kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Hakim, Politik, Parlimen dan Rumah

Rumah oh rumah

KUALA Lumpur, Petaling Jaya, Damansara dan banyak lagi pusat bandar moden, milik siapa?

Awang bertanyakan hal ini kerana rumah-rumah mewah termasuk kondominium makin melambak bagai tidak terkawal.

Lama-kelamaan tiada lagi golongan berpendapatan rendah dan sederhana, yang rata-ratanya Melayu, akan menetap di kota metropolitan.

Akhirnya orang Melayu tercampak dengan sendirinya ke pinggir-pinggir bandar. Salah siapa?

Apa yang didedahkan oleh Ahli Parlimen Titiwangsa, Johari Abd. Ghani di Dewan Rakyat minggu lalu wajar dijadikan renungan.

Menurut beliau, terdapat 7,000 unit rumah berharga hampir RM1 juta dibina di kawasan Parlimennya sejak tiga tahun lalu.

Ramai warga kota terutama Melayu tidak mampu memiliki rumah seperti itu kerana harga yang terlalu tinggi. Setakat mampu mendongak tengok dan geleng kepala.

Sebenarnya bukan di Titiwangsa sahaja, banyak lagi kawasan yang landskap telah berubah dengan dipenuhi kondominium mewah.

Antaranya di Danau Kota dan Setapak sehingga menjangkaui tahap kepadatan penduduk.

Maka Awang setuju dengan saranan Johari agar kerajaan campur tangan dalam soal penentuan harga rumah di Kuala Lumpur.

Tetapi itu sahaja tidak memadai. Kerajaan perlu bertegas memastikan perimbangan antara rumah mewah, sederhana dan mampu milik.

Kalau perlu dibekukan projek rumah mewah di kawasan tertentu, bekukanlah. Janganlah serahkan kepada pemaju dan pasaran hartanah yang mencorakkan segala-galanya.

Walaupun isu perumahan bandar ini agak mencabar, ia boleh ditangani dengan lebih berkesan, asalkan ada kemahuan yang tinggi.

Awang tidak akan bosan bangkitkan isu ini makatolonglah beri perhatian.

Memuaskan...

AWANG ucapkan tahniah kepada Ahli-Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) kerana menunjukkan prestasi yang memuaskan pada minggu pertama persidangan Dewan Rakyat.

Ini termasuk mematahkan isu undi popular yang dimainkan oleh pemimpin DAP dan PKR. Hakikatnya parti-parti pembangkang tidak bertanding atas lambang dan logo masing-masing.

Jika mahu diambil kira populariti, UMNO menang 88 kerusi (daripada 120 kerusi yang dipertandingkan), iaitu kurang satu kerusi daripada jumlah kerusi yang dimenangi pakatan pembangkang.

Memetik Ahli Parlimen Kepala Batas, Reezal Merican, PKR menjadi parti paling tidak popular dan ditolak rakyat. Parti itu hanya memenangi 30 daripada 99 kerusi yang dipertandingkan.

Awang perhatikan, isu undi popular yang dijaja oleh pemimpin pembangkang terutama PKR akhirnya makan tuan.

Turut menarik perhatian ialah pelantikan Shahrir Abdul Samad sebagai Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BN-BBC).

Dalam ruangan ini, bulan lalu Awang pernah cadangkan nama beliau mengemudi BNBBC atas ketokohan, pengalaman dan kewibawaan.

Kepada Shahrir, tahniah. Kepada barisan Ahli Parlimen BN, rakyat akan menilai anda semua danmasih terlalu awal untuk berpuas hati.

Ini baru permulaan.

Kisah hakim

ANTARA isu yang menarik perhatian minggu ini ialah persaraan Hakim Mahkamah Tinggi, V.T. Singham, 65.

Persaraannya yang diumumkan agak mengejutmengundang tanda tanya.

Lebih-lebih lagi selepas dua hari beliau menyabitkan Ketua Polis Negara, Khalid Abu Bakar (semasa menjadi Ketua Polis Selangor) atas kematian penjenayah, A. Kugan ketika dalam lokap.

Dalam keputusannya, Singham menghadiahkan RM801,700 dan ganti rugi teladan kepada keluarga Kugan.

Persaraan Singham turut menarik minat beberapa pengendali blog. Ada yang mendakwakononnya beliau pro pembangkang berdasarkan beberapa penghakimannya yang dilihat memihak.

Sama ada ia benar atau tidak, Awang tidak berani ulas apatah lagi melibatkan hakim dan keputusan mahkamah. Nanti boleh dijatuhi hukuman menghina mahkamah.

Hanya Singham yang layak menjawab persoalan tersebut dan beliau wajar diberi peluang untuk membela diri.

Di Barat dan banyak negara Asia, membahaskan kes-kes mahkamah termasuk keputusan hakim secara terbuka, adalah perkara biasa di bawah amalan demokrasi.

Lagipun hakim di serata dunia, bukanlah maksum selain terdedah kepada kekhilafan dan adakalanya salah laku.

Lalu seorang teman tertarik untuk menjalankan kajian tentang penghakiman Singham dalam beberapa kes yang menjadi perhatian umum.

Begitu juga, untuk lebih memahami siapa sebenarnya beliau, yang Awang teruja ingin tahu.

Kaduk naik junjung

AWANG simpati dengan Ketua Menteri Melaka, Idris Haron yang menjadi mangsa salah lapor akhbar Cina berhubung isu Jonker Walk.

Membuka laluan kepada kenderaan di Jonker Walk dan menutup pasar perniagaan di situ yang dikatakan menjadi tarikan pelancong asing, adalah dua perkara yang berbeza.

Tetapi itulah yang berlaku di peringkat awal.

Kenyataan Idris bahawa Jonker Walk akan dibuka kepada kenderaan bertujuan menangani masalah kesesakan lalu lintas, ditafsirkan sebagai menutup sama sekali Jonker Walk.

Akibatnya, Idris diserang oleh media dan NGO Cina. Selepas penjelasan demi penjelasan, beliauterus diserang.

Langkah kerajaan negeri untuk membuka laluan kepada lalu lintas di Jonker Walk (yang ditutup pada lewat petang dan malam pada hujung minggu), turut dibantah habis-habisan.

Awang yakin kerajaan negeri bersikap terbukauntuk membincangkan hal tersebut tetapi isu itu telah dipolitikkan secara keterlaluan oleh DAP.

Pemimpin DAP, Tony Pua dalam reaksinya mengeluarkan kenyataan provokatif. Beliau mencadangkan pasar Ramadan turut ditutup kerana didakwanya menyebabkan kesesakan lalu lintas.

Kenyataan itu ternyata menyinggung perasaan umat Islam lebih-lebih lagi menjelang Ramadan. Awang tidak terkejut. DAP memang parti paling rasis dan selalu mencabar kepentingan Islam.

Janganlah jadi kaduk naik junjung. Jika mahu diungkit banyak perkara yang boleh dibangkitkan.

Tony juga mungkin mengambil mudah kesabaran orang Islam, yang ada batasnya.

Nasihat Awang, jika beliau tidak suka dengan suasana dan kewujudan pasar Ramadan di negara ini, elok sahaja beliau berhijrah ke Taiwan atau Hong Kong.

Tentu lebih bahagia dan makmur hidup di sana daripada di tanah air ini.

Wajibkan mengundi

KESEDARAN politik sebahagian masyarakat Malaysia terutama orang Melayu masih rendah.

Pada PRU-13, kira-kira tiga juta rakyat Malaysia yang layak mengundi, tidak mendaftar sebagai pengundi.

Maka Awang lega apabila kerajaan menimbang untuk melaksanakan sistem pendaftaran undi secara automatik apabila warganegara mencecah usia 21 tahun.

Sudah sampai masanya sistem itu dilaksanakan. Di sebahagian negara, ia telah lama menjadi amalan dan diterima baik.

Awang percaya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan melihat ke hadapan untuk melakukan perubahan tersebut.

Bagaimana pula dengan proses membuang undi,apakah ia patut diwajibkan kepada seluruh rakyat Malaysia yang layak mengundi?

Awang tidak setuju. Menguatkuasakan undang-undang seperti itu akan menyebabkan rakyat tidak selesa.

Adalah memadai dengan melaksanakan sistempendaftaran automatik sebagai pengundi. Itu pun akan banyak membantu memberikan persekitaran dan ‘dorongan’ kepada rakyat untuk keluar mengundi.

Kesannya, Awang percaya, pasti ketara.BISIK - BISIK   AWANG   SELAMAT   Utusan    Malaysia    Online    Rencana   30/06/2013

Tags: hakim, parlimen, politik, rumah
Subscribe

 • Pesta Hantu Lapar

  Pesta Hantu Lapar, atau Pesta Yulan, jatuh pada hari ke-15 bulan lunar ketujuh, juga dikenali sebagai “bulan Hantu”. Tahun ini, perayaan…

 • Tangan Kiri II

  13 Ogos menandakan hari istimewa untuk semua orang kidal kerana ia adalah hari yang diperhatikan untuk meningkatkan kesedaran tentang perjuangan yang…

 • Tangan Kiri I

  Hari Kidal Antarabangsa ( International Left-Handers Day 2022 ) disambut pada 13 Ogos. Hari ini disambut untuk meningkatkan kesedaran…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments