kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Integriti parti mendakwa bersih, telus, adil

Kesilapan pengiraan undi ketika pemilihan Jawatankuasa Tertinggi Pusat (CEC) DAP pada pertengahan Disember tahun lalu belum lenyap daripada ingatan. Kes itu tidak harus dianggap kecil, apatah lagi ia melibatkan integriti sebuah parti yang mendakwa bersih, telus dan adil.

Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) yang telah menerima Penyata Tahunan dan keputusan pemilihan CEC daripada DAP pada 8 Februari lalu perlu segera lakukan siasatan.

Sebelum peristiwa memalukan DAP itu berlaku, betapa bangganya Lim Guan Eng mendabik dada konon partinya punya integriti, berwibawa dan telus. DAP sering melaungkan parti itu bersih tapi dalam pemilihan CEC itu, di mana bersihnya?

DAP juga yang lantang mempertikaikan ketelusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dengan menuduh badan bebas itu sebagai tidak telus. Kini terkena batang hidung pemimpin DAP sendiri.

Sekarang kita boleh fikir dan menilai ketelusan DAP dalam memperjuangkan integriti. Bayangkan kalau perkara ini berlaku kepada UMNO, habis dicanang oleh DAP ke seluruh negara.

DAP mengaku berlaku 'kesilapan' dalam pengiraan undi semasa pemilihan CEC dan menerusi keputusan yang dipinda itu, Zairil Khir Johari yang pada mulanya berada pada kedudukan 39, melompat jauh ke kedudukan 20.

Vincent Wu, yang pada mulanya mendapat tempat keenam dengan 1,202 undi, jatuh ke tempat ke-26 kerana parti itu mendakwa beliau sebenarnya hanya meraih 669 undi.

Alasan DAP kononnya berlaku kesilapan dalam pengiraan undi itu adalah bagi membolehkan mereka meletakkan Zairil sebagai wakil Melayu dalam CEC.

Banyak pihak menganggap DAP menyusun strategi yang kononnya kiraan undi itu salah tetapi kenapa selepas tiga minggu pemilihan baru diumumkan. Ini memperlihatkan mereka tidak telus.

DAP dikatakan terpaksa memperbetulkan keputusan rasmi pemilihan kerana kesemua lapan calon Melayu mengalami kekalahan teruk dalam pemilihan itu.

Walaupun ramai ahli DAP bangun menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap isu 'silap' kira undi CEC, tetapi kepimpinan tertinggi parti itu mengambil sikap sambil lewa.

Rintihan ahlinya supaya mengadakan pemilihan semula sehingga sekarang tak dipedulikan. Sikap angkuh dan besar kepala ini terpancar selepas DAP menang besar dalam pilihan raya umum 2008.

Banyak ahli DAP berpendapat sepatutnya parti mereka mengadakan semula pemilihan CEC kerana itu sahaja jalan menterjermahkan integriti parti yang menjadi tulang belakang pakatan pembangkang.

ROS yang menerima beberapa aduan yang dibuat sendiri oleh ahli DAP terhadap isu pemilihan CEC wajar disiapkan secepat mungkin.

Ini kerana terdapat unsur manipulasi termasuk dalam kes Zairil itu. Atau kemungkinan besar berlaku manipulasi atau penipuan dalam pengiraan keputusan itu.

Malah ada juga pihak mendakwa tidak berpuas hati kerana sewaktu pemilihan CEC, mereka curiga dengan senarai daftar pemilih.

Jika ROS dapati wujud ketelusan atau tidak pada pemilihan CEC DAP, umumkan sahaja hasil siasatan itu segera supaya tidak dikaitkan dengan Pilihan Raya Umum Ke-13 ini. Pun begitu persepsi yang bukan-bukan pasti menyusul. Terpulanglah kepada keputusan ROS sama ada perlu jatuhkan hukuman ataupun tidak.

Apa pun, peristiwa memalukan DAP itu mengajar pemimpin DAP supaya tidak bersikap angkuh.

Guan Eng sebagai Setiausaha Agung DAP pula perlu bertanggungjawab dalam isu ini. Beliau perlu cermin diri, jangan asyik hendak menyalahkan orang lain.

Rakyat menunggu keputusan laporan siasatan ROS. Maknanya DAP dan Guan Eng belum tentu selamat lagi!


Azman Anuar Utusan malaysia Online Rencana 28/02/2013
Tags: integriti, politik
Subscribe

 • Orang tua sumber ilmu

  1 Oktober telah dipilih oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai Hari Orang Tua (Orang Lama) Sedunia. Menurut statistik penuaan penduduk…

 • Tradisi ilmu negara maju

  MASIH belum terlambat untuk saya mengucapkan tahniah kepada calon-calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2015 yang memperoleh keputusan…

 • Menagih kejayaan sukan, Kanak-kanak dan keceriaan negara

  DUA tiga minggu ini kita di­hidangkan dengan be­ri­ta sensasi kejayaan be­berapa atlet negara dan juga atlet dan pasukan dari luar…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments