kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Negara Islam terus dilanda konflik

BUMI Mesir terus membawa khabar berdarah apabila sekurang-kurangnya 70 penyokong Mohammed Mursi yang mengadakan demonstrasi terbunuh selepas ditembak oleh pasukan keselamatan.

Angkatan Tentera Mesir yang sebelum ini menguar-uarkan kononnya mereka terpaksa merampas kuasa daripada Mohammed Mursi demi memenuhi tuntutan rakyat sebaliknya kini bertindak sebagai pembunuh rakyat.

Tindakan ganas tentera Mesir itu sudah pastilah tidak akan membawa apa-apa erti kepada usaha mewujudkan keamanan di negara berkenaan, sebaliknya akan menyebabkan umat Islam akan terus berbunuh sesama sendiri.

Sementara Mesir terus bergolak, nyawa juga terus melayang di Syria yang menyaksikan pertembungan antara tentera yang setia kepada Presiden Bashar Hafez al-Assad dengan puak pemberontak.

Di Iraq pula, serangan bom berani seolah-olah satu ancaman yang tidak ada penghujungnya. Setiap hari ada sahaja puluhan puluhan penduduk negara itu terbunuh.

Renungkan pula sejenak apa pula berlaku di selatan Thailand yang menyaksikan, puak pemisah yang kononnya berjuang untuk membela nasib orang Islam sebaliknya bertindak membunuh mereka. Pembunuhan itu dilakukan atas pelbagai alasan bagi ‘menghalalkan’ perjuangan songsang mereka bagi menuntut kemerdekaan di bumi Siam tersebut.

Begitulah keadaan beberapa negara Islam di bulan Ramadan ini. Bulan suci yang sepatutnya menjadi bulan menyatukan ummah dan mengukuhkan keamanan umat Islam sebaliknya dihiasi dengan perbalahan dan konflik berterusan sehingga darah terus membasahi bumi negara-negara tersebut.

Ketika diminta mengulas perkara ini, Ketua Kluster Politik dan Antarabangsa Majlis Profesor Negara, Prof.Datuk Dr. Mohamed Mustafa Ishak berkata, tidak dapat dinafikan umat Islam di seluruh dunia Islam sedang menghadapi ancaman perpecahan dan peperangan sesama sendiri yang amat parah.

Katanya, tindakan itu tidak akan menguntungkan mereka kerana akibatnya musuh-musuh Islam mengambil kesempatan untuk terus melemahkan Islam dan umat Islam.

‘‘Akhirnya mereka tidak berdaya mempertahankan diri, agama dan nasib serta masa depan mereka juga kemudiannya ditentukan oleh orang lain,’’ katanya ketika dihubungi.

Sememangnya itu keadaan umat Islam sekarang, biar pun hakikatnya terdapat 58 buah negara Islam di seluruh dunia - satu bilangan yang besar atau kira-kira lebih satu perempat negara di dunia. Dalam kata mudah, bilangan negara Islam sebenarnya banyak dan mempunyai suara besar di Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

Jumlah penduduk Islam di seluruh dunia dianggarkan berjumlah 1.5 bilion atau lebih 20 peratus daripada penduduk dunia. Maknanya, Islam adalah agama anutan utama penduduk dunia dan bukan agama minoriti.

Bagaimanapun, ketika ini negara Islam paling banyak terlibat dalam konflik termasuk perbalahan sesama sendiri sehingga melemahkan mereka. Perebutan kuasa politik dan perbezaan antara mazhab merupakan dua faktor yang dikatakan menjadi punca umat Islam berbalah. Keadaan itu memungkinkan ia membuka ruang kepada kuasa asing untuk campur tangan sama ada secara terbuka atau tersembunyi. Apa yang berlaku di Mesir telah membuktikan hakikat ini bagaimana Mohammed Mursi yang dipilih secara demokrasi telah dijatuhkan oleh pihak tentera atas alasan demi menegakkan demokrasi.

Kuasa-kuasa barat yang sebelum ini begitu mendesak supaya demokrasi dipulihkan selepas kejatuhan Hosni Mubarak hanya diam seribu bahasa apabila Mohammed Mursi dijatuhkan.

Segala-galanya kerana Presiden Mesir itu dilihat sebagai pejuang Islam dan anggota kepada Ikhwanul Muslimin. Tetapi umat Islam di Mesir tidak menyedari perkara itu, sebaliknya sebahagian besar mereka turut menyokong tindakan tentera biar pun mereka memahami ia belum pasti membawa keamanan kepada Mesir.

Begitu juga yang berlaku di Iraq, apabila umat Islam dibiarkan berbunuh sesama sendiri selepas negara itu dicerobohi oleh Amerika Syarikat (AS) yang mahu menjatuhkan pemerintahan Saddam Hussein suatu ketika dulu. Kini demokrasi, keamanan dan kebebasan yang dijanjikan oleh kuasa besar barat itu tidak ke mana, rakyat Iraq terus menderita apabila tercetus pula perbalahan antara penduduk negara itu yang terdiri daripada majoriti orang Islam.

Di Syria juga, keadaan juga hampir sama apabila umat Islam berperang sesama sendiri. Yang untung ialah kuasa asing yang membekalkan senjata kepada puak pemberontak. Akhirnya negara itu bagaikan neraka dunia kepada rakyatnya.

Menurut Dr.Mohamed Mustafa, semua itu berlaku kerana umat Islam tidak dapat menghayati dan mengamalkan ajaran Islam sebenar.

‘‘Ia termasuklah juga penyelewengan dalam amalan akidah serta pertembungan mazhab yang parah khususnya antara sunnah wal jamaah dan Syiah.

‘‘Syiah telah mengambil langkah memusuhi dan memerangi puak sunni secara kekerasan,’’ katanya.

Ketika masalah itu sudah berlanjutan berabad-abad, umat Islam juga kata beliau berkata dengan sikap ketaksuban kepada pemimpin, puak dan kelompok tertentu.

Dalam soal ini, penulis berpendapat keadaan itu wujud di semua negara Islam khususnya dalam bidang politik.

Sikap taksub kepada pemimpin atau parti yang mereka sokong telah menyebabkan ada dalam kalangan umat Islam kafir mengkafir antara satu sama lain dan ada pula sanggup berbunuh semata-mata bagi menegakkan ideologi politik masing-masing. Keadaan menjadi semakin parah apabila ada pula parti politik yang mendakwa memperjuangkan Islam tetapi dalam masa yang sama sanggup bersekongkol dengan parti bukan Islam untuk menjatuhkan kerajaan yang dipimpin oleh orang Islam.

Tetapi apa yang anehnya dalam masa yang sama mereka menguar-uarkan bahawa perbuatan menjatuhkan kerajaan Islam adalah haram di sisi Islam. Bagaimanapun ‘fatwa’ itu dilihat hanya terpakai bagi mempertahankan kuasa mereka sahaja tetapi tidak boleh digunakan bagi parti politik lawan biar pun mereka juga beragama Islam dan menerajui kerajaan pimpinan orang Islam.

Mengulas lanjut, Dr.Mohamed Mustafa berkata, terdapat pemimpin-pemimpin Islam yang sedia menjadi alat kepada musuh-musuh Islam demi mencapai agenda dan cita-cita peribadi serta mengalahkan musuh politik Islamnya sendiri.

‘‘Apabila benih-benih ini sudah ada, maka musuh-musuh Islam menggunakan semua kelemahan ini untuk terus adu-domba dan mengerakkan permusuhan sesama Islam.

‘‘Media global juga digunakan secara meluas bagi memberikan imej yg sangat buruk ke atas agama dan umat Islam,’’ katanya.

Bagi Dr.Mohamed Mustafa, segala konflik yang melanda umat Islam boleh diselesaikan jika pemimpin-pemimpin Islam bersatu dan bergabung tenaga serta kekuatan bagi mengatasi masalah yang timbul.

‘‘Umat Islam mesti tahu memilih mana pemimpin yang baik dan boleh mempertahankan umah serta agama Islam daripada pemimpin yang berjuang hanya untuk kepentingan dirinya sendiri,’’ katanya.

Apa pun situasi di negara-negara Islam kini semakin buruk dan umat Islam terus akan berada dalam keadaan konflik yang seterusnya membawa kepada campur tangan asing jika masih mahu berbalah sesama sendiri. Atas sebab itulah perlu ada kesedaran dalam kalangan umat Islam untuk memahami bahawa musuh-musuh Islam tidak pernah diam untuk melemahkan kekuatan mereka. Oleh itu tidak perlulah kita berbangga dengan mendabik dada kononnya perjuangan Islam kita jauh lebih baik berbanding pihak orang Islam lain sedangkan hujah seumpama itu akhirnya hanya akan menyebabkan umat Islam terus berpecah belah.

Adalah lebih baik sebelum terlambat, umat Islam terus mencari jalan ke arah penyatuan agar mereka tidak terperangkap dengan agenda asing.

Sesungguhnya Islam itu agama yang sempurna tetapi umat Islam sendiri yang memungkinkan kemuliaan agama.Zulkiflee Bakar Utusan Malaysia Online Rencana 28/07/2013
Tags: islam, syiah
Subscribe

 • Benci dan kebencian!

  Artikel Steven tegur Pas isu Timah: ‘Anda tanam kebencian, dapatlah kebencian’ Oktober 19, 2021 menarik perhatian pembaca mungkin.…

 • Berjalan kaki tingkatkan mood

  Kerajaan bersetuju memberi kebenaran kepada Keluarga Malaysia yang sudah menerima vaksinasi lengkap untuk melakukan pergerakan rentas negeri…

 • Bersikap Berani Menjadikan Hidup Kita Bernilai?

  Kegelisahan dan kesukaran adalah sebahagian daripada kehidupan. Cara anda mengatasi dua perkara ini dan menjalani kehidupan yang ceria adalah…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments