangsaan, malah antarabangsa,” katanya.

Sementara itu, Abdullah berkata, sebanyak 198 SAR dan Sekolah Agama Negeri (SAN) di seluruh negara sudah berdaftar sebagai SABK. “Jumlah berkenaan adalah hampir dua pertiga daripada sasaran yang ditetapkan iaitu sebanyak 393 sekolah berdaftar sebagai SABK,” katanya.


Siti A’isyah Sukaimi Harian Metro Online Setempat 15/02/2013
Tags: kurikulum, sabk, sar, sekolah
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments