kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Pasar Selayang tumpuan rakyat Myanmar, India berniaga

UTUSAN Malaysia melalui ruangan Utusan Kota melaporkan keadaan pasar Selayang seolah-olah penempatan Myanmar. Namun bukan sahaja Myanmar, terdapat juga rakyat India dari India.

Bagi rakyat Myanmar, majoriti adalah beragama Islam. Mengikut laporan, mereka dinafikan hak di tanah air mereka. Akibat ditindas dan diseksa mereka melarikan diri dari negara itu.

Ke mana mereka nak pergi? Yang dekat ialah Malaysia. Orang Melayu Malaysia pula terlalu bertimbang rasa dan sentiasa bersedia menghulur tangan memberi bantuan dan peluang. Itulah Melayu dulu kini dan selama-lamanya. Apa yang penting ialah keamanan.

Bercakap fasal pelarian Myanmar, mengikut laporan, mereka diberi kad Pelarian Perlindungan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNCHR).

Apa kesudahan mereka ini? Jawapan tepat, menetaplah mereka di Malaysia dengan beranak pinak malah menjadi taukeh di Pasar Selayang dengan bantuan peniaga Cina.

Cara kehidupan di negara mereka dibawa ke Pasar Borong.

Bersempit-sempit berkongsi tempat tidur, tidak menjadi hal. Perkara ini lebih selesa dari negara mereka.

Yang paling menjijikkan ialah bersepahnya ludahan air sirih di sekitar pasar dan tempat kediaman mereka. Tak kira lelaki atau wanita, tua atau muda, kanak-kanak mahu pun dewasa, makan sirih seperti orang Malaysia hisap rokok.

Bezanya walaupun puntung rokok disepahkan, tetapi taklah sekotor air ludah merah.

Seperkara lagi, adakah benar sebenarnya mereka ini pelarian?

Jika ditinjau dari segi keaadan negara, hanya orang Islam sahaja yang sepatutnya lari menyelamatkan diri dianggap pelarian.

Tetapi mungkin terdapat juga yang bukan beragama Islam mengambil kesempatan memandangkan peluang mencari mata pencarian begitu mudah di Malaysia.

Nak tahu samada Islam atau bukan senang sahaja. Badan mereka penuh tatu. Minta mereka sebut perkataan nama Allahpun tak tahu. Apalagi suruh mereka baca kalimah Bismillah. Apakah mereka ini juga pelarian?

Kalau kita ke "penempatan" mereka di Pasar Borong, berbagai rupa bentuk yang kita akan temui. Bersubang, berantai berseluar pendek bagi lelaki bertebaran. Maka tidak di ketahui apa agama mereka ini.

DBKL dan MPS mesti berganding bahu menjalankan operasi memantau penjaja haram di Pasar Selayang.

Ini disebabkan kawasan DBKL dan MPS berjiran. Sesuatu yang menyakitkan mata, apabila MPS beroperasi, penjaja Myanmar lari ke sebelah dan terus bentang barang jualan. Apabila DBKL buat operasi, penjaja lari ke kawasan MPS. Kenapa, tak bolehkah DBKL dan MPS berpakat buat operasi bersama?

Akhirnya, pihak berkuasa khasnya PDRM (Bukit Aman), Imigresen, selalulah turun ke kawasan Pasar Borong. Pastikan tidak ada kebocoran maklumat sebelum operasi. Dengan ini saya rasa kebersihan dari segala sudut dapat dipelihara.TETAMU HARI-HARI, Pasar Borong Selayang Utusan Malaysia Online Forum 20/06/2013
Tags: myanmar, pasar borong
Subscribe

 • Iktibar dari kudeta

  Tentera Myanmar telah melakukan kudeta setelah menahan pemimpin de-facto negara Aung San Suu Kyi. Apa itu rampasan kuasa ( coup)? Apa yang berlaku…

 • Iktibar Coup d’etat di Mynmar

  Tentera Myanmar telah melakukan kudeta setelah menahan pemimpin de-facto negara Aung San Suu Kyi. Apakah rampasan kuasa ( coup)? Apa…

 • Tangisan di bumi Rohingya

  Semasa pemerintahan Junta, Jeneral Thein sien secara terang-terangan menyatakakan pendiriannya tidak menerima Rohingya sebagai penduduk sah…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments