kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kalau boleh jangan bela hantu raya

Dah lama Kunta Kinte tak dengar orang guna perkataan tambi. Selasa lepas, masa makan di sebuah kedai India, Kunta Kinte dengar seorang pelayan teriak tambi kepada seorang pelayan lain.

Betullah, bila Kunta Kinte toleh, Kunta Kinte dapati yang teriak tambi itu lebih tua daripada tambi yang dikeloinya. Tambi, dalam bahasa Tamil, ertinya adik.

Dulu kita memang guna panggilan tu. Bila kita pergi kedai India atau di kalangan orang yang cakap Tamil, kita panggil orang yang lebih muda daripada kita tambi. Kalau orang itu kecil atau muda, kita panggil chinna tambi yang ertinya adik kecil.

Kunta Kinte bagi tahu salah seorang blogger Melayu yang belajar di England dan tulis dalam bahasa Inggeris bahawa persamaan kepada Dracula atau ‘vampire’ dalam budaya rakyat Malaysia adalah hantu raya. Yang berbeza hanya pemakanan. Dracula minum darah, hantu raya makan telur.

Tapi hari ini tak berapa berani sebab ada orang yang anggap menghina atau rendahkan martabat orang India. Paria langsunglah tak boleh, sedangkan paria dalam bahasa Tamil ertinya pemalu gendang. Cuma dalam kasta Hindu di Selatan India, ‘paraiyan’ atau pemalu gendang adalah orang kasta rendah.

Tak faham asal usul

Inilah masalah bila kita tak belajar dan tak faham asal usul sesuatu perkara. Benda yang betul dan sopan pun ada yang kata menghina dan tak sopan. Dulu, bukan tambi saja kita guna, banyak lagi istilah harian Tamil dan Cina kita pakai. Tak ada siapa pun sensitif.

Tapi itu bahasa asing. Bahasa peribumi pun banyak yang dah tak berapa tahu. Walaupun bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan, bahasa rasmi dan bahasa persekolahan, makin banyak warganegara yang kurang fasih atau tak faham langsung bahasa Melayu.

Baru-baru ini, banyak blogger guna ungkapan Inggeris to appoint Dracula to take care of blood bank yang kalau Kunta Kinte terjemah terus ke bahasa Melayu bunyinya lebih kurang “lantik Dracula jaga bank darah”.

Dalam budaya rakyat Eropah, Dracula adalah seorang pembesar dulu kala di wilayah Transylvania, Romania, yang bertukar jadi ‘vampire’ waktu malam dan tidur dalam keranda waktu siang. Dia tak boleh kena cahaya matahari. Kalau kena, hancur berkecai.

Pusat Rujukan Persuratan Melayu Dewan Bahasa dan Pustaka terjemahkan ‘vampire’ sebagai puntianak. Macam puntianak dalam budaya rakyat kita, Dracula hidup dengan menghisap darah manusia.

Jadi, kalau ikut budaya rakyat kita, ungkapan yang boleh ganti Dracula jaga bank darah adalah hantu raya jaga reban ayam. Silap-silap habis telur dibahamnya.

Ikut cerita dulu-dulu, orang yang bela hantu raya kena beri hantu rayanya telur. Kalau tak bagi atau bagi tapi tak cukup, hantu raya akan mengamuk, mengacau orang kampung dan merasuk orang yang lemah semangat. Silap-silap tuannya sendiri pun digasak.

Tapi hari ini, dalam zaman makanan sampah dan restoran KFC serta McDonald ada di mana-mana, Kunta Kinte rasa kalau ada orang yang cari hantu raya untuk dibela, dia bukan saja kena bagi makan telur saja. Silap-silap hantu raya minta ayam KFC dan Chicken McNugget bila ada tugas berat. Maklumlah kalau manusia pun banyak yang tamak dan haloba, hantu raya pun boleh jadi terikut-ikut.

Oleh itu, Kunta Kinte kata, sebelum sesiapa bercadang nak bela hantu raya untuk tujuan sihir dan puja, fikir dalam-dalam, muhasabah diri, lapangkan dada dan ingatlah sihir dan sekutukan Allah dosa besar.

Tapi kalau nak bela juga dan sanggup hadapi balasan Tuhan, Kunta Kinte kata, jangan bagi hantu raya jaga telur apatah lagi jaga reban ayam. Bukan apa, takut bukan telur saja ia makan, ayam pun ia baham juga. Kalau hantu raya itu jenis korporat, reban ayam pun ia jual kepada peniaga besi buruk.

Satu lagi, kepada yang bela hantu raya, jangan sembunyi-sembunyi. Kena bagi tahu orang yang mereka percayai bahawa mereka bela hantu raya pasal tak ada hantu raya yang lebih berbahaya daripada hantu yang kematian tuan.

Berdosa besar

Jadi eloklah awal-awal lagi wasiatkan hantu raya tuan-tuan dan puan-puan itu kepada orang yang tuan-tuan dan puan-puan percayai. Itu pun kalau ada yang mahu warisi hantu raya. Kalau nak buat wasiat cara Islam pun boleh pasal sekarang sudah ada syarikat macam itu yang ditauliahkan oleh kerajaan.

Cuma Kunta Kinte tak tahu sama ada undang-undang benarkan hantu raya diwasiatkan. Duit, rumah, tanah bendang dan saham boleh.

Tapi kalau boleh atau ada jalan lain untuk jadi kuat dan berkuasa, Kunta Kinte nasihat sekali lagi, janganlah bela hantu raya atau apa-apa pun jenis hantu. Berdosa dan bawa bala. Yang bela pelesit, nak bertentang mata dengan orang pun tak boleh. Kan susah? Wallahualam.

Kunta Kinte Original Berita Harian Online Rencana 29/06/2013
Tags: dosa
Subscribe

 • Mat Kelubi pahlawan yang dilupakan

  MENGKAJI sejarah perjuangan gerakan menentang campur tangan Inggeris dalam pemerintahan negeri Pahang pada hujung abad ke-19, ia tidak lengkap jika…

 • Mengenang tokoh pendidikan berjasa

  BUKU ditulis oleh bekas Yang Dipertua Majlis Pengetua Sekolah Malaysia (MPSM), Khailani A. Jalil, adalah mengenai latar belakang 15 Ketua Pengarah…

 • Zaaba pencetus kebangkitan Melayu

  ZAABA atau nama asalnya Zainal Abidin Ahmad, seorang tokoh ilmuwan yang sangat dikenali rakyat dan mendapat sanjungan sebagai seorang pendeta.…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments