kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

KSSR lahir generasi intelektual, kreatif

Kuala Lumpur: Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) yang akan dilaksanakan di semua sekolah mulai 2016 selepas melalui semakan semula tahun lalu sejajar dengan aspirasi negara melahirkan generasi yang mempunyai daya pemikiran tinggi, kreatif dan inovatif.

Pelaksanaannya nanti turut menambah baik kurikulum KSSR yang diperkenalkan pada 2011 dan digunakan pada masa ini dengan memastikan murid dibekal kemahiran serta nilai yang sesuai dan mengikut keperluan semasa.

Timbalan Pengarah, Bahagian Pembangunan Kurikulum, Kementerian Pendidikan, Dr Azian T S Abdullah, berkata semakan semula KSSR pada tahun lalu itu dilakukan bagi membolehkan ia selari dengan kerangka Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025.

Katanya, ia mengandungi enam aspirasi atau tonggak murid yang akan dilaksana pada dua tahap. Bagi tahap satu, akan membabitkan pelajar di Tahun Satu hingga Tiga, manakala Tahun Empat hingga Enam pada tahap dua.

“Tahap satu akan bertumpu kepada penguasaan 4M (membaca, menulis, mengira dan menaakul) serta kemahiran asas teknologi komunikasi dan maklumat (ICT), perkembangan sosioemosi, kerohanian, fizikal, kognitif, sikap dan nilai.

“Sementara, bagi tahap dua pula akan memberi tumpuan kepada pengukuhan dan aplikasi 4M, kemahiran asas ICT, perkembangan sosioemosi, kerohanian, fizikal, sikap dan nilai,” katanya.

Aplikasi teknologi maklumat

Azian berkata, KSSR bukan saja menitikberatkan aspek kemahiran dan kreativiti, tetapi juga menggalakkan pelajar untuk mengaplikasi teknologi maklumat (IT) bagi mencari bahan akademik bersesuaian, disamping latihan keusahawanan.

KSSR akan mengubah konsep pembelajaran yang bersandarkan kepada peperiksaan kepada penilaian terhadap kemahiran, bakat serta kebolehan.

KSSR mengetengahkan kemahiran penyampaian pembelajaran yang lebih kompleks, seperti merangka rancangan pengajaran dan bahan untuk disesuaikan dengan keperluan murid pelbagai tahap dan prestasi, walaupun di dalam satu kelas yang sama.

Pemansuhan PMR

Pengenalan kurikulum baru itu juga selaras dengan pemansuhan Penilaian Menengah Rendah (PMR) mulai 2014 serta perubahan penilaian ke atas murid Tahun Enam yang tidak lagi dibuat berdasarkan keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) semata-mata.

Mulai 2016 juga gred pencapaian UPSR murid Tahun Enam tidak lagi ditentukan melalui peperiksaan awam saja tetapi digabung dengan pentaksiran sekolah dan pentaksiran pusat.

Tiga kurikulum iaitu pendidikan khas, kurikulum Orang Asli dan Penan serta Kadazan Dusun juga akan dilaksana di bawah KSSR khusus bagi komuniti itu.

“Tiga kurikulum itu lebih menjurus kepada usaha menarik minat pelajar untuk belajar dan mengikuti sesi persekolahan seperti biasa. Tumpuannya pula adalah di sekolah yang merekodkan band 6 dan 7,” katanya.

Pelaksanaan KSSR juga katanya mengandungi pengajaran dalam bahasa elektif termasuk Cina, Tamil, Iban, Kadazan Dusun, Semai dan bahasa Arab.

Mohd Nasaruddin Parzi Berita Harian Online Nasional 27/06/2013
Tags: kbsr, kssr, kurikulum, pentaksiran
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments