kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Perpaduan Melayu semakin lemah

SAYA terpanggil untuk menulis kerana melihatkan orang Melayu semakin menunjukkan perpecahan secara terbuka.

Tidakkah kita sedar bahawa ada mata-mata yang memerhatikan perpecahan kita? Tidakkah kita malu menunjukkan kelemahan kita? Di manakah perpaduan kita yang dituntut oleh Islam?

Tidakkah kita sedar bahawa dengan perpecahan bangsa kita akan memberikan kekuatan kepada bangsa lain?

Pernahkah kita lihat bangsa Cina menghina dan mengeji bangsa mereka sendiri? Tidak ada satu pun artikel di Malaysia menunjukkan bangsa Cina menghina bangsa mereka walaupun mereka berlainan fahaman politik.

Kita tanpa sedar telah terpengaruh dengan dakyah-dakyah Yahudi untuk melihat perpecahan di kalangan umat Islam. Kita lupa sejarah. Kita lupa bahawa Yahudi telah lama mengawal umat Islam di dunia ini. Tidakkah kita sedar umat Islam hanya bertuhankan Allah SWT, berasulkan Rasulullah SAW, berkiblatkan Kaabah dan berkitabkan al-Quran yang satu.

Kenapa boleh wujudnya pelbagai fahaman di dalam Islam itu sendiri seperti syiah, wahabi dan yang terkini pluralisme. Siapakah dalang di sebalik wujudnya fahaman-fahaman ini?

Pembunuhan berlaku dalam kalangan umat Islam sejak zaman berzaman demi untuk menegakkan fahaman masing-masing dan membuatkan kita lupa bahawa Israel sedang menjajah dan membunuh rakyat Palestin namun kita tidak berkemampuan untuk melakukan apa-apa.

Lihat sahaja di Mesir dan Iraq. Apa yang terjadi di negara itu disebabkan mereka terpengaruh kononnya untuk memartabatkan negara demokrasi. Peperangan masih berlaku, kemakmuran dan kekayaan negara mereka dibolot oleh orang lain sementara rakyat terus berbalah sesama sendiri.

Di Asia Tenggara, hanya di Malaysia dan Brunei sahaja umat Islam boleh beribadat tanpa sebarang halangan.

Kerajaan Malaysia memperuntukkan jumlah wang yang besar untuk meningkatkan syiar Islam dalam kalangan rakyat. Pembangunan infrastruktur seperti pembinaan sekolah agama, masjid, universiti dilakukan demi memartabatkan Islam di negara ini.

Kerajaan juga menghantar anak-anak muda untuk belajar agama ke luar negara demi memastikan pembangunan dan ketamadunan Islam ini agar tidak terhenti dan terus dikembangkan.

Agensi-agensi seperti Tabung Haji, Pusat Zakat, Bank Islam dan pelbagai lagi kemudahan ditubuhkan agar rakyat mendapat manfaat.

Lihat sahaja Singapura, Thailand, Filipina dan Myanmar yang mana penduduk Islam tidak mempunyai kuasa. Adakah mereka mempunyai kemudahan seperti kita?

Penduduk Rohingya di Myanmar ditindas dengan kejam. Penyebaran Islam dikawal ketat di Singapura manakala di Indonesia, penyebaran agama Kristian begitu berleluasa.

Penduduk Islam di Thailand serta Filipina terpaksa mengangkat senjata semata-mata untuk menegakkan hak. Jadi, tidakkah kita penduduk Islam di Malaysia ini patut bersyukur?

Melayu mudah lupa tentang sejarah sejak zaman Melayu Melaka, penjajahan British, Belanda dan Jepun, ancaman komunis serta tragedi 13 Mei. Semuanya berpunca daripada orang Melayu yang bersifat tamakkan kuasa, maka dengan mudah berlakunya peristiwa-peristiwa tersebut dan jangan lupa siapa dalang di sebalik semua itu.

Kita jangan lupa bahawa pusat strategi Yahudi amat dekat dengan negara kita.

Pelbagai strategi dijalankan untuk melemahkan Islam untuk melihat umat Islam berpecah-belah.MOHAMAD AZLAN JAAFAR Taman Melati Utusan Malaysia Online Forum 28/02/2013
Tags: melayu, perpaduan
Subscribe

 • Zon Selesa

  Memberi pengucapan awam., menghadiri acara dan urusan rangkaian, menghadapi rakan sekerja. Ini adalah tugas yang tidak selesa, tetapi kadangkala…

 • Ketam Gelong

  Jika anda memasukkan seekor ketam dalam baldi, ia boleh berusaha mencengkau atau mengepit ke atas dan keluar, dan kembali ke alam luar. Tetapi…

 • Ketam Mereng

  Istilah mentaliti ketam merujuk kepada tingkah laku ketam dalam baldi atau periuk yang cuba keluar mencari kebebasan. Ketam-ketam didalam baldi…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments