kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Belalang Jalan Riong: Seram disoal siasat...

Tiga tahun lalu saya dipanggil ke Kementerian Dalam Negeri (KDN), Putrajaya berhubung satu berita yang dianggap sensitif oleh pihak berkuasa keselamatan awam. Sebaik saja mendapat panggilan daripada KDN yang menyatakan saya dikehendaki hadir untuk disoal siasat berikutan satu berita dan gambar yang disiarkan di Berita Harian beberapa hari sebelum itu, saya tidak berasa apa-apa tekanan. Selepas mendapat maklumat daripada wartawan yang menulis berita itu dan pengarang berita yang menyemak berita itu, saya menganggap tidak ada perkara yang perlu dirisaukan.

Saya dipanggil kerana bagi pihak berkuasa mereka menganggap berita itu sebagai berisiko tinggi dan boleh mencetuskan perbalahan kaum. Pihak berkuasa juga mahu siapakah sumber pihak polis yang memberi maklumat kepada wartawan mengenai peristiwa membabitkan satu pergaduhan yang dikatakan berunsur perkauman. Pada mulanya saya yakin dapat memberi penjelasan kerana saya percaya sudah menjadi tanggungjawab pihak berkuasa untuk mendapatkan penjelasan daripada pihak berkenaan untuk membolehkan mereka membuat laporan.

Dalam hati terfikir juga, tentulah ada sebab munasabah pihak KDN mengadakan sesi soal-siasat itu. Mereka tentunya tidak ada masa untuk memanggil sesiapa juga sekadar untuk berbual kosong.

Saya dipanggil kerana walaupun saya bukan penulis berita itu, namun atas dasar jawatan Pengarang Kumpulan, saya bertanggungjawab terhadap semua berita disiarkan di dalam akhbar itu. Selain saya, seorang lagi pengarang menyunting berita yang disiarkan turut dipanggil secara berasingan, mungkin untuk mendapatkan gambaran lebih tepat mengenai bagaimana berita itu disiarkan.


Diasak soalan maut


Selepas semuanya sudah sedia, saya diminta menunggu di sebuah bilik khas. Tidak ada apa-apa dalam bilik itu melainkan kerusi dan meja, selain beberapa kemudahan pejabat.

Setelah 10 minit menunggu berseorangan, seorang pegawai KDN masuk dan kami bersalaman dan bertanya khabar. Beliau memulakan perbualan dengan bertanyakan keadaan jalan raya sewaktu datang ke Putrajaya, mungkin untuk mengendurkan ketegangan. Walaupun soalan itu agak biasa, tetapi raut muka dan suaranya menunjukkan beliau serius. Mungkin beliau mempunyai cara menyoal siasat sesiapa juga untuk mendapatkan maklumat.

Berikutnya, selama dua jam saya diaju dengan pelbagai soalan dan terpaksa menepis satu demi satu. Walaupun bersahaja dan tidak meninggikan suara, setiap soalan diajukan menampakkan ketegasannya. Ini menyebabkan saya berasa seram sejuk. Sambil bertanya soalan, sambil itu jugalah beliau memberitahu kesan berita itu kepada masyarakat dan negara.

Mengapa awak siarkan berita seperti itu? Mengapa awak tidak menyemaknya terlebih dulu? Saya menjawab, berita seperti itu adalah berita yang ingin diketahui oleh ramai pembaca. Sepantas kilat beliau menyampuk dengan tegas, “Siapa kata?” Saya jawab saya wartawan dan faham kehendak pembaca. “Awak tahu apa kesan berita seperti itu?” tanyanya lagi. Saya jawab saya tidak pasti walaupun pada saya berita itu hanyalah berita pergaduhan biasa.

Soalan berikutnya agak agresif bila beliau bertanya; “Awak kenal mangsa dan keluarga mereka?” Saya jawab tidak kenal tetapi dengan pantas juga beliau meneruskan soalan.

“Bagaimana kalau adik beradik dan keluarga atau mereka yang ada kena mengena dengan awak adalah mangsa pergaduhan? Adalah awak suka berita dan gambar seperti itu disiarkan?” Saya terdiam selepas terus diasak dengan soalan maut.

Setelah puas menepis pelbagai soalan, akhirnya beliau bertanya siapakah sumber polis yang disebut dalam berita itu. Saya mengatakan itu adalah rahsia. Saya tidak boleh memberi nama sumber itu kerana itu adalah prinsip dan etika kewartawanan. Beliau terus mendesak dengan memberi pelbagai sebab mengapa mereka perlukan nama sumber berita itu.

Saya juga memberi keyakinan kepadanya bahawa sekiranya beliau adalah orang yang memberitahu wartawan mengenai sesuatu peristiwa, akhbar kami juga tidak akan memberitahu kepada sesiapa juga maklumat berkaitan dirinya. Saya memberitahunya, apa yang dilakukan adalah sama seperti pihak berkuasa melindung pemberi maklumat. Jika pemberi maklumat menyampaikan sesuatu kepada pihak berkuasa keselamatan, mereka mengharapkan agar diri mereka dilindungi. Media juga terpaksa melindungi sumber kami.

Apabila media sosial disalah guna


Akhirnya, kami setuju bahawa soal sumber seperti dikehendakinya, tidak perlu dipanjangkan. Sehingga ke akhir perbualan, saya dapat rasakan beliau tidak puas hati dengan banyak daripada jawapan saya. Saya menceritakan peristiwa ini kerana kebelakangan ini ada beberapa kes orang awam dipanggil pihak berkuasa keselamatan atau pihak lain untuk disoal siasat atas tuduhan melakukan kesalahan yang boleh memburukkan suasana negara ini. Mereka dipanggil untuk memberi penjelasan kerana didakwa melakukan pelbagai kesalahan mengikut pelbagai undang-undang.

Dengan adanya media sosial hari ini, ramai memuatkan pelbagai berita dan objek yang melanggar akta tertentu seperti Akta Komunikasi dan Multimedia dan Akta Hasutan selain Kanun Keseksaan. Sukar dibayangkan soalan yang ditanya kepada mereka terbabit dalam tempoh yang panjang hingga berjam-jam, tambahan pula jika ia membabitkan soal perkauman dan agama. Mereka tidak boleh mengatakan mereka tidak tahu atau naif kerana setiap rakyat perlu menghormati sesama rakyat pelbagai kaum.

Sebagai orang yang pernah disoal-siasat, tidak dapat dibayangkan bentuk soalan yang dikemukakan kepada mereka khasnya jika membabitkan soal sensitiviti agama. Kemungkinan besar akan ditanya adakah mereka akan marah jika gambar yang menghina agama mereka dimuat turun di dalam media sosial dan menjadi tatapan jutaan manusia? Apakah mereka rela agama mereka dihina? Mereka juga mungkin ditanya mengapa mereka marahkan sangat kepada Islam? Bagaimana pula kalau orang Islam juga marah kepada penganut agama lain? Apa akan jadi?

PAS tidak perlu DAP, PKR

Rabu ini, pengundi di kawasan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut, Terengganu akan membuat perhitungan sama ada memilih Barisan Nasional (BN) untuk terus mewakili mereka memajukan kawasan mereka atau PAS. Ini bermakna, mereka perlu memilih sama ada Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman daripada UMNO yang mewakili BN atau Azlan @ Endut Yusoh daripada PAS. Belalang perhatikan walaupun PRK ini sangat penting kepada BN atau PAS tetapi umumnya kempen diadakan sejak hari penamaan calon pada 9 Julai lalu, mengikut semangat Ramadan. Walaupun ramai berkempen tetapi masing-masing mengawal diri.

Inilah semangat diharapkan. Ini menunjukkan bahawa antara pengikut UMNO atau PAS, masing-masing menghormati bulan yang mulia itu. Mereka sedar, jika mereka melakukan kempen melampau, pengundi sukar menerima mereka. Jadi, kedua-dua penyokong parti terpaksa tertib bagi menghadapi PRK ini. Belalang percaya keadaan yang boleh dikatakan tenang ini adalah disebabkan DAP dan PKR tidak terbabit secara langsung dalam kempen. Sebenarnya, PAS tidak perlukan kedua-dua parti. PAS tidak mahu kedua-dua parti itu ‘kacau daun’ di Kuala Besut. Itulah sebabnya tidak ketara pemimpin DAP dan PKR berkempen di situ.

Giliran Akta Hasutan dihapus

Sejak beberapa hari ini, heboh diperkatakan soal Akta Keharmonian Nasional akan diperkenalkan bagi menggantikan Akta Hasutan 1948. Ada yang kata Akta Hasutan perlu dikekal bagi memastikan sesiapa menghasut dan mencetuskan masalah hingga menggugat ketenteraman awam, dikenakan hukuman setimpal. Ada pula yang berbeza pendapat mengatakan bahawa Akta Hasutan tidak lagi sesuai dan perlu ditukar kepada akta lebih bertamadun selaras dengan arus pemodenan negara. Belalang lihat isu dan alasan dibangkitkan lebih kurang sama sewaktu perbincangan mengenai penghapusan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) lalu. Rakyat bimbang pihak melakukan kesalahan, terus bebas tanpa dikenakan hukuman.

Belalang percaya ISA dimansuhkan kerana ia dilabel sebagai akta yang zalim. Imej Malaysia cacat di mata dunia akibat ISA. Lagi pun, sebahagian besar mereka yang pernah ditahan mengikut akta itu bukannya mendapat penghinaan. Lihatlah ramai antara bekas tahan ISA kini dipilih sebagai wakil rakyat. Mereka menjadi popular kerana ditahan mengikut ISA. Belalang harap walaupun Akta Keharmonian Nasional akan mengambil alih, elemen teras dalam Akta Hasutan dipertahankan.

Mior Kamal Shahid Berita Harian Online Rencana 21/07/2013
Tags: akta, kdn, keselamatan, media, politik
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments