kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Baik, buruk dan hodohnya media sosial

Sejak berakhirnya Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13), kelihatan banyak perdebatan dan perbincangan mengenai peranan media sosial atau dikenali sebagai Web 2.0 seperti Facebook, Twitter, YouTube dan blog. Peranannya juga sangat efektif, khususnya kepada generasi baru yang dikenali sebagai Generasi X dan Y yang celik teknologi maklumat.

Mereka terdedah kepada penggunaan media sosial ini kerana ia bebas, murah, dan mudah untuk diakses khususnya di bandar dan pinggir bandar yang mempunyai infrastruktur yang baik untuk kemudahan internet yang membolehkan rakyat Malaysia mengakses pelbagai maklumat yang ada.

Teringat akan kata-kata Michel Foucault yang menyebut: ‘Ilmu itu kuasa, siapa menguasai ilmu dialah berkuasa’. Mengikuti kata-kata itu dalam era media sosial kini, saya ingin menyebut yang ‘maklumat itu kuasa, siapa yang menguasai maklumat dialah yang berkuasa’. Jadi ini menjelaskan impak besar yang dibawa oleh media baru ini.

Sarjana terkenal Jerman, Jurgen Habermas pernah menyatakan pada 1996 yang kekuatan internet mampu menumbangkan rejim autoritarian. Ini terbukti bahawa Revolusi Arab pada 2011 dikenali sebagai Revolusi Media Baru telah berjaya menumbangkan rejim autokratik di Tunisia dan Mesir.

Di Malaysia, perdebatan mengenai media sosial ini telah bermula pada awal dekad yang lepas, namun kini menjadi semakin mendesak. Ada banyak insiden yang memerlukan pihak berkuasa mengambil tindakan yang tegas dan peranan rakyat ke atas penggunaan media sosial ini. Secara keseluruhannya, kita boleh melihat perspektif media sosial di Malaysia ini berdasarkan interpretasi faktor seperti; baik, buruk dan hodoh terhadap media baru.

Banyak kebaikan dibawa

Seperti yang kita tahu, banyak kebaikan dibawa oleh media sosial. Sistem pendidikan kita kini memerlukan media sosial yang sangat efektif untuk pembelajaran dan pengajaran. Malah kuliah di universiti juga boleh dipancarkan melalui ruangan YouTube.


Perbincangan ilmiah juga boleh dilakukan melalui ruangan Facebook antara pensyarah dan pelajar. Inilah kebaikan yang dibawa melalui kebebasan siber yang diamalkan melalui Rang Undang-Undang Multimedia Superkoridor dan Akta Komunikasi dan Multimedia yang menjamin kepada kebebasan berkenaan. Kebebasan ini juga diambil kesempatan oleh pembangkang untuk berinteraksi dengan pengundi. Jadi pihak luar khususnya Barat tidak boleh menuduh negara Malaysia tidak mengamalkan kebebasan media kerana media sosial adalah bebas diamalkan.

Namun begitu, ada juga keburukan media sosial ini. Kita tahu sebelum PRU-13 lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menyatakan bahawa PRU-13 adalah pilihan raya media sosial. Ini kerana media sosial menjadi medan pertembungan antara Barisan Nasional (BN) dan pakatan pembangkang untuk menguasai persepsi pengundi.

Setelah berakhirnya PRU-13, Menteri Dalam Negeri, Datuk Dr Ahmad Zahid Hamidi menjelaskan yang 85 peratus pengendali media sosial adalah daripada pembangkang. Malah, Najib juga mengakui bahawa kegagalan BN mengendali persepsi dalam media sosial menjejaskan sokongan rakyat kepada BN di dalam PRU-13. Kebebasan siber yang diamalkan di Malaysia dilihat tidak diambil kesempatan oleh pengendali BN atau tentera siber yang dibentuk sebelum PRU-13 lagi untuk menangani persepsi berkenaan.

Rangka strategi lebih sistematik

Persoalannya, kenapa selepas PRU-12, tanda-tanda media sosial dimanipulasi pembangkang telah jelas kelihatan dan selepas banyak persiapan dilakukan untuk menghadapinya, ternyata BN masih lagi gagal menangani persepsi itu dalam media baru? Untuk menghadapi keadaan ini, kerajaan BN perlu merangka strategi yang lebih sistematik dan efektif di samping mempersiapkan jentera yang mantap untuk menghadapi pertembungan persepsi di media sosial. Keperluan ini amat mendesak dan BN ada lima tahun lagi untuk mempersiapkannya sebelum menghadapi PRU-14.

Yang jelas, media sosial juga mempunyai imej hodohnya. Apabila kebebasan siber diamalkan, pelbagai maklumat yang tidak baik dan subversif beredar dalam ruang media sosial seperti maklumat lucah, perkauman, penghinaan agama, dan ancaman keselamatan. Ini memerlukan pihak kerajaan dan berkuasa seperti Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, polis dan Cyber Security bertindak untuk menghadapi ancaman berkenaan.

Terbaru, tersebarnya kenyataan menghina negara atau simbol negara terutama ke atas Yang di-Pertuan Agong dalam Facebook. Kejadian sebegini seharusnya tidak berlaku di dalam negara yang menuju kemajuan seperti Malaysia. Perlembagaan negara dan simbol negara yang jelas dinyatakan dalam Rukun Negara haruslah dihormati. Tiada negara yang mahukan simbol negaranya untuk terus dihina. Kewujudan tentera siber ‘Red Bean Army’ yang dikatakan cuba menggugat sistem politik dan institusi negara haruslah ditangani secara tuntas oleh pihak kerajaan.

Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani ialah Dekan Pusat Pengajian Antarabangsa, UUM. Berita Harian Online Rencana 07/06/2013
Tags: ict, sosial
Subscribe

 • Online education must continue

  Learning sessions and approaches through educational television will be taken to provide students without access to the internet but access to…

 • There are more things than PPSMI 2.0

  The PPSMI issue is back in the news. The BM Linguistic group is again against the proposal. It is seen as a one-man show by an obsessed man and…

 • What students need to know

  Unwrapping standard is a simple strategy for teachers to identify the skills and content knowledge needed in a lesson to ensure students are…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments