kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Sedarlah Cina

DI sebalik sentimen perkauman tebal majoriti kaum Cina hasil daripada mainan politik parti paling rasis iaitu DAP, ada segelintir suara daripada kalangan Cina yang rasional dan bersikap terbuka.

Antara yang menarik perhatian Awang ialah ucapan Felo Penyelidik Utama Institut Alam dan Tamadun Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia UKM, Prof. Dr. Teo Kok Seong pada Program Bicara Eksekutif Budaya 2013 di Kuantan, Khamis lepas.

Beliau secara terbuka mengingatkan kaum Cina terutama Persekutuan Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) supaya sedar tidak ada negara lain di dunia yang membenarkan kaum itu terus hidup sebagai ‘Cina’ kecuali Malaysia.

Peringatan beliau sangat tepat pada masanya. Mungkin pedih bagi kebanyakan orang Cina tetapi itulah realiti yang harus diakui. Meminjam kata-kata pemikir strategik Sun Tzu, kekuatan bukan bertunjang kepada emosi tetapi kepada kebijaksanaan terutama menyesuaikan diri mengikut cabaran.

Dalam konteks politik Malaysia, Awang ingin mencelah bahawa Cina yang emosi dan rakus akan merugikan kaumnya sendiri yang sudahpun menguasai ekonomi.

Ada beberapa lagi hujah menarik daripada Kok Seong. Antaranya beliau menasihatkan Dong Zong supaya berhenti membuat tuntutan melampau sebaliknya berpegang kepada resam ‘di mana bumi di pijak di situ langit di junjung.’ Katanya lagi, realiti masyarakat Malaysia yang berbilang kaum dengan orang Melayu merupakan teras atau kuasa dominan politik, harus diakui oleh semua pihak termasuk kaum Cina.

Beliau turut mengulas kritikan Dong Zong terhadap pelantikan menteri yang tidak fasih berbahasa Mandarin, yang dianggapnya bukan isu besar.

‘‘Perkara ini melampau sedangkan orang Cina yang tidak fasih Bahasa Melayu langsung tidak diungkit. Orang Cina pun tidak pernah baiki keadaan ini. Ini sesuatu yang tidak baik, saya kira sudah waktunya perkara ini dibincangkan betul-betul, apa matlamat orang Cina hidup di Malaysia.

‘‘Kalau pergi Indonesia, kena tukar nama dan sekolah Cina tidak ada. Thailand pun sama. Di Malaysia kita boleh jadi orang Cina , pergi sekolah Cina dan merayakan apa -apa sahaja perayaan," katanya.

Awang tidak perlu ulas panjang, mesej Kok Seong cukup kuat.BISIK-BISIK AWANG SELAMAT Utusan Malaysia Online Rencana 09/06/2013
Tags: cina, dong zong
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Tidak ada cara yang betul untuk melakukan perkara yang salah

  Idea yang salah dan betul dalam perspektif setiap orang hari ini sangat berbeza antara satu sama lain. Begitu juga dengan isu ‘Timah’ ,…

 • Anda kebencian

  Kebencian telah menjadi perkataan dan tindakan kegemaran dibawa secara politik dulu. kini dan mungkin selamanya. Yang menarik perhatian adalah…

 • Bersihkan

  ‘Anda mesti membersihkan rumah anda terlebih dahulu sebelum anda memberitahu orang lain bahawa mereka tidak melakukannya dengan betul’ - Dan Webster…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments