kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Korporat galak amalan sikap anarkis

PENGARAH Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan CIMB, Datuk Seri Nazir Razak telah memuji Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia X Azran Osman Rani kerana pandangannya yang terus terang terhadap Utusan Malaysia dan Perkasa.

Katanya, sikap terus terang inilah yang menjadikan dia pemimpin besar dengan keupayaannya menunaikan tanggungjawabnya sebagai CEO AirAsia.

Menurut sebuah akhbar, Nazir ketika melancarkan prospektus AirAsia X kelmarin berkata, "sesetengah orang mungkin memikirkan Azran melampau dalam kata-katanya tetapi apakah yang dapat kita harapkan apabila kita mempunyai seorang pengerusi seperti Rafidah Aziz".

Saya tidak tahu dalam soal apakah yang dimaksudkan oleh Nazir sebagai sikap terus terang Azran. Adakah tanggapannya Utusan sebagai akhbar rasis kerana menyiarkan berita 'Apa Lagi Orang Cina Mahu' atau ugutannya untuk menarik iklan AirAsia daripada Utusan Malaysia.

Bagi saya, tanggapan Utusan sebagai rasis adalah subjektif. Ia bergantung kepada aliran pemikiran atau kecenderungan seseorang dan juga latar belakang pendidikannya, dan itu adalah hak masing-masing.

Tetapi yang saya rasa tidak wajar ialah sikap tidak toleransi Azran yang kerana tidak bersetuju dengan pendirian Utusan telah mengugut untuk menarik balik iklan AirAsia daripada Utusan kerana pendirian Utusan bertentangan dengan pemikirannya.

Sentimen dan prajudis telah mempengaruhi tindakannya.

Apakah ini sikap seorang yang terpelajar yang percaya pada kebebasan dan demokrasi, keterbukaan dan globalisasi? Apakah ini bukan merupakan penyalahgunaan kuasa atau tindakan yang tidak rasional?

Pada pandangan saya, oleh kerana Nazir menganggap Azran sebagai seorang pemimpin besar kerana tindakannya itu, maka bererti beliau merestukan amalan sikap anarkis CEO atau Ketua-ketua Pegawai Eksekutif dalam badan-badan korporat atau syarikat besar.

Dalam perkembangan kapitalisme Barat, korporat gergasi dan syarikat-syarikat perniagaan besar semakin berkuasa, malah melebihi kuasa kerajaan dan mengancam kebebasan media atau memperalatkan media dengan kuasa wang mereka.

Inilah kuasa yang tidak kelihatan kepada orang ramai, sebaliknya rakyat hanya nampak kuasa kerajaan yang menekan kebebasan media khususnya akhbar.

Berhubung dengan perkara ini, saya suka memetik sedikit daripada tulisan seorang penulis terkenal British, Anthony Sampson dalam bukunya The Essential Anatomy Of Britian-Democracy in Crisis.

Kata Sampson; "The link between newspapers and big business had a longer- term effect: for journalist have constrained from reporting or criticising the excesses of financial boom, by pressures from owners, advertisers and public relations men, who helped set the agenda of the business pages. Enterpreneurial owners naturally dislike the critical and investigative function of reporters".

Pandangan Sampson ini menepati pandangan bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad dalam suatu jamuan makan malam Kesatuan Wartawan Kebangsaan Malaysia (NUJ) pada tahun 1990 yang mana beliau berkata, bukan sahaja kerajaan yang memberi kesan kepada kebebasan akhbar tetapi juga kepentingan perniagaan, pemilik, pengarah-pengarah dan juga kepentingan populariti.

Utusan sendiri tahu banyak hal yang negatif mengenai AirAsia telah disembunyikan bersama-sama dengan akhbar-akhbar lain demi kepentingan iklan atau wang daripadanya, tetapi nampaknya ini sahaja tidak cukup kepada Azran.

Beliau merasakan bahawa untuk Utusan mendapat iklan daripada AirAsia maka perlulah Utusan mengikuti kecenderungan sosial dan politiknya. Maka tekanan kewangan perlu dikenakan ke atas Utusan.

Tentulah semangat Azran bertambah tinggi dengan sokongan Nazir, adik kepada Perdana Menteri Malaysia yang tidak memahami krisis keyakinan yang sedang dihadapi oleh Datuk Seri Najib Tun Razak dan juga UMNO.

Nazir tidak memahami bahawa tanpa sokongan daripada Utusan Malaysia memerangi anasir-anasir yang menghakiskan keyakinan kepada kerajaan, maka tidak mungkin UMNO akan dapat mengekalkan sokongan orang Melayu kepadanya yang menambahkan kerusi UMNO di Parlimen, menawan kembali negeri Kedah dan Perak dan menambah kerusi di Kelantan.

Barangkali Nazir memikikan tanpa Utusan Malaysia menyerang balas terhadap sikap melampau orang Cina, maka Barisan Nasional akan mendapat sokongan orang Cina.

Sebenarnya Nazir menambah masalah yang dihadapi oleh Najib dan UMNO.TAN SRI ZAINUDIN MAIDIN ialah Karyawan Tamu Institut Pemikiran Tun Dr. Mahathir, Universiti Utara Malaysia. Utusan Malaysia Online Rencana 12/06/2013
Tags: anarkis
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments