kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bisik Awang Selamat

MT UMNO dan Najib

SUDAH sah pemilihan Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO ditetapkan pada 5 Oktober. Beberapa pemimpin kanan UMNO termasuk Naib-Naib Presiden juga telah mengeluarkan kenyataan mahu mempertahankan jawatan. Perkembangan ini menandakan bermulanya demam pemilihan parti, yang seperti biasa, mengundang pelbagai desas-desus dan spekulasi.

Pemilihan MT kali ini lebih menarik perhatian atas beberapa faktor. Paling utama ialah pembaharuan yang diperkenalkan oleh Presiden UMNO, Mohd. Najib Tun Razak sebagai sebahagian daripada transformasi politik sejak menjadi Perdana Menteri.

Najib mengambil langkah berani dengan membuka jalan kepada pindaan Perlembagaan UMNO pada 2009 yang akan dilaksanakan pada pemilihan Oktober ini. Antara lain, menerusi format baharu, lebih 150,000 perwakilan bahagian mendapat kuasa memilih berbanding oleh hanya 2,510 perwakilan ke Perhimpunan Agung UMNO sebelum ini. Jumlah itu termasuk 51,000 perwakilan Wanita, Pemuda dan Puteri.

Awang melihat UMNO telah merintis sistem pemilihan lebih demokratik dan berakar umbikan ahli, jauh lebih ke hadapan berbanding parti politik lain terutama pembangkang seperti DAP.

Pindaan perlembagaan itu turut menyaksikan sistem kouta termasuk bagi jawatan tertinggi parti iaitu Presiden dan Timbalan Presiden dihapuskan dan diganti sistem pendaftaran. Sekali lagi Najib mengambil risiko mendedahkan dirinya untuk mudah dicabar tetapi beliau lebih melihat kepentingan dan masa depan parti mengatasi percaturan peribadi.

Selain jawatan Naib Presiden, jawatan Ketua Pemuda, Wanita dan Puteri dijangka menyaksikan pertandingan. Apatah lagi bagi jawatan Ahli Majlis Tertinggi (MT). Sudah menjadi tradisi, para perwakilan lebih suka melihat jawatan-jawatan itu dipertandingkan atas banyak sebab. Awang sendiri merasakan perlu banyak suntikan muka baharu dan pemimpin lebih muda dalam barisan MT bagi membawa kesegaran.

Bagaimana pula jawatan Presiden dan Timbalan Presiden? Awang tidak nampak mengapa perlu ada perubahan bagi kedua-dua jawatan tersebut. Najib dan timbalannya, Muhyiddin adalah gandingan terbaik yang telah teruji kemampuan mereka. Kedua-duanya telah melaksanakan tanggungjawab sebagai pemimpin dengan cemerlang. Sama ada suka atau tidak untuk diakui, itulah realitinya. Pencapaian UMNO dalam PRU-13 jauh lebih baik berbanding PRU-12 (2008), lalu menggagalkan kemaraan pakatan pembangkang untuk merampas kuasa kerajaan pusat. Awang sangat bersyukur kerana prestasi UMNO dengan sokongan orang Melayu dan NGO Melayu telah dapat menyelamatkan kuasa politik Melayu daripada diruntuhkan oleh gerakan pembangkang. Kerajaan BN yang diterajui UMNO menghadapi tekanan dan asakan yang hebat sebaik sahaja selesai PRU-12 sehinggalah pada PRU-13. Tidak pernah berlaku, gelombang tohmahan dan fitnah yang dahsyat oleh pembangkang sehingga sebahagian rakyat termakan hasutan. Begitu banyak demonstrasi haram yang mencetuskan ketegangan, bantuan ramai pakar asing kepada pembangkang terutama semasa kempen pilihan raya dan aliran wang luar yang melimpah untuk menjatuhkan kerajaan sedia ada. Ini termasuk melalui NGO dan pergerakan agama tertentu. Sekali lagi, belum pernah senario ini berlaku dalam sejarah pilihan raya Malaysia.

Dengan kata lain, BN dan UMNO telah berjaya menggagalkan campur tangan asing yang dicatur melalui pengkhianatan pemimpin pembangkang tertentu yang ghairah mahukan kuasa. Bukan itu sahaja. Keyakinan luar biasa majoriti orang Cina untuk menumbangkan BN dan UMNO melalui hasutan parti paling rasis iaitu DAP dengan bantuan pemimpin PKR, Anwar Ibrahim, juga tidak kesampaian. Tsunami Cina tersekat kerana UMNO, yang orang Melayu harus mengambil iktibar mendalam.

Pada Awang, kejayaan mengekang momentum pakatan pembangkang adalah pencapaian besar dan ia berkait rapat dengan faktor kepimpinan Najib. Ramai masih ingat bagaimana imej kerajaan UMNO merudum teruk selepas PRU-12 dan banyak yang meramalkan parti itu akan tumbang pada PRU-13. Ada yang geleng kepala tidak yakin UMNO mampu bertahan lagi. Bagaimanapun selepas Najib mengambil alih teraju kepimpinan, beliau telah membawa kebangkitan tetapi sedikitpun tidak mendabik dada.

Hakikatnya Najib adalah sandaran terbaik untuk UMNO yang tidak boleh dinafikan. Awang percaya beliau akan terus memperkasakan UMNO dan memperhebatkan penambahbaikkan dalam mengatasi kelemahan serta kekurangan. Sudah tentu Najib faham denyut nadi akar umbi UMNO dan suara orang Melayu terutama mengurus keresahan pasca PRU13 dan mengharapkan gerak tindak lebih tegas.

Dari awal lagi, Awang tidak pernah goyah keyakinan terhadap kepimpinan beliau sama ada dari segi pentadbiran negara mahupun menerajui perjuangan UMNO menjaga kepentingan agama dan bangsa.

Karakter dan pembawaannya menyakinkan. Sentiasa tenang dan tidak pernah melatah biarpun ketika berdepan dengan tohmahan dan kritikan. Walaupun pendekatannya harmoni dan terbuka, adalah silap untuk mengambil mudah Najib. ‘‘Beliau menyimpan kekuatannya dalam diam," kata seorang sahabat lamanya. Kepimpinan adalah faktor utama kepada kejayaan sesebuah organisasi politik. UMNO mesti terus menjadi wadah strategik untuk menangani dan mendepani cabaran akan datang, yang Awang lihat perlukan kepimpinan Najib. Beliau seorang reformis sebenar. Najib akan menjadi pemimpin yang lebih kuat pada era pasca PRU-13 yang kita semua akan dapat menilainya nanti.

Mohon maaf atau...

AWANG simpati ke atas pengurusan Sekolah Kebangsaan Seri Pristana yang menjadi mangsa fitnah dan tohmahan pihak yang tidak bertanggungjawab. Dakwaan berserta gambar kononnya para pelajar bukan Islam ditempatkan pada waktu rehat untuk makan pada bulan Ramadan, terbukti tidak benar.

Ia sebenarnya bilik persalinan yang dijadikan kantin sementara berikutan kantin sekolah diubahsuai. Persetujuan mengenainya telah dicapai oleh pihak sekolah dan PIBG bagi menampung keperluan pelajar yang ramai.

Amat malang kerana tohmahan itu kemudian menjadi isu perkauman yang tidak sepatutnya. Guru Besar sekolah itu, Mohd. Nasir Mohd. Noor menerima tekanan yang keterlaluan termasuk ugutan bunuh. Awang cukup terganggu dan berharap individu yang tidak bertanggungjawab itu segera tampil memohon maaf bagi menjernihkan keadaan. Jika tiada permohonan maaf, Awang menggesa Kementerian Pelajaran dan pihak berkuasa mengambil tindakan undang-undang sebagai pengajaran kepada semua pihak.

Pihak berkuasa mesti lebih agresif membela pengurusan sekolah supaya tidak dihina dan difitnah. Nasihat Awang, tolong jangan diamkan isu ini selagi tiada tindakan. Kalau di Singapura, kes-kes hasutan seperti itu ditangani dengan pantas. Sehari dua, sudah selesai.

Lagi pun, kegagalan untuk bertindak akan memberi mesej yang salah kepada orang ramai seolah-olah sekolah awam di Malaysia, yang asyik diserang pihak-pihak tertentu, memang layak diperlekehkan. Awang tidak rela.

Nasib Tanda Putera

KITA terlalu berhati-hati dan banyak beralah termasuk dalam isu filem Tanda Putera. Disebabkan bantahan pihak-pihak tertentu yang mewakili kaum Cina, filem tersebut terpaksa ditangguhkan beberapa kali.

Tanda Putera arahan Shuhaimi Baba dituduh rasis sedangkan hakikatnya ia memaparkan fakta sejarah rusuhan kaum 13 Mei. Pada Awang, filem itu wajar ditonton dalam kerangka memperkukuhkan patriotisme dan membuka mata semua pihak tentang perlunya menjaga keharmonian.

Ketika Tanda Putera ditekan habis-habisan, dalam diam rupa-rupanya ada pihak menerbitkan filem The New Village dengan membawa perspektif serong. Khabarnya, filem itu mengangkat Malayan People Anti Japanese Army (MPAJA) yang mempunyai pertalian dengan Parti Komunis Malaya (PKM) sebagai pejuang kemerdekaan.

Dalam tinta sejarah tanah air, anggota-anggota pasukan keselamatan yang ramai terkorban dan cacat anggota angkara pengganas komunis, diiktiraf dan dinobatkan sebagai wira. Mengapa pula penerbit filem The New Village mahu menulis semula sejarah yang bercanggah sama sekali? Sedarkan dia di mana bumi yang dia pijak sekarang.

Awang percaya ini adalah sebahagian daripada usaha untuk mengiktiraf perjuangan PKM termasuk pemimpin utamanya, Chin Peng.

Awang hairan bagaimana filem tersebut begitu mudah diluluskan siarannya oleh Finas lebih-lebih lagi ketika sambutan Bulan Kemerdekaan. Lebih tidak masuk akal, filem itu akan ditayangkan terlebih dahulu daripada Tanda Putera yang telah lama siap tetapi terperap.

Nampaknya di Malaysia, pihak yang sebenarnya rasis selain agresif akan lebih mendapat perhatian dan dituruti kehendaknya. Awang malu dan rasa meluat sambil ligat memikirkan di mana silapnya.Utusan Malaysia Online Rencana 28/07/2013
Tags: politik
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments