kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bakal guru masih menanti tawaran penempatan tugas

SAYA terpanggil untuk memberikan reaksi terhadap laporan muka depan akhbar Utusan Malaysia Rabu 5 Jun, 2013 yang mendedahkan bahawa siswazah Melayu didiskriminasi.

Umum memang amat maklum terhadap fenomena tersebut di mana syarikat yang dimiliki oleh kaum Cina dan pihak asing lebih mengutamakan siswazah kaum Cina untuk bekerja dengan mereka.

Saya juga amat bersyukur kerana pihak kerajaan memandang serius akan hal tersebut. Harapan seluruh rakyat Malaysia khususnya orang Melayu agar perkara tersebut dapat ditangani dengan penuh hemah dan kebijaksanaan yang tinggi di bawah kepimpinan kerajaan Datuk Seri Mohd. Najib Tun Abdul Razak.

Namun pihak kerajaan, khasnya Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) wajar mengambil iktibar terhadap nasib yang dialami oleh siswazah Melayu mutakhir ini. Sememangnya siswazah Melayu berdepan dengan cabaran untuk mendapatkan pekerjaan. Malah siswazah pendidikan keluaran Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) sendiri pun mengalami nasib yang sama.

Realitinya, siswazah Melayu pemegang Ijazah Sarjana Muda Perguruan untuk sekolah kebangsaan (SK) juga telah 'didiskriminasikan' kerana sehingga kini belum lagi mendapat tawaran penempatan di mana-mana sekolah.

Rakan-rakan mereka yang seangkatan dalam kalangan siswazah Ijazah Sarjana Muda Perguruan untuk sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC) dan sekolah jenis kebangsaan Tamil (SJKT) telah bertugas di sekolah-sekolah berkenaan seawal Januari lalu. Mengapakah perkara sebegini berlaku?

Lebih malang lagi, para siswazah cemerlang yang telah ditemu duga pun masih menganggur. Apakah maknanya Guru Interim yang diwar-warkan dahulu?

Lebih malang lagi, kumpulan siswazah tersebut seperti telah digantung tidak bertali. Pihak SPA telah mengeluarkan surat pelantikan jawatan kepada mereka sebaik selesai ditemu duga pada April 2013 tetapi anehnya dalam surat tersebut tidak dinyatakan sekolah tempat bertugas dan tarikh melapor diri.

Ini bermakna siswazah tersebut masih menjadi penganggur terhormat dan dalam keadaan serba salah mengenai nasib masa depan masing-masing.

Sehubungan itu, saya merayu kerajaan memberi perhatian dan mengambil tindakan segera bagi menyelesaikan permasalahan yang membelenggu siswazah tersebut.Warga Pendidik Tanjung Malim, Perak. Utusan Malaysia Online Forum 19/06/2013
Tags: guru, penempatan, posting, teachers
Subscribe

 • AK6069 to AK 5123 .. the end

  Dec 30, 2010, a journey had to come to an end. Starting 330am, Dec 26 it's now time for us to be back home. My wife packed all the things needed and…

 • AK6069 Tumuhud Nunuk Ragang Dogo 2

  Dec 29, 2010. Woke up 630am, after Subuh prayers, still feeling the pain, dozed again as I cannot do anything; finally 9.30am I called on Fred and…

 • AK6069 Tumuhud Nunuk Ragang Dogo 1

  Dec 28, 2010. Morning had to be ready for AK6069, the children still in bed. Went down to buy nasi kuning and nasi berlemak and hot drinks for mak…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments